Yusuf Atılgan'ın Aylak Adamı, Edebiyat, Ayşe BAĞCA

Yusuf Atılgan'ın Aylak Adamı yazısını ve Ayşe BAĞCA yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Yusuf Atılgan'ın Aylak Adamı

11.06.2015 10:00 - Ayşe BAĞCA
Yusuf Atılgan'ın Aylak Adamı

En keskin gerçekliğimizdir çocukluğumuz.  Geçmişin bizde bıraktığı izleriyle yaşarız, ne kadar onu setrelere bürüsek örtüler altına gizlesek de... Zira o bütün yaşam boyunca eksiklikleri ve aşırılıklarıyla bulduğu çatlaklardan kendini dışarı bırakıverir.

Hayata karşı uyumsuzluğumuz, karşı duruşumuz bir takım yaraların dış dünya ile temasından ileri gelen acımadan kopan vaveyladır aslında.

Yanlış olanın iyi görünmekle üzerinin kapatılmaya çalışıldığı bir dünyada, yanlışları aleni yaşayarak intikam almaya çalışan bir adam... Aylak adam...

Yusuf Atılgan tarafından 50'li yıllarda kaleme alınan "Aylak Adam" romanında psikolojik yabancılaşma teması oldukça başarıyla işlenmiştir. Genç bir adamın geçmişte yaşadığı bir takım ahlaki travmaların yaşantısı üzerindeki etkisini işleyen bir eser olma özelliği oldukça ağır basar. Aylak adam, her şeye karşı duruşu ve yaşadığı bohem hayatla adeta akıntıya karşı kürek çekmektedir. Onun için, değerlerin ve normların olmadığı bir dünyada ancak özgürlük olabilir. Tekdüze yaşayan insanlar topluluğu içinde kendine yer bulamayan, varlığını ancak onların ritüellerinden uzaklaşarak bulacağına inan bir karakter olarak ortaya çıkıyor.

Toplum değer ve yaşantısıyla çelişen bir karakter ortaya koyan yazar, aslında değerlerimizi  yeniden gözden geçirip samimiyetimizi sınamak adına okura bir yol çiziyor. Ayrıca batılılaşma tutkusunun ağır bastığı bir dönemde medeniyeti batılılaşma ve onun düşüncesini, sanatsal normlarını hatta toplumsal değerlerini içselleştirmek olarak tellaki eden bir zihniyeti de üstün tutmayı unutmamıştır. Romanın Türk toplumsal başkalaşım dönemine bakışıyla da ele alınabileceğini düşünüyorum.

Aylak adam, oldukça garip ve zor bir adam. Hayatına giren insanların sadece misafir olduğu ve daha sonra unutulduğu yaşantısında, onun da arayışları ve hayata dair umutları var. Yalnız bir adamın, hayata karşı yapayalnız bir adamın bir gün bulacağım umudu ve geç kalmışlık döngüsünde deveran edip duran ilginç hikayesi...

Aylak Adam
Yusuf Atılgan
Yapı Kredi Yayınları
155 Sayfa


Yazar: Ayşe BAĞCA - Yayın Tarihi: 11.06.2015 10:00 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4556

Ayşe BAĞCA Hakkında

Ayşe BAĞCA

1983 Haziran ayında doğdu. Zaman içerisinde çeşitli dergi ve edebiyat sitelerinde yazdı. Kitaphaber'le yoluna devam ediyor. 

Ayşe BAĞCA ismine kayıtlı 46 yazı bulunmaktadır.

Twitter