Yılan Yastığı/Balgifa Mar - Murathan Mungan

Ferit Genç | Şiir | Okunma: 328 | 28.06.11

21 Nisan 1955 İstanbul doğumlu olan Mungan, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Murathan Mungan, öyküleri, denemeleri, oyunlarının yanı sıra şiirleriyle de kendini kanıtlamış/ispat etmiş bir yazar.

'Balgîfa Mar/ Yılan Yastığı', Murathan Mungan'ın altı şiir kitabından yapılan bir seçkiden oluşuyor. Kürtçe ve Türkçe yayımlanan kitap, iki dilin kardeşliğine katkı sunuyor. Çalışma, aynı zamanda Türkiye'de eksikliği hissedilen Kürtçe yayınlar konusunda da atılmış nitelikli bir adım.

Toplamda üç bölümden oluşan eser, 29 şiirden oluşmaktadır. Kitapta yer alan şiirlerin bazıları birkaç satırdan oluşurken, bazı şiirler ise iki-üç sayfa uzunluğundadır. Şiirlerin birbirini bağlayan bir tema olmazken hepsi aynı estetik yaklaşımla yazılmış olduğundan kitabın görünür bir bütünlüğü var. Eserin sonuna yaklaşıldığında deneme tarzında ele alınan yazılarda yer almaktadır. Mungan şiirlerinde apayrı konular üzerinde giderek, okurda belli bir ürperti duygusu yaratmayı amaçlıyor.

Murathan Mungan’ın şiirlerine baktığımız zaman kendini gerçekleştirmek için sıklıkla başvurduğu yerin yaşadığı yer olan Mardin olduğunu görüyoruz. Bir sığınak olarak yöneldiği Mardin’e olan duyarlılıklarını anlatma çabasındadır. Bunu ‘‘Balgifa Mar’’ yani ‘‘Yılanyastığı’’adlı şiir kitabının hem Türkçe hem de Kürtçe olarak yazıldığı eserinde görmekteyiz. İki kültürün dilini kullanarak yayınlanmış olan bu eser, edebiyat dünyasında oldukça farklı bir özellik taşımaktadır.

Balgifa Mar eserinde, en çok ilgimi çeken yazarın ısrarla günümüzde dile karşı takınılan vurdumduymazlığı, sözü taşıma ehliyeti ve sözü omuzlama sorumluluğudur. Sevdiği kelimler sözlüğünü yapmayı düşünen bu hassas tavrın yer yer estetik yer yer de etik bir bakışla kültür dünyasında verdiği örnekler de oldukça güzel.

Türkçe
Kalbimin kütüğü
Aşkın doğusuna kayıtlı
Hazfı olduğum coğrafya
Ruhumu çatan imgeler

Kürtçe
kutika dıle min
li rojhılata eşqe qeydkiri ye
erdnigariya ez hafıze we me
hemayen ruh emin çeperast dikin

‘‘Yaratamayacağı hiçbir durum yoktur yalnızlığın’’ -- ‘‘Tu rewşa ku teneti neafırine tune ye’’

Mungan’nın kullandığı dil sade olduğu gibi derin bir imge yer almaktadır. Şiirlerin herhangi bir kalıba uymaksızın ele alınmıştır. Şiirlerinin Hepsi serbest nazım ölçüsü ile yazılmıştır.

89 yılında temmuz ayında dünyaya geldi. Bitlis doğumlu. Sosyoloji öğrencisi. 43 numaralı ayakkabısıyla 43 plakalı Kütahya sokaklarını arşınlayıp parmak uçlarıyla üşütür dünyayı. Soğuk espirilerin en hayır kısmında sağanak yağmurun ıslaklığıyla dokunur kancık bir klavyeye.

Neden hayallerinizi sürekli erteliyorsunuz diye iddalı düşünceleri sağlam bir temele oturduğunda ve iyi bir sigara içicisi durumuna geldiğinde ciğerlerinden bir himalaya fışkırtmaya çalışacak.

Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.


Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov
Gençlere Sesleniş - İsmail Öz
Hükümdar - Machiavelli
En Uzun Gece - Ahmet Altan
Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan
Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil
Şayenler: Kızılderili Bir Kabilenin Öyküsü
Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride Çiçekoğlu
Kış Bahçesi - Güray Süngü
İhtiyarın Vefatı - Polat Onat
Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet Ran
Her Şey Seninle Başlar - Mümin Sekman
Delal - Gülseren Günana
Meşruluğun Toplumsal Gerçekliği - Ejder Okumuş
Bir Gün - David Nicholls
Yılan Yastığı/Balgifa Mar - Murathan Mungan
Ben Bunları Yazarken Sen Yine Uyuyordun - Bedirhan Gökçe
Toplumsal Çöküş Teorileri - Ejder Okumuş
Söyle Sen Aşk Mısın? - Behçet Yani
Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman
Sessiz Harfler - Ceyhun Yılmaz
Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz
Deccal Sahte İsa - F. Nietzsche
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Değişen Ortadoğu'da Kürtler - Altan Tan
Ben Hep Terk Edip Giden Kadınları Sevdim
Hayvan Çiftliği - George Orwell
Yolculuklardaki Dost : Kitaplar
Açılım Politikaları, Kemalizm ve Müslümanlar - Hamza Türkmen
Siyah Zamanlar - Behçet Yani
Edebiyat Hayat Memat - Cevat Akkanat
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Keşke Yine Kar Yağsa - Murat Taş
Tarihsel Hesaplaşma ve Sosyalizmin Yeni Stratejisi - Gazi Eke
Bu Ülke - Cemil Meriç
Girdap - Süleyman Bozdoğan
Sokrates'in İsyanı - H. Fuat Beşik
Başka - Kahraman Tazeoğlu
Çırpınan Yürek - Seyfettin Karamızrak
Cengiz Han - M. Turhan Tan
Savaşlar Kararında - Ünsal Ünlü
Yüreğim Seni Çok Sevdi - Canan Tan
Hergün Hüzün - Christy Brown
Kadın Avcısı - M. Turhan Tan
Üç Ay Yatakta - M. Turhan Tan
Sakla Yamalarını Kalbim - Yılmaz Odabaşı