Ben Yumruklarımla Dövüşeceğim, Edebiyat, Misafir Köşesi

Ben Yumruklarımla Dövüşeceğim yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ben Yumruklarımla Dövüşeceğim

25.12.2013 09:14 - Misafir Köşesi
Ben Yumruklarımla Dövüşeceğim

25 Aralık 1921 Gaziantep'in Kurtuluşu dolayısıyla yazarımız Mustafa Şevgin, Gülşen Gazel'in Karayılan isimli biyografik çalışmasını değerlendirdi.

Milli mücadele yılları koskoca bir imparatorluk çökmek üzere, memleketin her tarafı düşman işgalleriyle dolu. Anadolu halkı buna dayanamıyor, hemen bir şeyler yapmak istiyorlar. Kendi imkânlarıyla, heyetleriyle toplanıyorlar, bir oluyorlar düşmanı memleketten kovuyorlar.

İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Ermeniler, hiçbirine fırsat vermiyorlar; şahadete erişene kadar vuruyorlar. İşte Antep, kurtuluş savaşının önde gelen şehirlerinden. Bir destan yazan halkın kahramanlığı dünyaya bir haykırışıydı, küffara bir cevabıydı.

"Eğer Antep düşerse Anadolu düşer… Halep düşer, Şam düşer; Urfa, Maraş, Adıyaman, belki Erzurum düşer… Herkes işte bu duyguyla çarpışıyor burada… Sadece Antep’i değil, Anadolu’yu kurtarmak için… Belki Halep’i Şam’ı İslam dünyasını ayakta tutmak için… İşte böyle bir ruhla çalışıyoruz; gönlümüzün başkentini, başımızın üstünde tutup düşürmemeye… [Sayfa 87]

Bu eserde Karayılan'ın, Maraş'ın Elifler köyünden başlayıp Sarıkamış'a, oradan Kilis Yolu'na, Nizip'e, Antep'e uzanan yaşamı anlatılıyor.

Biyografik roman özelliği taşıyan eser, Antep'in Fransızlar tarafından işgalini, Şahin Bey'in, Şehit Kamil'in ve diğer Antep şehitlerinin şahadete gidişlerini ve tüm Anteplinin övgüyü hak eden mücadelesini de detaylarıyla ele alıyor. Karayılan hakkında sınırlı kaynaktan elde edilen bilgilerin muhteşem bir kurguyla bütünleşmesinden oluşan eşsiz bir eser ortaya çıkmış. Okuyanı Antep sokaklarında gezdiriyor, tepeden tepeye Karayılan’la, Şehid Kamil’le adeta yürüyorsun.

Milli mücadelenin kahraman şehitleri Türk ve Kürt yiğitlerinin zaferden zafere, cepheden cepheye çarpışmalarını anlatıyor bize. Henüz çocuk yaştayken babasını gözleri önünde vuruyorlar Ermeni çeteleri. Babasız büyüdü, yüreğinde büyük bir acıyla büyüdü Karayılan. Çevresinde saygın bir insandı; herkes ona molla derdi, Molla Karayılan… Kürt asıllı olan karayılan memleket bir bütündür dedi ve Antep’e doğru yola çıktı. Türk, Kürt birleşip düşmana aman vermediler. İslam için vurdular yiğitler.

Mehmed Said, Şahin Bey namıyla kurtuluş savaşında nam salmış. Fransız’ın içine korku salmış az sayıda bir tümenle Fransız’ları perişan etmiş bir Milli Mücadele kahramanı. Kazım Karabekir komutasında cepheden cepheye koşan Şahin Bey Antep’e düşmanın girmemesi için aylarca Kilis yolunda çarpıştı ve şehadet şerbetini orada içti.

Ben Antepliyim, Şahin’im ağam.
Mavzer omuzuma yük.
Ben yumruklarımla dövüşeceğim.
Yumruklarım memleket kadar büyük.

Hey, hey!
Yine de hey hey!
Kaytan bıyıklarım, delişmen çağım
Düşman kurşunlarına inat köprübaşında
Memleket türküleri çağıracağım.

Karayılan
Gülşen Gazel
Serencam Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.12.2013 09:14 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:43
4843
Yorumlar
  • TasoileKumo 2013.12.26 23:09

    Şahin ağanın şehit edildiği sahne herşeyi özetler...

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.