Dil ve Edebiyat Dergisinin 144. Sayısı Yayımlandı, Dergi, Dergihaber

Dil ve Edebiyat Dergisinin 144. Sayısı Yayımlandı yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dil ve Edebiyat Dergisinin 144. Sayısı Yayımlandı

06.12.2020 10:00 - Dergihaber
Dil ve Edebiyat Dergisinin 144. Sayısı Yayımlandı

Dil ve Edebiyat dergisi 144'üncü sayısında, kelime okumalarından eleştiriye, şehir yazılarından kitap tahlillerine, şiirden hikâyeye oldukça zengin bir içerikle kış mevsimini karşılıyor.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından aylık olarak yayımlanan Dil ve Edebiyat dergisinin Aralık sayısı, edebiyat ve dili merkeze alan makale, deneme, eleştiri ve tahlil yazılarıyla, şiir ve hikâye metinleriyle okurunu dopdolu bir muhtevayla karşılıyor.

Üzeyir İlbak, "Anlam ve Aidiyet" başlıklı giriş yazısında, 2020 yılının kaderini değiştiren korona hastalığının hayatımızı etkileyen yönlerini mekân ilişkisi ve aidiyet kavramı üzerinden değerlendiriyor. "İnsanın, insanlığın ve inanmış insanın temel aidiyet bağlarını yitirdiği bir çağdayız. İnandığımız gibi yaşama becerisini kaybettik ve yaşadığımız gibi inanmaya başladık" tespitinde bulunan İlbak, salgının öze dönme çağrısı yaptığına dikkat çekiyor. Korona sebebiyle aramızdan ayrılan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği kurucularından Prof. Dr. Burhan Kuzu ve yönetim kurulu üyesi Sabri Kaya'nın vefatını satırlarına taşıyan İlbak, kayıpların meydana getirdiği hüzne değiniyor.

144'ÜNCÜ SAYIDA

Ekrem Sakar, "Anlamdaş Sözcükleri Birlikte Kullanmak" başlıklı yazısında yakın anlamlı kelimelerle eş anlamlı kelimelerin farklarına ve kullanım biçimlerine dair rehber niteliğinde bilgiler aktarıyor.

Murat Ertaş, "Kelime Okumaları: Nişanlanalım mı, Gezelim mi?" başlıklı incelemesinde nişan kelimesinin kökenine ve etnik gelenekle olan ilişkisine dair izahlar yapıyor.

Zafer Acar, "Vural Bahadır Bayrıl'ın 'Saf Şiir' (La Poesie Püre) Arayışı" başlıklı makalesinde, Bayrıl şiirinin fikir ve sanat köklerine iniyor.

Lütfi Bergen, "Kurt, Su ve Sarı Çiçek ile Konuşan Anadolu İrfanı ve Topçu'nun Varlık-Hareket Düşüncesi" başlıklı makalesinde, Anadolu'nun gündelik hayatından fikir dünyasına taşınan metaforlardan da yola çıkarak Nurettin Topçu düşüncesine dair tespitler ortaya koyuyor.

Ahmet Feyzi, "Türk Kültüründe İktidar ve Mûsikî İlişkileri Üzerine Tarihî Tespitler" başlıklı makalesinde mûsikî serencamımızın resmî kurumlarla ilişkisine dair saptamalar yapıyor.

Hakan Hadi Kadıoğlu "Kâğıdın Serüveni" başlıklı incelemesinde, kâğıdın serüvenini, hem bir ihtiyaç hem de sanat eserlerinin temel malzemesi yönüyle ele alıyor.

Hüseyin Kalyan, Mehmet Baş, Kadir Ünal, Elif Merve Kabadayı, Hasan Hüseyin Özbunar şiirleriyle;

Müge Akgün makaleleriyle;

Tuğba Coşkuner, Musa Yaşaroğlu, Gönül Yonar, Aykut Nasip Kelebek incelemeleriyle;

Elif Sönmezışık denemesiyle;

Yalçın Kır, Ömer Can Coşkun, Berra Salman hikâyeleriyle

Dil ve Edebiyat'ın Kasım sayısında.

Dergiyi okumak için: https://www.tded.org.tr/dergi/10232/dil-ve-edebiyat


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 06.12.2020 10:00 - Güncelleme Tarihi: 29.11.2021 21:42
2287

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.