Ayraç Dergisinden Oğuz Atay Arabeski, Dergi, Dergihaber

Ayraç Dergisinden Oğuz Atay Arabeski yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ayraç Dergisinden Oğuz Atay Arabeski

11.01.2016 08:49 - Dergihaber
Ayraç Dergisinden Oğuz Atay Arabeski

Bu sayıda "Oğuz Atay Arabeski" yazısında Ömer Faruk K. son zamanlarda adeta popüler kültürün tüketim malzemesi haline dönüştürülen Oğuz Atay ve edebiyatını inceliyor. Oğuz Atay: "Aşk acısı çeken varoluş bunalımları yaşayan ergenleri değil... Toplumla, kendisi ile çatışan küçük burjuva aydınlarının dramını anlattı" ifadesini kullandığı yazısında konu ile ilgili önemli tespitlerde bulunuyor.

Psikolog Gökhan Özcan İş Bankası Kültür Yayınları'n dan çıkan Dostoyeveski'nin "Öteki" romanının psikolojik tahlilini yaptığı "Parçalanmış Bir Bilincin Hikayesi: Öteki" yazısında "Tutarlılık insan zihninin kategorileştirdiği, olmasını talep ettiği bir vehimdir. Çünkü insan gerçek ile arasındaki perdeleri tamamıyla kaldıramaz. O nedenle tutarlılık, insanın 'olduğu' ve 'olmak istediği' kişi arasındaki fark kadar anlamlı olabilir ancak." saptamasında bulunuyor dikkat çekici yazısında.

Ayraç Dergisi bu sayısında edebiyatımızın önemli kalemlerinden Selim İleri ile çok güzel bir söyleşi sunuyor okuyucularına. Söyleşide nitelikli okuru tanımlayan Selim İleri: "Nitelikli okur, çok okuyan birisi değil bence, okuduğunun neyi anlattığına, neyi nitelediğine kafasını yoran okurdur" ifadesi ile tanımlıyor zihnindeki ideal okur profilini.

Yine bu sayıda da birbirinden önemli konuları işleyen kitaplarla ilgili değerlendirme yazılarına yer verilen dergide Sedat Palut; Doğan Kitap'tan çıkan Andre Clot'un "Fatih Sultan Mehmet", Ziya Başak; Kırmızı Kedi'den çıkan Necip Mahfuz'un "Düğün Evi", Tuğba Nur Özbey, Nesil Yayınları'n dan çıkan Can Güzel'in "Kösem Sultan", Bahar Uysal; Koton Kitap'tan çıkan Stello Vretou'nun "Kırmızı Rugan Ayakkabılar", Asuman Demir; Deli Dolu'dan çıkan Mehmet Atilla'nın "İskandil", Kübra Nur Uzun; Say Yayınları'ndan çıkan Ahmet Aydoğan'ın "Adler Psikolojisi Üzerine Düşünceler", Sude Sözügeçen; YKY'den çıkan David Mark'ın "Kış Karanlığı", Yunus Özdemir; Kafka'dan çıkan Mahmut Devletbadi'nin"Albay", Hakan Şahin; Metis'ten çıkan Nurdan Gürbilek'in "Sessizin Payı", Oktay Özbayrak; Dergah'tan çıkan Mustafa Kutlu'nun "Hesap Günü", Gülnaz Eliaçık; Ebabil'den çıkan "Hüseyin Karacalar'ın şiir kitabı "Cevapsız Aramalar", Tuba Dere; Dedalus'tan çıkan Necip Tosun'un "Günümüz Öyküsü", Ümmügülsüm Özdemir; Timaş'tan çıkan "Huysuz Kitapçı Fikry'nin İnanılmaz Hikayesi" ve son olarak Ömer Yalçınova; Şule'den çıkan Mehmet Sabri Genç'in "Şey ve Tan" eserlerini Ayraç okuyucuları için kaleme alarak dergiye bu sayıda omuz veren yazarlar.

Ayrıca Erkan Oruç'un "Cabiri hangi zeminden konuşuyor?" ve Nupel Azizoğlu'nun "İslam Soyolojisi'nin mümkünlüğü üzerine bir deneme" incelemeleri dergiye bu sayı da farklı bir renk katıyor. İyi okumalar.


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 11.01.2016 08:49 - Güncelleme Tarihi: 27.11.2021 08:40
3295

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.