Bir yiğit komutan geçti bu alemden, Yeni Çıkanlar, Misafir Köşesi

Bir yiğit komutan geçti bu alemden yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir yiğit komutan geçti bu alemden

15.01.2014 09:11 - Misafir Köşesi
Bir yiğit komutan geçti bu alemden

Ersin Kendir, kitaphaber okurları için yazdı.

Roman olarak en çok okumayı sevdiklerim gerçek hayattan uyarlanmış geçmişimizi ve yakın tarihi konu alan romanlardır. Son okuduğum kitaplara baktığımda Çeçenistan, Filistin, Bosna, Kosova gibi ümmeti, tarihimizi ve duygularımıza tercüman olan kitaplar okumuşum. Bunlar arasında son okuduğum ise Ahzab suresinin 23. ayetinde işaret edilen şehidlerden olma sevdalısı şehid komutan Şamil Basayev ve Çeçenistan direnişini konu edinmektedir.

Şamil Basayev, Çeçen direnişinin sembolü, şehadete sevdalı, ölüme gülerek giden mücahid, Güney Osetya, İçkerya, Grozni, Afganistan mücadeleleri ile Rus ordusunun korkulu rüyası. Rus ordusuna, Çeçenistan’ı boşaltmak zorunda bırakan Grozni yiğidi. Diyor ki Şehid Şamil “bir mücahidi güldürmek istiyorsanız O’nu ölümle korkutun". Bir Rus uçağını kaçırarak Ankara’ya iniş yaptırıp adını duyurdu dünyaya. Şehid komutanı bulamayan Ruslar ailesinden çıkardılar hınçlarını. Onu en çok şu sözüyle hatırlıyoruz "Bacısı bir kâfir tarafından tecavüze uğramamış, evladı kâfir tarafından gırtlağı kesilmemiş bir kişi asla cihadı anlayamaz ve hayatı çiçek böcek dağıtmakla geçer".

Onlar bir dava uğruna savaştılar. Ümmet coğrafyasında zalimin çizdiği sınırlara inat cepheden cepheye koşup zalime, taguta, diktatörlere karşı özgürlük mücadelesi verdiler. Şahsi emelleri peşinde olmayıp ümmet bilinci ile ribat ettiler. Öyle ki Şamil Basayev bu dava uğruna bacağını kaybetti. Kitap söze ayet ile başlıyor. Ahzab Suresi 23-Mü’minlerden öyle erler vardır ki, (o gün) Allah’a verdikleri sözde durdular. Öyle ki onlardan kimi adağını yerine getirdi (şehîd oldu), kimi de (şehîd olmayı) bekliyor! Fakat (onlar) hiçbir şekilde (verdikleri sözü) değiştirmediler.(1)

Şehid komutan Şamil üzerinden, 1991 de Sovyetler Birliği’nin (SSCB) yıkılmasıyla başlayan bir kahramanlık destanı anlatılmakta eserde. Şamil Basayev’in sade yaşamı, planlama ve mücadele yeteneği, zalime karşı korkusuzluğunu okuyoruz. “Neden" diye soranlara soru ile karşılık veriyor efsane komutan, "Uygun gördüğümüz şekilde savaşacağız. Bizden durmamızı isteyen dünyaya ise gülüyor ve diyoruz ki: bugüne kadar bizim için, sizi dinlememizi gerektirecek ne yaptınız?" Rus yanlısı Ahmed Kadirov'u ortadan kaldırıp ardından, "söz verdiğimizden 1 ay daha geç olduğu için özür dileriz" açıklamasını yapan yürekli mücahiddir o. Bosna, Çeçenistan, Irak, Gazze ve birçok Müslüman diyarında aynı zulümler katliamlar yapıldı ve Şamil Basayev’in sorduğu soruya bir cevap verilemedi ne yazık ki. Bu sebeple şu söz gerekçeyi tarif etmekte, “eğer uğrunda ölmeye hazır değilseniz, "özgürlük" kelimesini lûgatınızdan çıkarın" (Malcolm X) Evet şehid komutan da Çeçenistan ve diğer diyarlardaki Müslümanlar ve mazlumların özgürlüğü için seve-seve ölüme hazırlanıyordu, çünkü her cihad onun için şehid olmaya vesile olabilirdi.

Şehid komutana niçin cihad etmeliyiz diye sorduklarında verdiği cevap şöyleydi; “Ey sevgili kardeşim! Biz cihad ediyoruz, çünkü Resulullah’ın(sav) buyurduğu gibi, Allahu Teala cihadı İslam’ın zirvesi kılmıştır… Biz cihad ediyoruz, çünkü cihadın terk edilmesi halinde ancak zillet vardır. Şamil Basayev, Cevher Dudayev, Aslan Mashadov, Hamzat Gelayev, Salman Raduyev, Zelimhan Yardarbiyev, Leçi Dudayev ve diğer kahraman mücahidler.

Onlar ümmetin yetim evlatları...
Onlar asrın hırçın çocukları...
Onlar davalarına sadık erler...
Onlar zamanın akıncı seriyyeleri...
Onlar izzet pınarının inci taneleri...

Birçok yerde İslami konular uzatılmış olsa da mazlumları ve şahadet sevdası ile çarpan yürekleri bir nebze anlayabilmek için ikinci serisini bekler olduğum bu roman okunmalı diye düşünüyorum. Bize hala terörist diyen dünyan yüzüne tükürmek istiyorum. -Şamil Basayev-

Ahzab-23 Şamil BASAYEV
Abdulkadir POLAT
Meva Kitap
232 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 15.01.2014 09:11 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 16:58
4665

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.