Çocuğumu Büyütüyorum - Barbara J. Patterson, Pamela Bra, Bilim, Misafir Köşesi

Çocuğumu Büyütüyorum - Barbara J. Patterson, Pamela Bradley yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuy

Çocuğumu Büyütüyorum - Barbara J. Patterson, Pamela Bradley

13.06.2011 15:59 - Misafir Köşesi
Çocuğumu Büyütüyorum - Barbara J. Patterson, Pamela Bradley

Hilal bilgeç, kitaphaber için kaleme aldı.

Yazar kitabına kendisine iyi alışkanlıklar edindirdiği için annesine bir teşekkür notu ile başlıyor. Daha sonra yazarın bu kitapta Waldorf Eğitim Sistemi ile nasıl ve nerede tanıştığından; bu sistemden nasıl etkilenip, ne şekilde yararlandığından söz ediyor. Kendisi de bir anne olan yazar, bu sistemi önce çocukları üstünde uygular, daha sonra öğrencilerinde.

Aslında kitap bir dizi seminerden oluşuyor. Waldorf Eğitim sisteminin kurucusu Radolf Steiner 'in çocuk gelişimi ve çocuk eğitimi konusundaki çalışmaları kaleme alınmış. Yazar önce Waldorf eğitim sisteminin eğitim programlarına katılır. Daha sonra bir okulda Erken Çocukluk Dönemi öğretmenliği yapar. Bir sonraki basamak kendi evinde yaptığı bir ev programıdır. B u eserde Waldorf Eğitimi, hedefleri ve felsefesiyle anne-babalara sağlıklı çocuklar yetiştirilmesine yönelik bir fikir edindirme ve çocuk eğitiminde karşılaşılan zorlukların aşılması; çocukların günümüze ve geleceğe hazırlanması noktasında örnekli açıklamalar yapılmakta. Ayrıca bu eğitim sistemine dâhil edilen anne ve babaların soru ve yorumlarını da kitaba alarak sanki yazarımız sayfa doldurma telaşına girmiş. Bu bağlamda biraz profesyonellikten uzaklaşılmış.

Yazarımız daha çok çocuğumuzun gereksinimi olan şeyleri sağlamada ve onunla ilgili dileklerimizi gerçekleştirmede nasıl bir yol bulabiliriz""i anlatmış. Waldorf Eğitim sisteminin de temelini oluşturan sosyal, özgüven sahibi, kendi kendine yetebilen "ideal" çocuğu yetiştirmeyi dönemlere ayırarak işlemiş.

Kitabın birçok yerinde 'düzen 'kavramından bahsedilmiş. Öyle ki, bir süre sonra kitabın anahtar kelimesinin düzen olduğu kanısına varıyorsunuz

Kitabın bir başka bölümünde de doğum öykülerine yer veriliyor. Doğum öyküsü dediysem; öyle annelerin doğum anlatıları değil bunlar. Doğum anlarının öyküleştirilerek anlatılması: "...ve birlikte gökkuşağının üzerinden geçip aşağıya doğru bir merdivenden inmişler. Sonunda büyük bir kapıya gelmişler. Minik çocuk göklerdeki evinden ayrıldığı için biraz korkuyormuş ama kalbinde cesaret ve yanında bir iyilik meleği ile kapıdan geçivermiş. O sırada dünyada minik bir bebek doğmuş."

Kitabın sonlarına doğru okul öncesi dönem için okulun- eğitimcilerin seçmiş olduğu eğitici masallar ve çocukların yapabileceği basit ama eğlenceli el işi talimatları ile meraklısına oyuncak yapımı öğretiliyor. Tüm bu anlatılardan sonra yazarımız nihayet son bölümde Waldorf Eğitim Sistemini açıklıyor. Bu yöntem; Anaokulundan 12. sınıfa kadar uygulanan, Rudolf Steiner'in bulgularına dayanan dünya çapında yaygın olan bir eğitim sistemidir. Çocukların her yönden gelişebilmeleri için duygular, arzular ve düşüncelerin iç içe geçtiği; onların ruhani yönlerini özgür bırakan, dengeli bir eğitim sistemi olarak tanımlanmakta.

En iyi eğitmenlerimiz olan çocuklarımıza sevgilerle.

İyi Okumalar

Çocuğumu Büyütüyorum
0-7 Yaş Çocuk Eğitimi
Barbara J. Patterson, Pamela Bradley
Kaknüs Yayıncılık


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.06.2011 15:59 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:36
4309

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.