Ay Vakti Dergisi’nin 205. Sayısı Yayımlandı

Derginin giriş yazıları, algının, edebî duruşun, duruşmanın, sosyolojikarketiplerin sanatsal ve sosyal olguların ontolojik manifestosu gibi. Girişte, Umut ve Korku üzerinde sosyolojik gerçekliğin derinlikleri anlatılıyor. Yaşadığımız çağın sosyolojik dehlizleri ve buna paralel camianın umutları üzerinde duruluyor."
İnternet çağında neredeyse bütün "operasyonlar" sosyal medya platformları aracılığıyla gerçekleşmektedir. Egemen güç kapital düzen kendi meşruluğunu teyit ve geleceğini garanti altına almak için her "an" yeni bir algı operasyonu yapmaktadır."
Bir dergiyi ayakta tutan, okuru, yazarı, düşünceyi geliştiren algı, düşünce, deneme ve inceleme yazılarıdır. Derginin bu sayısı yine besleyici yazılarla doludur.
"İyilik Varlığın Esası, Asil Ruhların Erdemidir." Necmettin Evci̇'nin sosyolojik anlamda değer kazanan denemesiyle; iyiliğin ve iyi olmanınkatmanları üstünde uzun soluklu yazısı;"İyiliği istismar ederek var olan kötülük, kendisini fazla gizleyemez.""Keçecizâde İzzet Mollâ'ya Göre Edirne'nin Mânâ Kutupları" Prof. Dr.Selami Şi̇mşek'i̇n uzun soluklu ve bakir bir alanda yaptığı inceleme birsolukta kendini okutuyor.
Özgül Şiir ve Diyoloji" Hayretti̇n Taylan'nın şiir ve diyoloji üstüne yazdığı kuramsal yazısı derginin düşünce kısmını güçlendiriyor." Şiirin özgül damarı lirizmdir. Tematik özün gerçekliğinde anlambilimsellik vardır. Metonimik yani kurgusal betimlemeler, vaka kurgusu, lirik kurgu gibi ise metaforikkurgu da benzerdir."
Bekir Oğuzbaşaran'ın Şiir Dünyası'nı anlatan Sai̇t Özer'i̇n poetik denemesi; Bir çınarın şiir dünyasını, poetik yolculuğunu sanatsal gerçekliğinizleğinde aktarıyor.
Şeref Akbaba'nın Erzurum Günlükleri, edebiyat tarihine ışık tutan günlük yazısıyla düşünce ufkunu tamamlıyor. Ay Vakti, "Daha önce gündeme getirdiğim ve 1983'te rahmetli anneme emanet ettiğim Genç Kuşak dergisini mini bir çuval içinde ve açmadan İstanbul'a götürmek üzere valize yerleştirdim. Tam kırk yıl, dile kolay. Emanetlere en sadık anneler, siz de öyle yapın. Rabbim mekânını cenneteylesin."
Bu sayıda şiirleriyle yer alan şairler: Nurettin Durman, Selami Şimşek, Ali Yaşar Bolat, Ferhat Öksüz, Yasemin Kuloğlu, Muhammed Korkmaz, Mehmet Sertpolat, İmran Sadai
"hep leylâ'nın gece olduğunu düşünürüm
ki tarar saçlarını elinde dolunaydan bir ayna" Selami Şimşek"
"çocukluğum, yamalı bir cekettir, üşüyüp durur
gençliğim, deli bir tay gibi, sonsuza doğrulur
sırtımda sıralı dağlar,
gâvurdağları benimle nâm bulur!" Ferhat Öksüz
"Çok yaklaştım ona, bir cam aramızda uykulu;
Buruk bungunlukların içine doldurup hüznü
Kavlatır eski yaşantıları yorgun yüreğimden." Ali Yaşar Bolat
İnceleme: Prof.Dr.Selami Şimşek, Sait Özer
Bu sayıda denemeleriyle yer alan diğer isimler: Necmettin Evci, Hayrettin Taylan, Ahmet Yılmaz
Bu sayıda hikâyeleriyle yer alan isimler: Nurşah Karaca, Ebubekir Koçak, Seher Özden Bozkurt
Aforizmalar:Naz
Piyes: Sezai Karakoç Semra Saraç
Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 12.08.2023 09:00 - Güncelleme Tarihi: 04.11.2023 17:43