Bir Arap Kültürü Romanı: Şira Yıldızı, Edebiyat, Misafir Köşesi

Bir Arap Kültürü Romanı: Şira Yıldızı yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir Arap Kültürü Romanı: Şira Yıldızı

05.02.2016 09:00 - Misafir Köşesi
Bir Arap Kültürü Romanı: Şira Yıldızı

Muhammet Güzel, Kitaphaber için kaleme aldı...

Edebiyat bir neslin geçmişinin geleceğe yansımasıdır. Toplumsal hafızanın kayıt defteridir. Binlerce yıllık sırdaş olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeri gelir bir insanın yaşam hikâyesi olur, bir toplumun değişimini sağlayan mekanizma, bir neslin hayat kaynağı olarak yer edinirler.

Bazen acıların bazen de mutlulukların dile getirildiği bir yaşam hikâyesidir edebi eserler.. Şira Yıldızı, bir hayatın acımasızlığı, kahramanlığı, mutluluğu ve huzura kavuşmanın yaşam öyküsü. Cahiliye dönemi bu kadar açık bir şekilde anlatılmaz.

Farklı iklimlerin kültürel özelliğine çağıran eser bizleri ilk sayfalarda bir hüznün ve kederin içine çekiyor. Yeri geliyor hüzne gark ediyor, yeri geliyor tebessümlerle bir duygu değişimine sokuyor.

Eskinin tefeci 'Sehran'ı şimdi değişik isimlerle kapitalist sistemin bankaları. Geçmişin 'Dayı' kavramı bizlere erkek egemen bir toplumdaki "eril" gücü gösteriyor. Şimdilerde kocalarından şiddet gören masum binlerce kadın -kocandır sesini etme- kavramı ile bizlere eserin kahramanlarını gösteriyor.

Eser ismiyle bize Necm Süresini hatırlıyor. Şira Yıldızı ya da bilinen ismiyle Sirus. İslamiyetten önceki Arap toplumunun kültürel ve tarihsel motifleriyle işlenmiş eser, bir tür kazı çalışması yapılarak ortaya konulmuş. Arap kültürünün ayrıntılı bir biçimde irdelenerek İslamiyetin çıktığı koşulları gözler önüne seren eserde, ana tema "kadın" olarak durmaktadır.

Kadının Arap toplumundaki yeri, çektiği eziyet ve sıkıntıları ortaya koyan eser, İslamiyetle birlikte kadının toplum içerisindeki yerinin değiştiğini, kadına daha fazla değer verildiğini, onun da toplumun bir üyesi olduğu ve değerli olduğu düşüncesi eserin genelinde verilmektedir.

Bir erkek tarafından yazılmasına rağmen kadın psikolojisinin ayrıntılarının ortaya konulması bizce büyük başarı. Kadınların yaşadığı acı ve sıkıntıları kimi zaman da mutluluk ve duygulanımları başarılı bir biçimde ortaya koyan eserin bizce en kötü yanı kapağının popüler romanlar gibi yoğunlaştırılmış, bir imaj haline getirilip sunulmuş kadının sunulması. İlhan Akın'ın Arap kültürü üzerine yazmış olduğu bu eser dolayısıyla diğer eserlerine baktığımızda diğer dünya ülkelerine dair geniş bir coğrafyaya yayılmış incelemeler sonucu eserler ortaya koyduğu görülecektir.

Şira Yıldızı
İlhan Akın
Mat Kitap


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 05.02.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:23
3921

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.