Blockchain; Yalansız Bir Dünya Mümkün mü?

Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji birçok program, birçok yazılımla kendini sık sık hatırlatıyor bizlere. Teknolojinin gelişimi insanoğlu için kabullenmesi her zaman kolay olan bir hadise olmamıştır. Her yenilikte insanlar şüphe ile bakıp olumsuzluklarından çekinerek yaklaşmışlardır. Elbette ki pek çoğunda haklı çıktıkları gibi, hem fayda hem de zararlarıyla tanışmak durumunda kalmışlardır. "Yalansız Dünya- Blockchain" Fatih Eke tarafından yeni ve hâlihazırda kullanımına da başlanmış bir yazılımı tanıtmak amacıyla yazılmış bir kitaptır.
Yalansız Bir Dünya ile ortaya atılan, bir düşüncenin, teknoloji ile nasıl hayata geçirileceğini anlatmaya çalışmış bize Fatih Eke. Destek Yayınlarından çıkan kitap bize yeni teknoloji ile ekonomik ilerleme, ticaret ve hayatımıza henüz girmeye başlamış olan kripto paralar hakkında bilgilendirmede bulunuyor.
Blockcihain teknolojisinin yalansız bir dünya için iyi bir araç olacağını savunuyor yazar. Kripto paralar blockchain veritabani üzerine kurulmuş global bir değer sistemidir. Kripto para veya kısaca kripto; bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz veya sanal dövizdir.
Bu teknolojiyi biraz tanıyalım isterseniz. Blockchain, bloklar halinde şifrelenmiş çoklu depolama alanına sahip, merkeziyetsiz bir veri tabanıdır. Şu an için bitcoin bu veri tabanı tarafından işletimi gerçekleştiriyor. Kabaca anlatacak olursak, her kullanıcıya ait cüzdanların olduğu ve bu cüzdanların bütün kullanıcılar tarafından aynı anda görülebilecek bir data paylaşımı var. Zamana dayalı oluşturulan bloklar işlem sayısına göre otomatik olarak belirleniyor. Bu oluşan bloklar node (düğüm noktası) denilen sunucularda saklanıyor. Verilerin değiştirilmesi neredeyse olanaksız. Bitcoin için, kriptografi kullanıldığı, halka açık olduğu, merkeziyetsiz olduğu, düzenleyici bir kuruma ihtiyaç duymadığı, izin gerektirmediği için güvenlidir iddialarından bulunur yazar. Bu konuda uzmanlar farklı bakış acılarıyla henüz oturmamış bir sistem üzerinde tehlike öngörüleri yapsalar da blockcihainin ilerleyen zamanlarda yapay zekâ ile çok daha güçlü, hatta dünya üzerinde önüne geçilmez bir güç olarak var olacağı öngörüleri yapılmaktadır.
Vitalik Buterin, geliştirdiği yazilim ile ortaya çıkan bir başka para birimi de 'Ether'dir. Yine blockchain veri tabanında oluşturulmuştur. Token ve NFT gibi kavramlar da yine sıkça karşımıza çıkar. Token; bir platformun veya uygulama şeklinde oluşturulmuş ve o platformun bütün yönlerinden faydalanmayı sağlayan dijital mülklerdir. Dijital paralar da birer "token"dur. NFT ise dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine kullanılamayacağını onaylar. Bu sistem, blockcihain yapısında dijital bir deftere depolanan bir veri birimidir.
Fatih Eke teknoloji ve yazılımlar konusunda bizi bilgilendirdikten sonra blochain teknolojisi üzerine geliştirdiği yazılımı, yani büyük hayali ni anlatıyor bize: Nigella World.
Güvenilir bir şekilde ticaret yapmak için geliştirdiği yazılım olan Nigella, dünya çapında bir şirkete dönüşmüş. Kadim zamanların en şifalı bitkisi olan çörekotunu dünyaya pazarlayan Eke, blockchain ile işbirliğinde geldiği noktayı bizlerle paylaşıyor. Bunun yanında bu teknoloji ile uluslararası temiz ve güvenilir ticaretin nasıl yapılacağına dair ipuçları veriyor. Kripto paraların gelecekteki kullanım alanlarına dikkat çekerek yine kendi şirketinden çıkan kripto para yazılımı Nigella Pay'ı da bizlerle paylaşıyor.
Blockchain teknolojisinin kullanım alanlarını da özetleyecek olursak;
*Bankacılık
*Devlet Yönetimi
*Telif Hakkı ve Patentler
*Sağlık Sektörü
*Kimlik Yönetimi
*Gıda Sektörü
Bu alanlarda açıklamalar yaparak Blochain teknolojisi hakkında ve kullanım alanlarını okuyucunun çok daha iyi anlaması sağlanıyor. Faydası ve tehlikeleriyle Fatih Eke dünyanın dönüşüm evresinde önemli bilgiler veriyor.
İnternetin kullanılması ile birlikte bir çağ niteliğinde Web 1, Web2 ve çağımızın insan ve İnternetle iç içe geçtiği, yapay zekânın artık bir taraftan kontrolü ele aldığı Web 3 çağını yaşıyoruz. Blockchain merkeziyetsiz yapısıyla umut vaat etse de kimlerin henüz ne amaç için kullanacağını bilmediğimiz ve hatta insanları birer esir haline sokabilecek büyük bir güç. Her büyük buluşun büyük bedelleri olacaktır. Küresel bir köye dönüşen dünya zayıfların çok da rahat edebileceği bir yer olmaktan hızla uzaklaşıyor. Bütün insanlık için hayırlar dileyerek satırlarımı sonlandırıyorum.
Yalansız Dünya
Fatih Eke
Destek Yayınları
2024 İstanbul
Yazar: Ayşe BAĞCA - Yayın Tarihi: 07.03.2025 09:00 - Güncelleme Tarihi: 18.02.2025 11:26