Ben Yumruklarımla Dövüşeceğim

25 Aralık 1921 Gaziantep'in Kurtuluşu dolayısıyla yazarımız Mustafa Şevgin, Gülşen Gazel'in Karayılan isimli biyografik çalışmasını değerlendirdi.
Milli mücadele yılları koskoca bir imparatorluk çökmek üzere, memleketin her tarafı düşman işgalleriyle dolu. Anadolu halkı buna dayanamıyor, hemen bir şeyler yapmak istiyorlar. Kendi imkânlarıyla, heyetleriyle toplanıyorlar, bir oluyorlar düşmanı memleketten kovuyorlar.
İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Ermeniler, hiçbirine fırsat vermiyorlar; şahadete erişene kadar vuruyorlar. İşte Antep, kurtuluş savaşının önde gelen şehirlerinden. Bir destan yazan halkın kahramanlığı dünyaya bir haykırışıydı, küffara bir cevabıydı.
"Eğer Antep düşerse Anadolu düşer Halep düşer, Şam düşer; Urfa, Maraş, Adıyaman, belki Erzurum düşer Herkes işte bu duyguyla çarpışıyor burada Sadece Antepi değil, Anadoluyu kurtarmak için Belki Halepi Şamı İslam dünyasını ayakta tutmak için İşte böyle bir ruhla çalışıyoruz; gönlümüzün başkentini, başımızın üstünde tutup düşürmemeye [Sayfa 87]
Bu eserde Karayılan'ın, Maraş'ın Elifler köyünden başlayıp Sarıkamış'a, oradan Kilis Yolu'na, Nizip'e, Antep'e uzanan yaşamı anlatılıyor.
Biyografik roman özelliği taşıyan eser, Antep'in Fransızlar tarafından işgalini, Şahin Bey'in, Şehit Kamil'in ve diğer Antep şehitlerinin şahadete gidişlerini ve tüm Anteplinin övgüyü hak eden mücadelesini de detaylarıyla ele alıyor. Karayılan hakkında sınırlı kaynaktan elde edilen bilgilerin muhteşem bir kurguyla bütünleşmesinden oluşan eşsiz bir eser ortaya çıkmış. Okuyanı Antep sokaklarında gezdiriyor, tepeden tepeye Karayılanla, Şehid Kamille adeta yürüyorsun.
Milli mücadelenin kahraman şehitleri Türk ve Kürt yiğitlerinin zaferden zafere, cepheden cepheye çarpışmalarını anlatıyor bize. Henüz çocuk yaştayken babasını gözleri önünde vuruyorlar Ermeni çeteleri. Babasız büyüdü, yüreğinde büyük bir acıyla büyüdü Karayılan. Çevresinde saygın bir insandı; herkes ona molla derdi, Molla Karayılan Kürt asıllı olan karayılan memleket bir bütündür dedi ve Antepe doğru yola çıktı. Türk, Kürt birleşip düşmana aman vermediler. İslam için vurdular yiğitler.
Mehmed Said, Şahin Bey namıyla kurtuluş savaşında nam salmış. Fransızın içine korku salmış az sayıda bir tümenle Fransızları perişan etmiş bir Milli Mücadele kahramanı. Kazım Karabekir komutasında cepheden cepheye koşan Şahin Bey Antepe düşmanın girmemesi için aylarca Kilis yolunda çarpıştı ve şehadet şerbetini orada içti.
Ben Antepliyim, Şahinim ağam.
Mavzer omuzuma yük.
Ben yumruklarımla dövüşeceğim.
Yumruklarım memleket kadar büyük.
Hey, hey!
Yine de hey hey!
Kaytan bıyıklarım, delişmen çağım
Düşman kurşunlarına inat köprübaşında
Memleket türküleri çağıracağım.
Karayılan
Gülşen Gazel
Serencam Yayınları
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.12.2013 09:14 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:43
Şahin ağanın şehit edildiği sahne herşeyi özetler...