Bir kitabı değerli kılan sence nedir?
Kitap Haber olarak okur-yazarlara "Bir kitabı değerli kılan sence nedir?" diye sorduk ve güzel cevaplar aldık:
Adige Batur: Bir kitabı değerli kılan okuyanın ona verdiği kıymettir ve o kıymet aslında okuyucunun kendisine verdiği kıymettir. Ne kadar kendini bulursa bir kitapta o kadar değerli olur ve neye ihtiyacı varsa onu arar. O an neye açsa, neyi istiyorsa kıymet verdiği kitapta da onu arar, bilinçli ya da bilinçsiz. Her kıymetli kitabın anlattığı "kendi hikayemiz"dir.
Tüm bunlardan öte ve bunları kapsayan şey ise şu: Bir kitap içimizdeki boşluğu doldurduğu ölçüde değerlenir, Zamana meydan okuyan yüzyıllar geçse de eskimeyen kitaplar aslında milyonların içindeki boşluğu doldurmaya niyetlenen kitaplardır...
Merve Nur Durgun: Benim için bir kitabı değerli kılan konusu ve yazarken kullanılan kaynaklar.
Ayşegül Genç: Her bir kitap kendi içinde değerlidir ama bazı kitaplar konusu, anlatımı, dili, üslubu, mesajı, edebi yönü ile bir bütünlük sağlar,bir karakter oluşturur. Bu da o kitabı değerli kılar.
Yücel Kıvrak: Okumadan ben ile okuduktan sonra ben arasında ki fark kadar değerlidir her kitap,
demek ki kitabın değeri bana kattıkları nisbetinde.
Hatice Bay: Oscar Wilde'dan örnek vermek belki klişe olacak ama... demiş ki; "Eğer bir insan bir kitabı okuduktan sonra, onu tekrar okumaktan zevk almıyorsa, o kitabı okumuş olmasının bile hiçbir değeri yoktur." Hakikaten öyle. Eğer bir insanın içinde bir kitabı birden fazla okuma arzusu nüksediyorsa; o kitap/lar değerli ve özellikli olmuştur demektir.
Ercan Köksal: Piyasada ne anlattığı ve anlattığı şeyi de niye anlattığı belli olmayan kitapların oldukça fazla olduğunu hesaba katarsak; elbette okuyana bir ufuk kazandırmış olması... İnsan bir kitabın sayfalarını başka neden çevirir ki?
Suavi Kemal Yazgıç: Bir kitabı değerli kılan yazarına yazarken okuruna okurken kattığı değerdir. Yazarının yazdıktan sonra aynı kaldığı kitap ile yazarını değiştiren/terbiye eden kitap aynı değildir. Tıpkı okunması esnasında okuruna bir değer katmayan kitap gibi. Kitabın değeri "kendinden" menkul değildir yani. Tabii ki burada küçük harfle başlayan "kitaplardan" bahsediyorum. Büyük harfle başlayan Kitab'ın değeri hakkında konuşmak bu paragrafa sığmaz.
Rabia Gelincik: "Değer" içinde evrenselliği barındırarak toplumun önünü açacak/aydınlatacak bir yol belirliyorsa; bu yolla toplumu sahih bilgiye ulaştırıyor ve o bilgiyi akıl, mantık, yürek, bilim, fikir, tefekkür süzgecinden geçirerek gerçek yaşamın ait olduğu anlamın kıyılarına ulaştırıyorsa; insana varoluşunun anlamını sorgulatıyor ve hakîkati bulduruyorsa; yani insanın kendi farkındalığının farkına vardırıyorsa o kitap "değer"dir, "değerli"dir.
Emre Şimşek: Kitap sayfalarının bir ağaçtan tevarüs ettiğini bilen için toprak; o sayfalarda bilâistisna yazılanların hikmetine vâkıf olan için mânâ; bir yazarın nazarında şâmil olarak ikra! deyû oku'yanlardır.
