Dijitopya Dosyası, Kara Tahta, Ülker GÜNDOĞDU

Dijitopya Dosyası yazısını ve Ülker GÜNDOĞDU yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dijitopya Dosyası

22.11.2023 09:39 - Ülker GÜNDOĞDU

manset_dijitopya-dosyasi_jqknc Ticari kayıtları tutmak isteyen Asurlular, yazının ve kitabın icadının bir arada olduğunu düşündürmektedir. İlk baskı kitap, matbaanın ilk kez kullanılmasıyla Uzak Doğu'da başlamıştır. İlk matbaa, ağaç oyma tekniği kullanarak, MS 593'te Çin'de kurulmuş, ilk basılı gazete de MS 700'de Pekin'de çıkmıştır. Dokuzuncu yüzyılda, Çin'de ilk basılı kitap, şu an dünyanın en büyük kitap koleksiyonuna sahip İngiliz Maughan Kütüphanesi'nde bulunan 11 Mayıs 868 tarihli Diamond Sutra adlı yapıttır. Sonraki basılanlar, eski Yunan Felsefesi ile filozofların düşünceleri yazılarak kitaplaşır. Kutsal kitaplardan İncil'in yazılması ile kitabın anlamı artık kavramsallaşır.

Kitap medeniyetten medeniyete taşınır. Kitap, insanlığın gelişimini hızlandırır. Dijitalleşmenin önü alınamasa da kitap her daim olacak, olmalıdır da. Yirminci yüzyılda bilgisayarların gelişimi ve yaygınlaşması çok hızlanır. Gazete, dergi ve kitap bilgisayarda yazılır ve tasarlanır hale gelinir. Günümüzde ise doğrudan dijital halde basılmaktadır. Üretim süreci ve basım süreci dijitalleşmiştir.

Baskı eser biçimseldir. Okura fiziki şekilde ulaştırılması gerekmektedir. Dünyanın kitap e-ticaret satış sayfaları dijital mecralarda bu ihtiyacı karşılamak adına açıldı. Artık okurun kitabı alması için kitapçıya gitmesine gerek kalmadan e-satış yapan platformlarda kitaba erişim çok kolaylaştı.

Bu iş modeli dünyada yaygınlaşarak artmaya devam ediyor. Fakat kitap halen fiziki bir nesne olarak varlığını devam ederken, taşıma, saklama, muhafaza etmek gibi çeşitli külfetleri beraberinde getirmektedir. Bunu külfet olarak görenler olsa da bu durum kimileri için nimetten sayılmaktadır.

Artan teknolojik imkanlar neticesinde kitapların da dijitale taşınması söz konusu olmuş bunun için çeşitli uygulamalar ve cihazlar kullanıma sunulmuştur. Bu uygulamalardan biri Kindle e-kitap okuma cihazı geliştirip piyasaya sundu. Kitapları internet üzerinden alıp okumak için fiziki kopyasının gelmesini de beklemiyorsunuz artık. İnternete bağlı olan okuyucunuza, satın aldığınız e-kitap anında indiriliyor ve hemen okumaya başlayıveriyorsunuz. Bugün bu durum öylesine yaygınlaştı ki; kitap okuma deneyimi tümüyle dijitalleşti. Bu cihazın ve uygulamanın sevilen yanı, kütüphanenizi yanınızda taşımanız. Kurduğunuz kütüphanenizi her yerde yanınızda taşıyabiliyor olmak, binlerce kitabı bir cihaz içinde taşımak.. Bir düşünün dilediğiniz tüm kitaplar okunmaya bir dokunuş hızında. Seyahate giderken kitapsız kalmamak için bir valiz kitap götürmeniz yerine dijital kütüphanenizle her yere gidebilirsiniz artık. Kitaplarınızı arkadaşınızla paylaşabiliyorsunuz. Altını çizip silebiliyorsunuz. Kaldığınız sayfayı unutmamak için köşesinden kıvırdığınıza üzülmüyorsunuz. Dijital okuyucunuz, kaldığınız sayfayı unutmuyor. Bu cihazların tek sıkıntısı ise şarjının bitmesi. Oysaki fiziki kitapların hiç şarjı bitmiyor.

Kitap kokusu yok, sayfaları arasına ayraç koymanıza gerek yok. Sayfalar arasında gül kurutamıyorsunuz, sevdikleriniz için not bırakamıyorsunuz, hatırlamak içi not tutuşturamıyorsunuz. Elinizden bırakamıyorsunuz. Zaman içinde tamamen dijitale dönüşen kitap, çevrenin duyarlılığı açısından son derece yararlı olması çok sevindirici.

Okuma öğrenme izleme alışkınlıkları değişti. Kitabın dijitalleşmesi, değer getirdiği imkânlar bakımından üstün bir mecra olarak konumlandı. Kitabın insanlığı geliştiriciliğinin hızı bu noktaya getirdiyse dijital kitabın geliştirici hızı insanlığı hangi noktaya götürmektedir? Kitaphaber olarak kitapların bu değişim ve dönüşüm sürecini izlemek adına yaptığımız bu dosyada genel olarak kitabı ele alacağız. Dosyaya katkı sunan tüm yazarlarımıza teşekkür ederim.

1. yazı: ❝Neden Kâğıt Ev?❞ - Ela Bilgetürk

2. yazı: ❝Kitabın Kaderi Okura mı Bağlı?❞ - Doğan Kecin

3. yazı: ❝Karekökü Okumak Ya da Şiirde Matematik❞ - Emre Gül

4. yazı: ❝Teknoloji Kitabın Kaderini Değiştirir mi?❞ - Ülker Gündoğdu

5. yazı: ❝Şiir Tanımlanamaz... Şiir Yaşar... Şiir Yaşatır...❞ - Merve Yurtsever

6. yazı: ❝E-kitap Teknolojisi ile Yazı Dünyası❞ - Ülker Gündoğdu


Yazar: Ülker GÜNDOĞDU - Yayın Tarihi: 22.11.2023 09:39 - Güncelleme Tarihi: 14.02.2024 01:47
1.162

Ülker GÜNDOĞDU Hakkında

Ülker GÜNDOĞDU

1977 yılının Ocak ayında Konya Ereğli’de dünyaya geldi. 18.08.2020 tarihinde Kitap Haber’e katıldı. 1998’den beri İstanbul’da yaşamakta.

Ülker GÜNDOĞDU ismine kayıtlı 143 yazı bulunmaktadır.

Twitter Instagram LinkedIn Kişisel