Dergi Soruşturması: Dilek Kartal, Söyleşi, Kitaphaber

Dergi Soruşturması: Dilek Kartal yazısını ve Kitaphaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dergi Soruşturması: Dilek Kartal

15.10.2020 09:00 - Kitaphaber
Dergi Soruşturması:  Dilek Kartal

Sizin için dergi nedir?

Dergiyi çıkaranlar için bir yol, yön, yürüyüş; dergiye eserleriyle katkıda bulunan yazarlar için içinde yer almaktan gurur duyulan bir fotoğraf karesi; okur içinse yolun ve yürüyüşün seyrini belli periyodlarla çekilen fotoğraf kareleriyle izleme imkânı.

Takip ettiğiniz dergiler hangileridir?

Bir kütüphanede çalışıyorum. Dolayısıyla pek çok dergiye düzenli olarak göz atma imkânım oluyor. Heyecanla yeni sayısını beklediğim dergi sayısı az ama hiç yoktan iyidir. İzdiham, Post Öykü, Kaygusuz aklıma ilk gelen isimler.

Hangi dergilerde yazdınız ve ilk eseriniz hangi dergide yayınlandı?

İzdiham, İtibar, Hece, Post Öykü (Evet, Bir öykü dergisinde yayımlanan ilk şiirin size ait olması epey havalı bir şey), Tasfiye, Yokuş Yol'a, Temmuz, Fayrap ve Muhayyel'de şiir ve öykülerim yayımlandı. İlk şiirim, 16 yaşındayken Milliyet Sanat'ta yayımlanmıştı. Sonrasında epey uzun bir ara, araya giren dünya, vesaire…

Yazarlık sürecinde dergilerin yeri hakkında neler söylersiniz?

Dergiler, yazdıklarınızı okur aynasında görmenizi, sesinizin menzilini ölçüp -gelirse şayet tabii-yankısını duymanızı sağlıyor. Dergi mutfaklarının, dergi içi atölye çalışmalarının geliştirici ve motive edici olduğunu da atlamamak gerek.

Bu arada "büyük" isimlerin boy gösterdiği dergilerde yer alan genç kalemleri bekleyen iki yönlü tuzağa da dikkat çekmek gerek. Bazen çok çok iyi bir metin, o büyük isimlerin göz alıcı ışığının altında görünmez olabiliyor ne yazık ki. Ya da tam tersi; vasat bir metin, sadece sergilendiği derginin yüzü suyu hürmetine hak ettiğinden fazla ilgi, itibar görebiliyor. Burada kendi kaleminin, metnin sıkletini iyi bilmek çok önemli. Bu tuzaktan yara almadan kurtulabilmenin tek yolu bu.

Türkiye'deki genel dergicilik hakkında neler söylersiniz?

Yeni çıkan dergileri takip etmekte gerçekten zorlanıyorum artık. Bu kadar çok derginin olması, tümüyle kötü bir şey değil belki ama gerek var mı, diye düşünmeden de duramıyorum. Sözünüzü söyleyebileceğiniz bir mecra, yani sizin yürümeyi istediğiniz gibi bir yol üzere yürüyenler varken; yeni bir yürüyüş başlatmanın gereği var mı, bundan çok emin değilim.

Birbirinin neredeyse aynı (hatta içindeki pek çok isim bile) bu kadar çok derginin varlığına çeşitlilik diyemeyiz sanırım.

Dergi çıkarmaya heveslenen gençler için "şiirini /öyküsünü kimse yayımlamadığı için dergi çıkarıyorlar" diyenler vardı bir ara, hala var mı bilmiyorum. Şimdilerde çıkan dergilere bakınca bu bile çok masum bir gerekçe gibi geliyor dergi çıkarmak için, biliyor musunuz?

Teşekkürler.

Ben de sizlere teşekkür ederim.


Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 15.10.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 23:06
3565

Kitaphaber Hakkında

Kitaphaber

Kitaphaber adına bazen yeni çıkan bir kitabı tanıtırken bazen bizden bir şeyler paylaşırken ve bazen de alıntı ve yeni çıkanlar kullanıcı isimleriyle paylaşmayı tercih etmediğimiz veya hangi profil altında paylaşmanın uygun olduğunu bilemediğimiz içerikleri bu kullanıcı profiliyle paylaşıyoruz. Bir dönem kitaphaber adına yaptığımız söyleşileri de bu isimle paylaştığımız olmuştur.

Kitaphaber ismine kayıtlı 127 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 8 kitap bulunmaktadır.