Muhammet Çelik: Bir kitabı değerli kılan, onun esaslı oluşudur. Yani o kitap kendi alanında herkes tarafından parmakla gösterilen bir kitap olmalı.. Ki böyle kitaplar da ya büyük kafaların ilham ürünleri ya da yine büyük yazarların büyük emeklerinin neticesidir. Bir boşluğu doldurması açısından eşsiz olmalıdır ki biz başka herhangi bir kitabı değil de onu alıp okuyalım, onu arayalım, bulamadığımız zaman sıkıntıya düşelim..
Rukiye Aydın: Kitap benim için anne kucağı demektir. Kitap denilince aklıma gelen ilk şey saman kokusu. Herkesin sevgiliye göndereceği mektubu kadar özgün olmalıdır.
Aziz Mahmut Öncel: Bir kitap yaşadığı müddetçe değerlidir. Bakın leyla ile mecnun'a, tezkiretül evliya'ya ya da nefahatü'l üns'e... hepsi hala canlılar. Sesleri, dokuları hala yaşıyor. Açılıp okunması bir kenara referans oldukları noktalar bile buna kafi. Mesela Fakih İmad'ın eşsiz bir kitabının Merhum Seyyid Hulusi Efendi'nin özel kitaplığında olduğunu duymuştum. Zeki Velidi Togan'dan aktarılan bir anıdan. Şimdi bu kitabı merak ediyorum onun değer verdiği bir kitap acaba neler ihtiva ediyor? Tabi ki bir kitabı değerli kılan onu yaşatan yazarıdır. "Neden hala insanlar erbain deyip duruyor?" diyenler olabilir. Ama İsmet Özel hala yaşıyor ve şu an ki kitaplarının ilerde nasıl bir değerle anılacağı meçhul. Bence İsmet Özel bu kitaplarının da değerini biçecektir. Elbette bu diğer yazarlar içinde değerlidir. Burada konuya, dile ve diğer unsurlara değinmek istemiyorum. Yazar bahsi bunların hepsinin üzerinde bir mevzu. Kitabınız çavdar tarlasında çocuklar ise, çocuklarımızla atlara biniyorduk ise, diriliş neslinin amentüsü ise bunlar yaşayacaktır. Evet kitaba değer atfeden basiretli bir entelektüeldir. Kitabın fecir pırıltısı düşüncelerle gelecekte de yaşamasını o dönemin okuyucularının görmesidir.
Ayşe Daştan Çıtak: Kitap ben de aidiyet duygusunu hissettirdiğinde, kitabın isminin beni heyecanlandırması,kitap bittiğinde yazarla konuşmalarımın devam etmesi ve o yazarın kelimelerini özlemek.
Nergiz Şahin Doğan: Bana göre bir kitabin en önemli özelligi AKICI olması. Yani ben kitap okumayı çok seven birisi olmama rağmen bazı kitapları okurken çok sıkılıyorum doğal olarak da sıkıldığım için okuduğumu da anlamıyorum. Bazı kitaplar çok sıkıcı olmasına rağmen yazarın onu kağıda dökmesiyle bambaşka bir hal alıp sürükleyip götürüyor. Yani demem o ki bir kitap sürüklemeli, içine almalı su gibi akmalı kitabın sayfaları...
Hidayet Bağcı Köse: Bir kitabı okutan, öncelikle çarpıcı bir İSMİDİR! Bunu belirleyen de yazarın cümlelerindeki kelimelerin ahenkli bir edayla kitap içerisindeki ses getirecek fısıltılarıdır...Fısıltılar her zaman bir sonraki kitabı takip eder...Kitabı okunur kılan, kitabın ismidir ve de yazarıdır...
Ümmühan Karul: İçten olması,dili, doğal ve hayattan olması... Ben fantastik şeyleri sevmem mesela...Kişilikle doğru orantılı sanırım.. Gerçekçiyimdir çünkü.. Hayalperest bir tip değilimdir o yüzden okuduğum şeylerin hayatlara dokunuyor olması çok mühimdir benim için. Ama bunu yaparken sıradan olmamalı... Farkı oradadır iste kitabın...
Yazar: Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ - Yayın Tarihi: 11.07.2013 11:44 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
en guzel anlatım :)))