Dergi Soruşturması: Halil Güney
Sizin için dergi nedir?
Dergi bir şair için ilk adımdı benim yazmaya başladığım zamanlar. Şiir ile uğraşıyorsan, şiir yazanlardan bir birliktelik alanı oluşur ve dergi için çalışılırdı. Ama şimdi farklı. Tabi çok değişti şairleri buluşturan ortam. Bunun devamı olarak şimdi şiir dergilerinin başında şairlerden çok daha farklı ürünlere sahip kişiler var. Tabi ki bu durum şiir yazanlar için trajik bir durum.
Takip ettiğiniz dergiler hangileridir?
1995-2007 yılları arasında yayınlanan o döneme ait tüm şiir ve öykü dergilerini takip ettim. 2007 den sonra zaman zaman Hece, Kitaplık, Dergâh, Yedi İklim, Edebiyat Ortamı, Varlık vb. dergileri zaman zaman takip etmeye çalışıyorum. Ama benim takip şeklim; bildiğim, tanıdığım veya bir arkadaşımın uyarısı ile takip ettiğim şiir serüvenleri olanlar.
Hangi dergilerde yazdınız ve ilk eseriniz hangi dergide yayınlandı?
İlk Kırağı diye bir dergide şiirim yayınlandı. Fakat daha önce Marmara gazetesi Kültür Sanat Sayfasında bir iki çizgim yayınlanmıştı 1986 yılında. Devamında Kütahya'da okuduğum dönemde bir gurup arkadaş ile Üniversite kitabevi adına 6 sayı Alkım diye bir seçki hazırlamıştık orada yayımladım. Etik'a diye Şeref Bilsel, Ethem Erdoğan, Ali Doğru ve birkaç arkadaş birlikte bir seçki tek sayı yaptık, basıldı fakat dağıtımı olmadı. Sonrasında İpek Dili ve Hece dergilerinde yayımlandı yazdıklarım.
Yazarlık sürecinde dergilerin yeri hakkında neler söylersiniz?
Dergi şiir için her şeydir; yazılan metin basılı bir şekle gelene kadar metin (bir eser) özgüllüğünü kazanamaz. Benim düşüncem dergi sayfalarında okumadığımız bir şiir metnini, şiir diye düşünmemiz yanlış olur. Bence şiirin varoluş durumunun son şeklini aldığı yerdir dergi. Zaten bir şair de kendisini güvende hissettiği dergi yaprağında var olur. Şair su gibidir sevdiği, ait olduğu toprak ile o habitat ile emişir.
Türkiye'deki genel dergicilik hakkında neler söylersiniz?
Genel olarak kötü şiir metinlerinin olduğu güçlü dergiler ve güçlü şiir metinlerine sahip şairlerin yanında duran şairlerden oluşan bir etkileşim alanı var. Bunlar kendi aralarında yaşama var olmaya devam ediyorlar. Türk okuru çok şanlı bence çok güçlü bir gelenek var ardımızda hem dergicilik olarak hem şiir için. Eski şiir, ikinci yeni ve devamındaki bir sürü oluşum, aynı zamanda bunları bir araya getiren düşüncenin ürünü yazınsal metinler dergiler.
Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?
Lütfen şiir yayımlanan dergileri şairler yönetsin.
Teşekkürler.
Halil Güney
1973 yılında Keles'te doğdu. Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine bölümünden mezun oldu. 1995 yılında arkadaşlarıyla birlikte Alkım dergisini çıkardı. 1996 yılında bir sayı Etika adında bir seçki hazırladı. Şiirlerini Kırağı, Alkım, Etika, İpek Dili ve Hece dergilerinde yayımladı.
Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 12.10.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 23:09