Yaşlı Rind'in Ölümü Dirilişi Midir?, Edebiyat, Misafir Köşesi

Yaşlı Rind'in Ölümü Dirilişi Midir? yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yaşlı Rind'in Ölümü Dirilişi Midir?

13.03.2014 09:04 - Misafir Köşesi
Yaşlı Rind'in Ölümü Dirilişi Midir?

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Zorunluluklar bazen insanların talihini değiştirmeye güç yeten olgular olmuştur. Nitekim Türkiye’nin geçmiş tarihine baktığımızda zorlu zorbalıklarla dolu olduğunu görüyoruz. Bir kimliği yok sayan bir devletin, bir halkı başka başka kültürlerle tanışmasına zorlayan bir süreç. Nitekim bir Mehmed Uzun gibi bir yazarın ülkesinden sürgün edilmesinden dolayı Kürtçe-Türkçe ve İsveççe dillerini öğrenmesine neden olmuştur. Kürtçe öz dili, Türkçe zorunlu dili ve İsveççeyi ise Türkiye’de öteki damgasına maruz kalmasından dolayı yaşamak zorunda kaldığı yer olan İsveç’te öğrenir.

Türkiye tarih boyunca hiçbir zaman kendi entelektüellerine sahip çıkamamış bir tarihsel sürece sahiptir. Kimisi ideolojilerinden dolayı sürgün edilmiştir kimileri ise kimliklerinden dolayı. Bunlar her ne kadar yaşanan dönemlerde kabul edilmeyen bir olgu olarak görülse de bugün aslında o dönemin ne kadar faşist bir zihniyetle yönetildiğini gün yüzüne çıkartıyor. Ve ne yazık ki hep öteki damgasına maruz kalan entelektüellerin bugün en çok aranılan isimler olduğunu görmekteyiz. Bunların en başlarında; Mehmed Uzun, Sabahattin Ali, Nazım Hikmet, Ahmet Kaya vb. nice kaybettiğimiz başka entelektüeller…

Mehmet Uzun, Kürt tarihinde en önemli entelektüellerin başında gelen yazarlardan birisidir. O doğuştan bahşedilen Kürt kimliğinden dolayı yaşadığı dönemde sürgün edilen bir entelektüeldir. Hayatı ve kimliği için mücadele vermiş ve bunları hep bir yazar bakış açısıyla eserlerine yansıtmıştır. Bütün eserlerine baktığımızda her eserinin temasını kendi kültürünü ve kimliğini yansıtmaya çalışmıştır. Bugün Türkiye’de edebiyat alanında aranılan yazarların başlarında gelen bir entelektüeldir.

"Yaşlı Rind’in Ölümü" adlı eser yazarın kendi kültüründen esinleyerek kaleme aldığı bir eserdir. Kürt tarihinde hep bir öncü olarak sayılan büyüklerin yaşam bilgileri hep örnek teşkil etmiştir. Bu tür insanların sıfat olarak taşıdıkları "Rind" (Türkçe de Güzel anlamında) ise onların dünyaya bakış açılarının ne kadar dolu olduklarını göstermektedir. Yaşlı Rind, şehirde yaşamış fakat daha sonra bir köye yerleşmiş birisidir. Yaşadığı dönemde, ülkenin içinde bulunduğu karışıklıklardan dolayı ülkeden kaçan Serdar Azad’ın (Eserin kahramanı) köyde tanıştığı ve eserin konusunu anlatan Yaşlı Rind ile olan tarihsel düzlemi anlatmaktadır. Yaşlı Rind, üniversite mezunu, birkaç dil bilen, birçok ülke gezen ve sonunda o da hayatın zorluklarından kaçmış, kendi kültürünü yaşayabileceği hiç tanımadığı bir sınır köyüne yerleşmeye karar vermiş birisidir.

"Biliyorsun dünya değişiyor; umut, arzu, beğeni, aşk, ilişki, kıssa ve beğeni değişiyor. Bu şeyler o kadar değişti ki destanlar, masallar, cinler, cadılar, melekler de katledildi! Şeytanda katledildi! Yani his, hayal ve manevi mutluluk katledildi. Her şey, her şey kuruşla hesaplanır oldu. Böyle şehirlerde, böyle insanlar arasında ne yapacaktım ki! En iyisi o insanları ve dünyayı bırakmamdı."

Yaşlı Rind, usta bir kavalcıdır. Zamanla gözlerinin ferleri söner ve dünyayı kendi iç dünyasında görmeye başlar. Eserde Kürt tarihinde isimleri ön plana çıkmış dengbej ve yazarlardan olan Cegerxwin, Ahmed-i Xani gibi entelektüel şahısların göçmenlik, sürgünlük, kimlikler, aidiyetler ve ülke özlemi ile eski ve yeni kuşak arasında bilgiler verir. Yaşlı Rind’in kavalı usta bir şekilde kullanmasıyla eserde hem müziğin hem de şiirin hiç eksik olmadığı eserde kahraman olan Serdar, Rind’in ve öz kültürünü aradıkça kendi yaşamına da yeni bir yön vermeye çalışır.

"Neden kendimizi, beynimizi, etrafımızı ve şeyleri birbirinden ayırıyor, topluyor, parçalıyor ve sonra "bu mu daha iyi, yoksa şu mu daha kötü?.." diye konuşuyoruz. Neden her şeyi; havalı, zamanı, insanı ve insanlığı, aşkı, mutluluğu, derd ü kederi ve hürriyeti birbirinden ayırıyor, paramparça ediyor, sonra da kıyaslıyoruz? Bununla, yani parçalamak ve kıyaslamakla en büyük kötülüğü yapıyoruz kendimize. Sınırlar, şartlar, zorunluluklar bizi bizden, insandan ve insanlıktan uzaklaştırıyor."

Eser bu türden hayata dair birçok söz ile geçmişin geleceğine dair düzleminde bilgiler vermektedir. Keşfedilip okunulması gereken eserlerden birisidir.

Yaşlı Rind'in Ölümü
Mehmed Uzun
İthaki Yayınları
120 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.03.2014 09:04 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:45
3307

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.