Delal - Gülseren Günana, Edebiyat, Misafir Köşesi

Delal - Gülseren Günana yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Delal - Gülseren Günana

25.07.2011 19:24 - Misafir Köşesi
Delal - Gülseren Günana

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Töre, kanın kanla temizlendiği, öç alma uğruna her şeyin artık mubah sayıldığı yaşam biçiminin egemen olmasıdır.

Delal, Doğu'nun yüzyıllardır değişmeyen törelerinden birine daha kurban olan bir bayandır. Genç kızların yaşadıkları yörede töreye karşı gelme fırsatları olmadığı gibi kurbanlık koyunlar gibi istemedikleri yaşama itilmeleri anlatılır. Böylece genç kızlar törenin katı kurallarından kurtulmak için, kurtuluş olarak bazen kaçma planlarını uygularlar.

Delal, bu romanda doğunun iç yüzünü sergilerken diğer yanda ülkemizde hala da büyük bir çoğunluğunun anlayamadığı Doğu'ya has olan büyük gizemi anlatmaktadır. Doğuda ki hayat felsefesini ele alarak doğunun insanları, barınakları, hayvanları, bazen acımasız olan hayat koşulları ve doğuya özgü olarak en büyük sorun olan'kızların intihar etmesi'' gibi bu büyük problemler anlatılmaktadır.

Roman, Delal ninenin geçmişini anlatmasını konu edinir. Delal nine gençlik yıllarının verdiği heyecan, coşku ve neşe ile köyünün yakınlarında vatani görevini yapan Kerim adında bir askere gönül kaptırır. Bir tesadüf eseri olarak birbirlerini gören ikili zamanla kaderlerindeki kişi oldukları hayaline kapılırlar. Delal, okuma yazma bilmediği için zamanla ablası Zeytun sayesinde kerim ile bir süre mektuplaşmaya başlar. Bazen girdaplara düşen Delal, çareyi okuma yazma öğrenmesi gerektiğine kanaat getirir. Ve kısa bir sürede okuma yazma öğrenerek artık ablası Zeytun olmadan Kerim ile mektuplaşmaya başlar. Kerim, görev süresinin dolmasına yakın bir zamanda Delal'e bir mektup daha yollayarak ailesi olarak komutanlarını görevlendirip artık bu işin bitmesini ister. Yalnız Kerim Doğunun iç yüzünü bilmediği için çok farklı bir tepki ile karşılaşır. Ve böylece Töre bir sevdanın daha sonunu getirmiş oluyor.

Delal'in Kerim ile olan ilişkisinden sonra Delal'in babası bir an önce Delal'i evlendirmek niyetinde bulunur. Ve bir defa büyüklerin ağzından çıkan söz töre gereği kabul edilmiş bulunur. Böylece hemen nişan hazırlıklarına başlatılır. Delal, komşu köyden Hasan amcanın 15 yaşından küçük bir çocuğuyla nişanlandırılır. Hasan amcanın maddi durumunun kötü olması nedeniyle düğün yaklaşık olarak 2 yıl gibi bir süre ertelenir. Bu iki yıl içinde töre gereği nişanlı çiftler sadece gerdek gecesinde birbirlerini görebilirler. Bazı büyüklerin bunca yıl nişanlı çiftlerin bir kereye mahsus görüştürmek gerektirdiğini söyleseler de törenin kurallarını yıkamamışlardır. Nişanlı çiftlerin karşılaşması gerdek gecesine kalmıştır.

Aradan geçen 2 yıldan sonra nihayetinde düğün olmuştur. İlk yıllarda güzel geçen günlerin ardından zamanla artık gerçekler yeryüzüne çıkmaya başlamıştır. Delal'in eşi hayvanlara karşı bir hobisi vardır. Ve evinde birkaç tane köpek ve koyun besler. Öyle ki Delal'i 2. planda tutar. Evliliklerinin üzerinden geçen yaklaşık 10 yıl gibi bir süreden sonra hala da Delal'in bir çocuğu olmamıştır.

Bir gün Delal'in eşi hayvanlarıyla dağa çıkarken kurtların saldırısına uğrar. Yaptığı hiçbir savunma başarılı olmayınca kurtlara yenilir ve cenazesi köye getirilir. 15 yıl evli olan Delal böylece çeyrek bir asrı geride bırakmış oluyor. 15 yıllık evliliğinden hiç çocuğu olmayan Delal, töre gereği baba evine tekrar gönderilir. Baba evinde kızlık yıllarından daha farklı bir muamele maruz kalan Delal, yaşama çaresizce boyun eğmektedir.

Delalin babası bir gün Delal'i yanına çağırır ve:

Karşı köyden Ömer Bey adında Delal'den çok büyük bir adam Delal'e taliptir. Delal çaresizce boyun eğerek 2. bir hayata daha boyunu eğip bu talibini kabul etmiş bulunmaktadır.

Delal, Doğudaki genç kızların ufukta hep var olan kırmızı bulutların umutlarını simgeleyen bir törenin kurbanı olan eserdir. Kimsenin önüne geçemediği töreler, barışı simge olarak bedel karşılığında gelin giden ve çoğu zaman ikinci, üçüncü kadın olan genç kızlar. Bazen törenin acımasızlığına katlanamayan genç kızların ve gelinlerin intihara teşebbüs etmeleri. Sarsıcı, bazılarına şaşırtıcı gelen ve inanılmasında zor inanılan ve olaylar çerçevesinde olamaz denilen bir roman.

Delal
Gülseren Günana
Nesil Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.07.2011 19:24 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
3974

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.