Bir Aşk ve Devrim Öyküsü: Kısmet, Yeni Çıkanlar, Yeni Çıkanlar

Bir Aşk ve Devrim Öyküsü: Kısmet yazısını ve Yeni Çıkanlar yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir Aşk ve Devrim Öyküsü: Kısmet

30.04.2015 09:00 - Yeni Çıkanlar
Bir Aşk ve Devrim Öyküsü: Kısmet

Volga Kurbanzade yıllara yayılan tarihsel bir öyküyü, aşk ve insanlık halleriyle harmanlayarak okurla paylaşıyor.

Volga Kurbanzade, Kısmet: Bir Aşk ve Devrim Öyküsü adlı ilk romanıyla okurlarla buluşuyor.

Bir yandan akademik çalışmalarını yürüten Kurbanzade, bir yandan da romanını kaleme almış, yıllar içinde olgunlaşan, büyüyen, güzelleşen bir hikâye olmuş Kısmet. Yazarının kendi dilinde Kısmet'in öyküsü, öne çıkan tarafları şöyle:

"20 senede bir "kilim" gibi yavaş yavaş dokunan bir roman. 10 sene düşündüm, 10 sene yazdım. Roman da benimle büyüdü, gelişti."

Kurbanzade Kısmet'te nesir, nazım ve oyun dilini harmanlıyor, tek bir eserin içinde birden çok edebi türden faydalanıyor. Bu yönüyle de yoğun ve etkili bir roman Kısmet.

19.Yüzyıl sonunda başlayan roman okuyucuyu üç ayrı şehirde yaşayan üç ayrı karakter ile tanıştırıyor: Rıza-İstanbul, Tobias-Boston, Anuşka-St. Petersburg. 20.Yüzyıl başında Paris'te kesişen bu hayatlar ile yaşananlar ve yazılanlar hikâye ilerledikçe kesişiyor. Ancak yaşanan yazılırken ve yazılan yaşanırken, bir başka anlatıcı da fotoğraflarıyla devreye giriyor. Yazar şöyle ifade ediyor: "Her yaşanmışlığın biraz bir öykü, her öykünün de biraz bir yaşanmışlık olduğunu bu günlerde tecrübelerim bana gösterdi. Romanımda da bu durumu anlattım aslında bir yönüyle."

"Kısmet" yaşanmış olaylar ve yaşamış karakter arasında gelişen bir kurgu. Sarah Bernhardt, Troçki gibi tarihi kişiliklerin yan karakter olarak yer aldığı romanda, ana karakterler, yaşanmışlıklar arasında yollarını buluyorlar.

1905 Rus devrimi ile 1908 Jön Türk Devrimi'ne giden yolu karakterler üzerinden anlatan Kısmet'te de her devrimde olduğu gibi duygular ve idealler karakterleri bir iç çelişkiye sürüklerken, bu çelişkilerle değişiyor, gelişiyorlar. Kısmet insanların, şehirlerin, tarihin yolculuğunu iç içe geçmiş şekilde okuyucuya sunuyor.

Roman, sevmenin kimi zaman sahip olmamak anlamına geldiğini bir kez daha okuyucuya hatırlatıyor.

Volga Kurbanzade ilk romanı Kısmet'le tarihsel aşk romanlarını, dönem hikâyelerini seven okurlar için yeni bir okuma deneyimi sunacağa benziyor.

Kısmet
Volga Kurbanzade
Destek Yayınları


Yazar: Yeni Çıkanlar - Yayın Tarihi: 30.04.2015 09:00 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 22:29
3892

Yeni Çıkanlar Hakkında

Yeni Çıkanlar

Yeni Çıkan kitaplar hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Yeni çıkan kitaplarınızın tanıtım bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yeni Çıkanlar ismine kayıtlı 206 yazı bulunmaktadır.