5 Harfliler
Yakup Çak, kitaphaber okurları için kaleme aldı.
"Hoşça bak zâtına kim zübde-i âlemsin sen, Merdüm-i dîde-i ekvân olan âdemsin sen" kâinatın öznesi olan insanı böyle tarif ediyor Şeyh Galib.Özne olan insanın bu hayatta gördüğü her şey ise onun farklı bir özelliğini daha gösteriyor.
Halk arasında cinleritarif etmek için cin ismi yerine üç harfliler simgesi kullanılmaktır. Elbette ki o varlıklar kendi dünyalarında kendi kurallarına göre yaşamlarını devam ettiriyorlar. Varlıkları bilinmesine rağmen vücutları, şekilleri ve hareketleri bilinmediği için hep gizemli bir dünyaları vardır. Bu kadar bilinmezlikleri sebebiyle üzerlerinde birçok efsane niteliğinde anlatılar oluşturulmuştur. Aslında bilinmez dediğimiz bu varlıklardan çok daha gizemlisi insandır. Zira her insan bir kâinattır ve her biri kendine has bir dünyaya sahiptir. Onun için üç harflilerden yani cinlerden çok daha gizemli bir dünyaya sahiptirler.
Beş harfliler kendini tanıma adına, insanı tanıma adına yaşanmış küçük hikâyelerden bu gizemli varlığın dünyasına açılan bir penceredir.Yazarın kitabın isminin oluşumu hakkındaki sözleri ise; Burada gereksosyolojinin temel unsuru olması gerekse kadın, erkek, çoluk, çocuk kısacası insana dair çok önemli unsurların beş harfli olması, en önemlisi insanın bizatihi beş harften oluşması kitabın isminin oluşum hikâyelerindedir. (Ön sözden)
Hayatın içinden hikâyelerle, denemelerle toplumun geçmişi ile bulunduğu hal arasında kıyaslamalar ve öze olan özlemi ilk dikkat çeken özelliklerindendir. Daha çok geçmişindeki insani olan hasletlerin yeni yaşam düzenine nasıl yenildiği, buruk bir dille ifade ediliyor. Küçük marketlerin büyük alış veriş merkezlerine yenilmesiyle sokak ilişkilerinin de gün be gün kaybolduğundan, iki kültür arasında kalan gurbetçilerin dünyasına göz atarak arada kalmış bir neslin yarasına parmak basmaktadır.
Yazar etrafında gördüğü ve etkilendiği olaylara karşı içindeki çırpınışları da kelimelerle süsleyip edebi bir dil kullanmıştır. İzlediği bir film karesini şöyle yorumlamaktadır. "uzun yıllar sonra annesini gören bir Etiyopyalı bir çocuğun gözlerindeki ışıltıdır anne sevgisi ve çocuğun annesinin –dağları inleten- yüreğinden kopan çığlığıdır evlat özlemi…"(Sayfa 22)
Ayrıca gezi hatıralarında Anadolu'nun güzellikleri betimleyerek şehirlerde ve özellikle kendi memleketi olan Akdeniz bölgesinden keyifli gezintilere çıkarıyor.
Hayatın birçok kesiminde artık kendi öz değerlerimizi bir bir kurban ettiğimiz bu günlerde, organik yaşantımızı gdolu bir şekle nasıl çevirdiğimizi gözler önüne sermektedir. Tüketim toplumu haline nasıl geldiğimiz ise eskiyle karşılaştırılarak gösterilmektedir.
Epistemik bir algı olarak şöyle demektedir; dünyaya gelmemiz tesadüf değil, mutlaka buraya gelişimizin bir maksadı olmalı ki buna karşı bizim de yapmamız gereken bazı görevler vardır diyenler ile boş verenlerin ortaklaşa oluşturdukları bir pastadır, hayat. Afiyet olsun…(sayfa 44)
Yaşananlara karşı bir farkındalık oluşturmak amacı güden bu çalışmada, ayrıca empatik bir tahayyül denemesi yaparak İha muhabiri İsmail Güneş'in son anına bir göndermede de bulunmaktadır.
Daha birçok insan hikâyelerinin anlatıldığı Beş Harfliler, içindeki hikâyeleriyle, denemeleriyle ve şiirsel anlatımlarıyla Çizgi Kitabevi tarafından okuyucuya sunulmaktadır.
Beş Harfliler
Edebiyat ve Sosyoloji Kırıntıları
FATİH USLU
Çizgi Kitabevi
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 04.09.2015 09:00 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 15:05