Ben Niçin Varım? - Muhsin Demirel, İlahiyat, Misafir Köşesi

Ben Niçin Varım? - Muhsin Demirel yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ben Niçin Varım? - Muhsin Demirel

29.06.2012 10:14 - Misafir Köşesi
Ben Niçin Varım? - Muhsin Demirel

Sümeyye Göçer, Kitaphaber için kaleme aldı

İnsan her ne kadar Bezm-i Elest'te bilmiş olsa da kimliğini adı üstünde insan. Nisyan=unutkanlıkla bezenmiş bir varlık olduğundan unutmak kimyasında var. Bu nedenle şaşmamamlı aslında kimliğini varlığını ve varlık sebebini sorgulamasına. Değil yalnızca gayr-ı müslimler, islami bilince sahip aile çocukları bile çoğu zaman hayatlarının bir döneminde sorgulamışlardır varlığı ve varoluş nedenlerini. Bu buhranın içinden sizi söküp çıkaracak olan şey yalnızca sorularınıza karşılık mantıklı ve tutarlı cevaplar olacaktır. Muhsin Demirel tarafından kaleme alınan bu çalışma işte bu sorulara cevap oluyor.

Öncelikle yaratılış ve yeryüzünde bulunan yaratılmış mahluklar arasındaki farka dikkat çeken yazarımız, daha sonra insanın farklılığını gösteren deliller ışığında insanın sorumluluklarına değiniyor.

"İnsan bir taraftan kendisine verilen kabiliyet ve istidatlar bakımından adeta sonsuz bir güç ve kabiliyete sahiptir. Diğer taraftan ise bazı yönlerden son derece zayıf, aciz ve çaresizdir." diyen yazarımız bu düşüncesini her insanın hatta en azılı inkarcının dahi çaresizlik anında Allah'ı hatırlayacağı gerçeği ile destekliyor. Bu da fıtratında inanmak olan insan inançsız olduğunu iddia etse bile aslında inandığını ancak neye inandığını bilmediğini gösteriyor.

Kitapta Allah'ın varlığının açık delillerine geniş bir yer veren yazar, gerek kur'an mucizesi olsun gerekse Kur'an'ın muhteviyatındaki mucizeler olsun ilahi kitabın mucizevi yapısının ve evrendeki muhteşem düzenin bir tevhide delalet ettiğini sunduğu delillerle bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kur'an ve Hadis ışığında insanın kimliğini ve elinde bulundurduğu nimetleri hatırlatarak kulluğun önemine değinen yazarımız, sıradan bir varlık olan insanın nasıl kimlik sahibi bir kul olabileceğini anlatıyor ve kulluğun bir gereği olan ibadet kavramı üzerinde duruyor. İbadetin bir vazife olmaktan çok bir kimlik meselesi olduğunu söyleyen Muhsin Demirel bunu kişisel ve toplumsal yararlarını sıralayarak gösteriyor.

Kitaba başlarken her şeyin sahibi zannettiğiniz kendinizin aslında basit bir kul olduğunun farkına varıyorsunuz kitabın son sayfalarını çevirirken. Başladığınızda dünyanız her şeyinizken kitabı bitirdiğinizde her şeyin Ahiret için olduğunu anlıyorsunuz. Ve ister istemez sormadan edemiyorsunuz " Ben neymişim ki?" diye... Ve sonra kendiniz cevaplıyorsunuz "ben bir Kulum Rabbi tarafından seçilmiş ve nimetlerle donatılmış bir gurbete gönderilmiş..."

Ben Niçin Varım?
Muhsin Demirel
Rağbet Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 29.06.2012 10:14 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 11:26
3898
Yorumlar
  • Ferhat özbadem 2012.06.29 08:05

    Muhsin bey'in yaklaştığı yön önemli muhakkak... Bir de farklı bir açıdan ele almak lazım niçin varolduğumuzu...Dünya kısmı ile ilgili olarak Tevhid, adalet ve özgürlüğün söz sahibi olması için var olmalı, ahiret noktasında cennete gidecek donanımda biri olmak... Her insan bir boşluğu doldurur. doldurduğumuz boşluğun adı önemli...

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.