Teselliler Kitabı - Yusuf Özkan Özburun, İlahiyat, Misafir Köşesi

Teselliler Kitabı - Yusuf Özkan Özburun yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Teselliler Kitabı - Yusuf Özkan Özburun

21.02.2011 17:30 - Misafir Köşesi
Teselliler Kitabı - Yusuf Özkan Özburun

Sercana Yüce, Kitaphaber için kaleme aldı

Bir sosyoloğun gözünden insanların sıkıntıları düşünüldüğünde neler akla gelirse, bu kitapta o dertler, tasalar ele alınmış ve sosyolog gözlüklerine iman camları takılarak teselliler sunulmuş.

Bulunduğumuz toplumun belki de alışılmış olan sıkıntıları dile getirilmiş... Ardından bu sorunlarla karşılaşan kişilerin verdikleri tepkiler ele alınmış; son olarak da tesellilerin aslında nasıl olması gerektiğine değinilmiş...

Kitap oldukça samimi bir dille yazılmış. Adeta dertli biriyle dertleşir gibi, akıl verir, öğüt verir gibi kaleme alınmış. Bu da kitabı daha bir okunulası kılmış.

Kitap 14 bölümden oluşmakta ve her bölüm bir derdin tesellisini kapsamakta. Örneğin; anlamsızlığın tesellisi, yalnızlığın tesellisi, hüznün tesellisi, ölümün tesellisi, ayrılığın tesellisi... Ve bu bölümlerin her birinin başında birer cümlelik teselliler sunulmuş ki bunlar kalbe dokunan cümleler olmuş. "'Her Gün Biraz Daha Bilgeleşerek İhtiyarlıyorum' İhtiyarlığın Tesellisi." gibi...

Kitap herkese hitap eden bir içeriğe sahip. Yaşlı, genç, anne, baba, çocuk... Hatta kişisel problemleri çözmeye yönelik başlıklar bulunmakta. Günümüzde, bilhassa genç jenerasyonda, pek yaygın olan aşk acısına dair dahi bir teselli bölümü ayrılmış.

Ayrıca kitapta güzel tanımlamalara yer verilmiş. Bunlardan birkaçı şöyle.

"Hüzün, güneşin istediğimiz yöne dönmeyişi, camdan rüzgarın arzumuza göre esmeyişi, hayallerin bir bir suya düşüp boğuluşu, camdan fanuslardaki gizli emellerin tuz buz olması ve daha nicesi..."

Ve hüzne sunulan teselli:"
En nihayetinde şu dünya hayatında dikensiz gül, kılçıksız balık, elemsiz haz, zahmetsiz rahat istiyorsun. Bilesin ki dünyada bu isteklerin karşılığı yoktur, burası tatma yeridir dostum, doyma yeri değil. Vitrindir bu dünya, ambar değil."

Kitabın sonlarında insanlara nelerin teselli vereceği (bencil olma tebrik etmeyi bil, önyargılarla hayatını kendine zehir etme, vb...) nelerin teselli vermeyeceği (boşver üzülme, takma kafana, yak bir sigara, vb...) ve züğürt tesellileri (sensiz yaşayamam, aşkımız sonsuza dek sürecek, bir kereden bir şey olmaz, vb...) gibi konulara değinilerek bir manada okuyucu eğer gafletteyse uyandırılmaya çalışılmış, değilse korunması sağlanmaya çalışılmış, güzel de olmuş.

Ve kitap samimi bir teselliyle nihayet bulmuş;

"Ey dost! Dert bir, çare bindir...
Ey Rabbim! Bırakma ellerimizi...
"

Şubat, 2011


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 21.02.2011 17:30 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
3615

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.