Türkiye'de Kadınlar Ne Kadar Okuyor, Söyleşi, Misafir Köşesi

Türkiye'de Kadınlar Ne Kadar Okuyor yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Türkiye'de Kadınlar Ne Kadar Okuyor

17.12.2014 10:25 - Misafir Köşesi
Türkiye'de Kadınlar Ne Kadar Okuyor

Merve Yüksel, Kitaphaber için kaleme aldı...

Bu soruya cevap bulabilmek amacıyla çeşitli okuyucu kesimlerine sorular yönelttim. İslam'ın emri olarak insanlığa sunulan prensip, okuma teşvikidir. Kanaatimce okumak önde gelen prensiplerimizden birisi olmalı ve her an gündemde ilk sırayı almalıdır. Bugünkü inanç ve kültür farklılıklarımızın en belirgin sebeplerinden birisi de kitlelerin okumaktan uzak kalmasıdır. Yanlış çizgileri düzeltmek, ihtirasların meydana getirdiği ayrılıkları yok etmek için bıkmadan, usanmadan okumak şarttır. İlim ve irfanda kör-topal yürümemiz, dünya çapında bir başarıya ulaşamamamız, okumaktan uzak kalışımızın gerçeğidir. Öyleyse üzerine basa basa söyleyebiliriz ki, kitapsız, ilimsiz, ihlassız, hiçbir şeyi başaramayız, aydınlığa çıkamayız.

Acaba hanımlarımızın bu konuya karşı ilgisi nedir? Kültürümüzün dün de, bugün de, yarın da tek taşıyıcısı vardır:

Kitap. Peki kitap okuyor muyuz?

***

İsminizi öğrenebilir miyim? Çalışıyor musunuz?
Eda Tezcan
ve evet çalışıyorum:)

Gündelik uğraşlarınız arasında okumaya vakit ayırabiliyor musunuz?
Bu aralar okumaya çok sık vakit ayırmıyorum ama en azından haftada bir kitap mutlaka okuyorum.

Ne tür kitaplar okuyorsunuz? Hangi amaçla?
Romanlardan ve öykü kitaplarından hoşlanıyorum ama zaman zaman işimle ilgili araştırma kitapları, tezler okumak zorunda kalabiliyorum.

Hanımlarımız genellikle meşguliyetlerinin fazla olmasını ileri sürerek okumaya vakitlerinin olmadığını söýlüyorlar. Siz ne dersiniz?
Ben okumak için hep zaman vardır diyorum. Yarım saatte olsa kocaman bir 24 saatin içinden okumaya ayrılabilir.

Hayırlı günler, kendinizi tanıtır mısınız?
Kendimi tanıtmak hep külfetli gelmiştir bana, zaten üç beş sözle kimse kimseye kendini anlatamaz der bu soruyu kusuruma bakılmamak üzere es geçmek isterim.

Kitap okumakla aranız nasıl?
Son altı aydır bazı dünyalık sebeplerle aramızda açılsa da birbirimize darılmayacağımız aşinadır. Okumak beni ben okumayı severim. Yazmaktan evvel okumak yoldaş olmuştur bana, bu yüzden yeri ayrıdır bende. İyiyiz yani, problem yok.

Daha çok hangi tür kitapları okuyorsunuz?
Birkaç türe indirgemek zor aslında, son bir yılı baz alırsam çoğunlukla öykü ve şiir okuduğum söylenebilir. Ancak manevi iklimimi besleyecek eserlerden uzak duramam, bu eserlerinde türü kendine göre değişebiliyor. Kimi zaman psikoloji alt yapılı bir eserde, kimi zaman fikri yayınlarda, bazen de bir romanın sayfasında kalbimin titrediğini, yaratılış âlemimin sarsıldığını hissederim...

Sizce hanımlar neden az okuyorlar?
Bu fikre katılmıyorum. Az okuyor değil de okunmak namına ayırdıkları vaktin kısıtlılığından bahsedebiliriz belki. Kadın yaratılış itibari ile erkekten daha fonksiyonel bir varlık. Modern çağ dedikleri dişli çarkları arasında kadını ezmektedir. Toplum kadından hem iyi okullar okumasını, iyi bir evlilik yapmasını, iyi bir meslek edinmesini, iyi bir ev hanımlığı, iyi annelik, iyi eş, iyi, iyi, iyi... vs gibi uydurmasyon şeyler bekliyor. Bizim neslimiz bunlara programlanmış bir makine gibi, tek bir şey olmak yerine çok fazla şey olmak adına koşturup duruyoruz, bir gün çok pişman olacağız tek bildiğim bu! Sürekli olarak çevremizdeki meraklı gözleri doyurmaya çalışıyoruz, sanıyoruz ki onlar doyarsa biz de doyacağız, açlıktan öleceğiz haberimiz yok! Neyse bu mevzu böyle uzar gider yani bunca beklentiyi karşılamaya çalışan kadın bence iyi okuyor yine Hanımlar az okuyor deyip kızdırmayalım kendimizi.

