Çırpınan Yürek - Seyfettin Karamızrak

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...
Seyfettin Karamızrak, şimdiye kadar çeşitli dergi ve yayın organlarında şiirleri yayımlandı. 1974 yılından itibaren yazmış olduğu tüm şiirlerini toplayarak bunların içinden bir kısmını kitap haline getirmiştir. Şiirlerini ilk kez "Çırpınan Yürek" adında yayımlandı. Karamızrak'ın şiir çalışmalarının yanında; başta karakalem olmak üzere; yakma resim, yağlıboya, suluboya, guvaş, lavi, hat, vitray, makale, deneme ve hikâye çalışmaları da bulunmaktadır.
Şair, kısa bir önsüz ile eserine giriş yapar. 3 bölümden oluşan kitap toplamda 72 şiirden oluşmaktadır. Dizeler birer şiir denemesi türünden ele alınmıştır. Şiirler arasında herhangi bir şiir kalıbının kurallarına uydurulmadan serbest şiir biçiminde yazılmıştır. Yazarın kendi iç dünyasından gelen duygularıyla dudaklarından kalemine kendiliğinden dökülen şiirlerdir.
Bölümler arasında birbirinden bağımsız konulara yer vermiştir.
Birinci bölümde şairin daha çok aşk ve sevgi konuları üzerinde odaklanmıştır. Aşk acı çekmek mi! yoksa sevinmek mi! Gibi konular üzerinden yola çıkar. Sevgi için biçilen emek, mücadele, sabır vb. duyguları konu alır. Şaire göre aşk; bazıları dikeni eline batırırken, bazıları da gülü koklamayı daha becerirler. Aslında kişi fark etse bile kendi aşkları bir döngü içerisindedir. Aşkı başından nasıl yaşamayı öğrenirsek öyle de devam ettiririz.
İkinci bölümde, konuyu daha çok güncel olaylara değinerek anlatmaya çalışır. Sitem, hüzün, özlem, ayrılık, ölüm, sonsuzluk, geçmişteki anıları vb. konulara değinir.
Üçüncü bölümde ise bazı şiirlerde kafiye dizilişi olarak aaax kullanmıştır. Burada da geçmişe dair bir sitem duymaktadır.
"Yaz! diyorsun,
Neyi yazayım, nasıl yazayım?
Utandığı için,
Gece karanlığında çöpten,
Ekmek toplayan çocukları mı?
Bizim yerimize,
Onların utandığı bir dünyada.
Neyi yazmalıyım, neden söz etmeliyim?
Bilemiyorum."
Şair yaşadığı koşullardan dolayı bir sitemde bulunmaktadır. İçinde ki duygu buhranında düşüncelerini dile getirmek ister. Fakat bunları dile getiremeyeceğinden korkar. İnsanın bir şeyleri duyması, görmesi ya da yaşadıklarını anlatamamasını dile getiriyor. Her gün bir şeylerin değişmekte olan bu dünyada daha ne kadar yazsak da yine bir şeylerin değişmediğini vurguluyor. Bir yanda rahatlık içinde bir yaşam sürenler diğer bir yanda bambaşka bir yaşam içinde bulunanları dile getiriyor. Yaşadığı çevrenin yaşam koşullarının zorluklarını dile getiriyor. Çünkü şair duyargalarını evrene sonsuz açmış kişidir.
"Bilmem zaman nasıl geçer,
Bakarım ki, gün dönmüş herkes gitmiş,
Benden gayri bu kumsallar boşalmış.
Kırlangıçlar, kanadıyla dalgalara vururken,
Güneş dönüp son bakışını kırparken,
Bu sahilde kırık kalple,
Kâh içimde, kâh sularda hatıranı ararım."
Şair genel olarak akıcı bir üslup kullanmıştır. Şiirlerinin her mısrasında okuyucuyu derin hülyalara davet etmektedir. Her mısrasının altında büyük heyecanlar uyandırmaktadır. Kendi ruh halini kelimelere yansıtarak duru ve akıcı güzelliklerini yansıtmaktadır. Yaşamın duygusal portresini elinden geldiğince mutlu bir şekilde tasvir etmiştir. Okuyucularını bir hayal çerçevesine yerleştirerek yaşamın daha mutlu yanlarını gösterme çabasındadır. Mutluluk Karamızrak'a göre "insanları anlatan her şeydir." Şiir, hayatımızı hep satırlarda aradığımızı ve bizleri çözebilecek kurgulanmış bir formül olduğunu söyler.
Şair bu sözlerle okuyucularına veda eder.
"Size her türlü çiçekle dolu bir bahçe ikram ediyorum. Lütfen koklar mısınız! Bu bahçeye girenlere teşekkür ediyorum. Yetiştirmeye çalıştığım çiçeklerden oluşacak başka bahçelerde buluşmak dileğiyle
"
Seyfettin Karamızrak'ı yazmış olduğu eserinden dolayı tebrik eder, kendisi gibi çok yönlü eğitimcilerin sayılarının çoğalmasını dilerim
Çırpınan Yürek
Seyfettin Karamızrak
Gezgin Yayınları
143 syf
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 27.02.2014 11:22 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:31
Çok arı bir dil. Hocam şiirleriniz ve resimlerinizi çok beğendim. Sanat yolunda hiç yorulmamanız dileğiyle. Nedime Sedef BAHADIR