Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil, Edebiyat, Misafir Köşesi

Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil

09.02.2012 13:19 - Misafir Köşesi
Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

"Artık seni aramaktan vazgeçtim.
Bunu bana "şiir" öğütledi.
Yazdığım her şiirde, senin,
Yeryüzünde bir karşılığının bulunmadığını,
Şu sebepsiz sıkıntılar bize uğradıklarında
Evsiz kalmasınlar diye bahane edilmiş bir imge
Olduğunu, geç de olsa kavradım.
O sıkıntılar hep gelecek ve biz onları,
Aslında hiç olmayan sende ağırlayacağız.
O sıkıntılar nereden mi gelecek
Doyamadan terk ettiğimiz cennetten ve
Yarım bırakılmış çocukluğumuzdan.
Yani tam dünyaya atıldığımız yerin iki yakasından."

Ali Ayçil, duru ve güzel bir şekilde sosyal realizm kokan ve alt kategorileri mevcut olan denemelerini bir arada topladığı "ceviz sandıkları ve para kasaları" adlı eserinde, eski toplumsal yaşamın/düzenin yeni toplumsal yaşama/düzene ayak uydurması arasındaki farka değinmiştir. Burada birçok değişen faktörü ele almaktadır.

Toplamda 35 denemeden oluşan bu eseri, bir bekleyişten, bir gidişten, bir toplumsal yaşamın içindeki olaylardan, bir yaşanmış hatıralardan, bir yalnızlıklardan vb. türdeki konulardan oluşmaktadır. Eserde en dikkat çekici deneme ise "Uzun samsun içenlerin aşireti" adlı eseridir. Burada toplumdaki nadir bir kesimin içtiği uzun samsun ile toplumdaki konumuna değinmektedir. Uzun samsun içenlerin toplumda ki diğer bireylerden daha farklı özelliklere sahip olduklarından bahsederken, bu tür bireyleri diğer bireylerden farklı kılan ise diğer sigaralardan farklı olan uzun samsun olduğunu söyler.

Ceviz sandıkları ve para kasaları adlı eserde geçmişteki yaşanmış maziye dayanır. Özellikle babaannelerimize ait olan sandıkların, bir türlü içinde ne olduğumu öğrenemediğimiz kendilerine has, manevi değeri yüksek olan sandıklardan bahsedilir. Bu öğrenemezlik duygusu çoğu çocuğun içinde bir merak duygusu ile pekişmiş geçmişte kalan bir anıdır. Para kasaları ise adından da anlaşıldığı gibidir. Yaşanılan sıcak dünyada ki maddi dünyanın soğuk yüzlü banknotları… Burada da yazar geçmişte paraya ihtiyacı olanların kendilerini para kasalarına attıklarını ve anılara ihtiyaç duyanların ise kendilerini ceviz sandıklarına attıklarını anlatır.

Yazarın düşünce ve duygularına şahit olup, bazen de bilinen şeylerden farklı anlamlar çıkartmanıza yardımcı oluyor. Yazarlığını öykü ve şiirlerinde de kanıtlamaya çalışan yazar, şiirlerinde bir Anadolu havasının izlenimlerinin olduğu sezinlenmektedir. Mustafa Kutlu’nun değişiyle "O, atalarının izinde yürüyor" diye nitelendirmiştir.

Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları
Ali Ayçil
Timaş Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 09.02.2012 13:19 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
3574

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.