Daha çok okumak için neler yapılmalı?
Daha çok zaman devşirmeliyiz, boş işler müdürlüklerinden istifa etmeliyiz, her şeye ve herkese yetemeyeceğimizi bilmeli ve başımızı biraz kalbimizden yana çevirmeliyiz.

Gülnaz Eliaçık 'a teşekkürler.

***

İsminizi öğrenebilir miyim? Çalışıyor musunuz?
Firdevs Kapusızoğlu. Yunus Emre Enstitüsü'nün Roma merkezinde eğitim koordinatörlüğü yapıyorum.

Gündelik uğraşlarınız arasında okumaya vakit ayırabiliyor musunuz?
Okumak vakit ayrılması gereken bir uğraşı olmaktan ziyade vaktimi ona göre tanzim ettiğim bir yaşam tarzı benim için.

Ne tür kitaplar okuyorsunuz? Hangi amaçla?
Her türden kitap okumayı seviyorum. Akademik çalışmalarım ve mesleğim gereği okuduğum kaynak kitapların yanı sıra roman, hikâye, hatırat, şiir okuyorum. Hepsine ihtiyacım var. Kelimelere tutunarak yaşıyorum.

Hanımlarımız genellikle meşguliyetlerinin fazla olmasını ileri sürerek okumaya vakitlerinin olmadığını söýlüyorlar. Siz ne dersiniz?
Hanımlar bir neslin mimarları olduklarını idrak ederlerse nasıl bir sorumluluğa sahip olduklarını, bunun ne gibi bir disiplini kazandırması gerektiğini anlamış olurlar zannediyorum. Okumayan anneler bir neslin zulmünden sorumludurlar. Okuyan, dua eden, sağlıklı yemekler pişiren, klasik musikiyle hemhal olan, üreten kadınlara ihtiyacımız var.

***

Şair Mehtap Altan 'da '' okumak '' üzerine şunları söyledi.

Kendinizi tanıtır mısınız?

Edebiyat topraklarında, ömrünün kıraç yanlarına can suyu arayan bir garip karıncayım...

Mehtap Hanım, okumak için zamanınızdan biraz vakit ayırabiliyor musunuz?
Bu soru okumaya dair oluşan toplumsal yaranın kabuğunu kaldıran bir soru! Zira, çoğu yerde okumaya zamanından vakit ayıramayanların kuru gürültüsüne efendilik yapıyor cehaletin gür sesi! Aslında okumaya dair ayırdığımız zamanlar, karanlığın bileğini büken aydınlık yarınlara açtığımız kocaman pencerelerdir.

Ne tür kitaplar okuyorsunuz?
İletişim/Psikoloji kitaplarını okumayı seviyorum...

Hanımlarımız genellikle meşguliyetlerinin fazla olmasını ileri sürerek okumaya vakitlerinin olmadığını söylüyorlar. Siz ne dersiniz?

Ben buna hanımlar olarak değil insanlar olarak bakmak istiyorum. Zira okumaya vakitlerinin olmadığını söyleyen bayanlar kadar, kahvehanelerde vakitlerini öldüren erkeklerin çokluğu azımsanacak gibi değil. Meşguliyetler ruhumuzu zenginleştiren hazinelerin bekçisidir. Ne ile meşgul olursak, hayatta onunla kulaç atarız diyorum. Kitap okumaya zaman ayıramayan toplumların doğurduğu kirlilik, doğacak her çocuğun üzerinde kambur olarak kalacaktır!...

***

İsminizi öğrenebilir miyim? Çalışıyor musunuz?
İsmim Ayşe Ünsal Albayrak. Biyoloji mezunuyum. Son yıllarda alanım dışında çalışıyorum. Hayal Bilgisi Edebiyat Dergisi'nin editörlüğünü yapıyorum. Aynı zamanda edebiyathaberleri.com sitesiyle ilgileniyorum.

Gündelik uğraşlarınız arasında okumaya vakit ayırabiliyor musunuz?
Kitap okumaya ara verdiğim zamanlarda gündelik uğraşlarıma zaman ayırıyorum:)

Ne tür kitaplar okuyorsunuz? Hangi amaçla?
Kitabı insan için bir ihtiyaç olarak düşündüğümden, o zamandaki ruh halim ve zihnimin ihtiyacı neyse o türe yöneliyorum genellikle. Özellikle psikoloji kitapları ilgimi çeker, ancak her türden kitap hayatımda yer alır.

