Buraşeyler - Tahsin Saltık

Herkesin şiirden alacağı birşeyler vardır. Şiir söz söyleme sanatı ya da asıl noktada hakikati arama telaşı. Kelimeler denizinde iyi'yi kötüden ayırma gayreti.
Buraşeyler Tahsin Saltık tarafından yazılmış Erguvan yayınları arasından çıkmış. Kitabı okurken dipnotlar arasında sizi bir gezintiye çıkaran, tasarım bakımından da diğer türevlerinden ayrılan bir kitap olmuş.
"bercestesini beraber çıkarsaydık ah o çevrintili sulardan
değil kızamık döküntülerini, ince edebiyatı sadece!"
Şair kitabının ilk şiiriyle okuyucuya ya da dostlarına davetiye yollayıp bu şiir hasbihaline davet ediyor. Kitabı okurken kendimizi bu muhabbetin ortasında buluyoruz. Ortada şiirleriyle bir şair elindeki kalemiyle şiirlerini gösterip açıklamasını yapıyor.
Şiirlerin altına düşülen ve her şiirde bilinmeyen kelimelerin yazılması benim için bir aykırılık olarak geldi. Ayrıca incelik olarak da nitelendirilebilir. Çünkü anlamı bilinmeyen kelimeler için ayrıca bir sözlük gezdirmeye gerek yok.
ismet Özel şiir okuma klavuzunda: "şiir anlatılmaz bir şeyin anlatılmaya çabalanmasının sonunda anlatılabilir bir şeyin yeniden anlamlı kılınması için gösterilen bşr çabanın sonunda yeterince anlaşılmayan bir şeyin etkili bir anlatıma kavuşturulması uğrunda harcanan çabaların sonunda ortaya çıkar" demiş. içteki herley anlatılamaz. Şiir sadece o içte oluşan düşlerin, hayallerin, düşüncelerin, -şairin dökebildiği kadar- yazma işidir.
Buraşeyler en çok şairinin kitabı. Daha sonra ise okuyanların, duyanların ve birşeyler kapmak isteyenlerin kitabı. Kitapta birçok şiir var ama ben orkide şiirine bakıp bu yazıyı da sonlandırıyorum:
"insan balçıktanmış: melekler ışıktan
düğünçiçekleriyse yosun yosun bir örtü
orkidem: düşlerimde açıyorsun, pervasız mahrem
sâfir fanusumun mum beyazı ağzın, yüzün"
Buraşeyler
Tahsin Saltık
Erguvan Yayınları
Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 16.02.2011 19:54 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 17:36