Can Kulağını Aç - Adem Sertel, Edebiyat, Misafir Köşesi

Can Kulağını Aç - Adem Sertel yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Can Kulağını Aç - Adem Sertel

02.02.2011 18:56 - Misafir Köşesi
Can Kulağını Aç -  Adem Sertel

Nihat İlhan, kitaphaber için kaleme aldı.

"Ey hicapsız nurları kabul etme yeteneği olmayan kişi, hiç olmazsa harflerde gizlenmiş bir nur olan hikmet sözlerini duy."

"Can Kulağını Aç" eseri Semerkand yayınlarının Adem Sertel'in hazırlayarak bastığı ve Mevlana'nın "Mesnevi" adlı kitabından alınmış hikmetli sözlerinden oluşan bir kitaptır. Mevlana Hazretlerinin doğumundan ölümüne esir altında tutmuş bulunduğu bu sözler yediden yetmişe herkes tarafından okunmalı ve bilinmelidir. Zira harflerde birer sır taifesi yatmaktadır. Her okuyanın kendine bir kısım hisse alması ile ortaya çıkacak sonuç ahlak mertebesinde yeni yetişmiş olan nesiller olacaktır. Kendisini yeniden yapılandıracak olan okuyucular mutlaka kitabın etki alanına dahil olacaktır.

Bu sözler asırlar öncesinden çıkıpta asırlar sonrasına da hitap edenlerdendir. Rüzgarı hissederiz bu kelimelerde, nefesi, hidayeti, aşkı ve engin derya denizlerini. Sırlara muvaffak olan bir beden tarif eder bize ruhu, yaşamayı, Allah'ı. Bütün dünyayı tesiri altına alır ve bir kardeşlikte birleştirilir. Ki Mevlana Hazretlerinin "Mesnevi" adlı eseri, Avrupa'nın birçok üniversitesinde okutulmaya başlanmıştır. Neslin ahlaki kurtuluşu açısından önemli bir yapı taşı olacak "Mesnevi"nin kısaltılmışı, hikmetli sözleri olarak karşımıza çıkacak bu kitap her mutlak hoşgörü temsilcisinin elinde bulunması gerekir ve hayatta herkes hoşgörü olarak bir adım öteye çıkmaya uğraşmaktadır. Mevlana Hazretleri de hoşgörünün sembolü olmuş asırlar öncesi bir şahsiyettir.

"Aşk davaya benzer, cefa çekmek şahide, şahidin yoksa davayı kazanamazsın ki!"

Kendisi cümlelerini sırlarla, şahitlerle yoğurmuştur. Aşkı eline almış ve kalemde ruh halini oluşturmuştur. Bunda da Allah'ın hikmetleri vardır. Kendisi, Allah'ın ayetlerinde belirttiği gibi "yeryüzünde yürüyen gözü, kulağıdır". Sırlara ram olan bir yürekten gelen dokunaklı sözler, içleri değiştirmeye yönelmiş birer nesne gibidir. Hem zahiri, hem batıni kısımları ile okuyucuya yönelir. Bize neyin ne olduğunu hatırlatır. Neyin hikmetinin ne olduğu yönünde uyarı verir. Bir defa okuyan insan için içinde sadece ümitleri yeşertir. Birkaç defa okumakla kelimelerde ki sırlar çözülür ve aşk bir kızağa bağlanır. Gönül buzullarını kaydırılmak üzere.

"Kimin kalbinde kapı açılırsa, gönül göğünde yüzlerce güneş görür."

İnsanların kalplerine, gönüllerine yönelmesi için zamanının en büyük Mürşidi olan Mevlana Hazretleri tarafından yazılmış sözleri ele alan kitap muhatabına yürek dersleri öğretir. Fani dünya da akıl karı olmayan işleri, ahirete yönelten sebepleri gösterir. Aşkın, malum olanın zuhur ettiği kitaptır. Kelamı öğretir, kainatın şeklini. Birçok konuya kalbini deşerek girer tabiri caiz ise.

"Sükut denizdir, söylemek ırmağa benzer… deniz seni aramada; sen, ırmağı arama."

Can Kulağını Aç
Hz. Mevlana'dan Özlü Sözler

Hazırlayan: Adem Sertel
Semerkand Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.02.2011 18:56 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:12
4246

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.