Bir Gün - David Nicholls, Edebiyat, Misafir Köşesi

Bir Gün - David Nicholls yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir Gün - David Nicholls

12.07.2011 19:34 - Misafir Köşesi
Bir Gün - David Nicholls

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Bir Gün; Londra'da başlayan ve Paris'te son bulan bir aşk, sevgi, dostluk ve ironi bir roman türü olan bir eserdir.

Dexter ve Emma'nın 20 yıl önce üniversitede başlayan tek gecelik ilişkileri, 20 yıl boyunca kesintilerle, arkadaş olarak devam eder. Hayat ikisini de çok değişik yerlere ve insanlara savurur.

Kitabın kahramanları olan Dexter ve Emma üniversitenin mezuniyet töreninden sonra yaşadıkları bir gecelik beraberlikten sonra aradan geçen yirmi yıllık bir geçmişi anlatmaktadır. 20'li yaşlardan 40'a kadar olan iki kahramanın hayat serüvenini anlatmaktadır. Dexter, üniversiteden sonraki iş hayatını bir televizyon sunuculuğu olarak devam etmektedir. Emma öğretmenlik görevinin yanında sürekli değişik yerlerde garsonculuk yaparak hayatını geçindirmektedir.

Eser bölümler halinde oluşmaktan ziyade her bölüm Temmuz'un 15'inden başlamaktadır. Her yıl aynı gün kahramanların yaşadıkları serüveni anlatmaktadır. Her yıl başka yerlerde karşılaşan Dexter ve Emma sürekli birbirlerini görme umutları içindedirler. Yıllar içinde ara ara karşılaştıkları dönemlerde arkadaşlık adını verdikleri ilişkileri o zamanlar fark etmeseler de, aslında aşktır.

Zamanla her ikisi de sürekli bir hayat arkadaşı aramaktadırlar. Ve zamanla bir sürü sevgilileri olmaktadır. Hatta Dexter, Sylvie adında kız ile evlenip bir çocuk sahibi bile olmuştur. Fakat bu yine de Dexter'in Emma'ya olan aşkını unutturamadığı için Sylvie ile boşanıp Paris'e gider. Ve Paris'te Emma ile yine eski üniversite yıllarındaki gibi arkadaşlıklarını tekrar devam etmek için konuşmaya karar verir. Ancak Emma'nın Fransız bir sevgilisi olduğunu öğrendiğinde dünyası başına yıkılır. Yine de Emma'ya karşı olan aşkını ve onsuz yaşamak istemediğini anlatmaktadır.

Yine bir gün Dexter ile Emma evde otururken Emma'nın Fransız sevgilisi Emma'yı aramaktadır. O sırada banyoda düş alan Emma'nın yerine telefonu Dexter açar. Dexter, Emma'ının Fransız sevgilisine onunla görüşmek istemediğini, başka birine âşık olduğunu söyler ve telefonu kapatır.

Böylece yıllardır süren bu karmaşık ilişki sonunda birbirlerine sarılmalarıyla başlamaktadır. Zamanla aynı evde yaşamaya başlayan ikili en sonda evlenirler. Çok mutlu bir hayat yaşarlar ve aşklarını artık doya doya yaşamaktadırlar.

Kitabın sonunda kahramanların mutluluklarına kapılırken bir anda beklenmedik bir şekilde Emma'nın bir bisiklet kazasıyla son bulur.

Kitapta esas olarak Dexter ve Emma karakterleri üzerinden giderken yan karakterler pek fazla etkili değillerdir.

Kitabın sinema filmi çekilmektedir. Özgün ismi "One day" olarak başrollerini de Anne Hathaway ve Jim Sturgess karakterleri canlandırmaktadır.

Bir Gün
David Nicholls
Pegasus Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 12.07.2011 19:34 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:42
15902
Yorumlar
  • Bilal Can 2011.07.12 21:07

    Ferit Bey'in roman kitapları değerlendirmeleri nedense hep özetten öteye geçmiyor. Biraz daha gayret ederse daha iyi yazılar çıkaracağını umuyorum

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.