Hanımlarımız genellikle meşguliyetlerinin fazla olmasını ileri sürerek okumaya vakitlerinin olmadığını söýlüyorlar. Siz ne dersiniz?
Bir insan okumaya ihtiyaç duyuyorsa ona hiçbir meşguliyetin engel teşkil edemeyeceğini düşünüyorum. Çünkü insan çorba karıştırırken dahi kitap okuyabiliyor.:)
Daha çok okumak için neler yapılmalı?
Daha çok okumak için, insanların kendilerini daha iyi tanımaları gerekiyor belki de. İhtiyaçlarını iyi belirlemeleri gerekiyor. Bahaneler yalnızca bahanedir, okuyamıyorlarsa dinleyebilirler artık kitapları. Herkesin okumanın zevkine, zenginliğine ve kalabalıklığına ulaşabilmesini diliyorum.

***

İsminizi öğrenebilir miyim? Çalışıyor musunuz?
İsmim Havva Arsal Uslu. Yalnız edebi ve kültür alanındaki faaliyetlerimde "Leyla Arsal" mahlasını kullanıyorum. Yarından itibaren çalışmaya başlıyorum inşallah Allahın izniyle efendim.

Gündelik uğraşlarınız arasında okumaya vakit ayırabiliyor musunuz?
Bu soruya tersten cevap vermem gerekiyor zannımca. Gündelik işlerinize zaman ayırabiliyor musunuz olmalıydı bu soru benim için. Mütemadiyen okuma eksenli geçen bir hayatım var. Açıkçası ev işlerine zaman bulamıyorum.

Ne tür kitaplar okuyorsunuz? Hangi amaçla?
Okuma yelpazem taassup içinde veya kısıtlı, belli bir sınırlama dahilinde değil. Uzun zamandır bunlara ek ders kitaplarim da vardı. Bu yaz bitti nihayet. Bunun dışında çoğunlukla İlmi manada islami eserler, tefsir, eski değerli km. taşı edebi türk eserleri, şiir ve edebiyat üzerine ilmimi artıracak eserler, dergiler, tarihi romanlar, şiir kitapları ve islami ve edebi alanda ulsabilecegim her kaynak, sosyal medya vs. O an yaşam içinde ilgimi çeken, araştırmama sebep olacak merakımı cezbeden bilimle, ilimle, edebi değer arzedecek her alandaki eseri okuyorum.

Amacım ise; Allahın sonsuz ilmine bir damla misalince yaklaşabilmek ve rızasını kazanabilmek. Esas ve tek gaye bu olmakla birlikte, yanısıra dünyevi ilimlerde de yetkinligi artırıp, faaliyet alanımda başarılı olabilmek adına ve hakim olabilmek adına ilmimi artırmak...

Hanımlarımız genellikle meşguliyetlerinin fazla olmasını ileri sürerek okumaya vakitlerinin olmadığını söýlüyorlar. Siz ne dersiniz?
Bunlar mazeretten ve tembellikten, dahası hayatın esas gayesini idrak edememiş olmaktan ileri gidemeyecek sözler. Kişi bir şeyi kuvvetle isterse, onu Allah'ın izniyle muhakkak alır. Ve Rahman bu hayr doğrultusunda ona türlü türlü kapılar açar. Açar da kul bu sonsuz ikram karşısında dili ve dimağı tutulmuş olarak kalır. Ve işte bu tutulma halidir, beşeri tekrar tekrar okumaya yönlendiren. Almıştır bir kere Allah'ın ilminin hazzını,.daha onu yolundan dünyanın hangi masiva güzelliği alıkoyacaktır...

Teşekkür ediyorum efendim.

Senarist ve Kız Kulesi'nden Galata'ya Mektuplar kitabının yazarı Eda Tezcan'a, Kitaphaber yazarlarından şair Mehtap Altan'a, Kitaphaber yazarlarından Gülnaz Eliaçık'a, Bin Gemiye isimli kitabın yazarı değerli dostum Firdevs Kapusızoğlu'na, Edebiyat dünyasının değerli yazarlarından Havva Arsal Uslu'ya, Hayal Bilgisi Dergisi Editörü olan değerli yazarımız Ayşe Ünsal Albayrak'a değerli vakitlerini ayırdıkları için şükranlarımı sunuyorum. Keyifli bir söyleşi oldu. Keyifli okumalar dilerim.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 17.12.2014 10:25 - Güncelleme Tarihi: 07.06.2022 19:15
3409

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.