Dini Yeniden İkameye Çağrı - Mehmet Emin Akın, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

Dini Yeniden İkameye Çağrı - Mehmet Emin Akın yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dini Yeniden İkameye Çağrı - Mehmet Emin Akın

31.01.2011 00:51 - Ferhat ÖZBADEM
Dini Yeniden İkameye Çağrı - Mehmet Emin Akın

Bazı kitaplar okuyucusu için bir başka anlamlıdır. Hani Mevdudi, Seyyid Kutub'un "Yoldaki İşaretler" adlı eseri okuduğunda şöyle diyor ya: "Bu kitabı (Yoldaki İşaretler) okuyunca, sanki kendim yazmışım gibime geldi." İşte, bendeniz de naçizane olarak, Mehmet Emin Akın Hocaefendi'nin kaleme almış olduğu "Dini Yeniden İkame Etmeye Çağrı" adlı eseri okuyunca, Mevdudi'nin hissiyatını aynı ile hissedip, aynı cümleleri terennüm edesim geldi.

Bu muhteşem eserin kişisel kütüphanemde yer etmesinin de kendince güzel bir hikayesi var. Beka yayınlarının sahibi olan, değerli hizmet ve gönül adamı Şamil Gök beyefendi, bendenize her kitap hediye edeceği zaman, "Kitap okumayı seviyor musun! Kitap okuyorsan" gibi cümleler kurarak kitap hediye eder. "Dini Yeniden İkame Etmeye Çağrı" kitabını da okumam şartı ile hediye etmişti. Tabi bu dediğim vakıa yaklaşık iki sene önce vuku bulmuştu. Kitabı ilk okuduğumda, daha sonra tekrar tekrar okumalıyım diye düşünmüştüm. Nasib. Birkaç gün önce üçüncü kez okumak nasib oldu. Bugünde kitabın kritiğini yapmak nasib oldu.

Klasik bir fikir kitabından farklı olduğunu, kitabın "İçindekiler" kısmında başlıklara bakınca anlıyoruz. Konular mektup şeklinde okuyucuya tekil hitap ediyor. Sohbet havasında sekiz mektuptan müteşekkil bir kitap.

Kitabın önsözünde verilen tarihe göre 1998-2008 yılları arasında kaleme alınmış mektup/makaleler olduğunu anlıyoruz. Üstat Mehmet Emin Akın önsözde, yazdığı mektup/makalelerin amacını söylerken, kitabın yazılış öyküsü hakkında da ipuçları veriyor. Kendisinin ifadesi ile bu mektupların yazılış amacı: "Bu mektuplar ne bir akide ne bir fetva ve ne de bir fıkıh kitabı olsun diye yazılmış değildir. Bugüne kadar, Rabbimin kitabı, O'nun Resulünün (sav), ashabının ve onlara ihsanla tabi olanların sünnetini ve izini süren alimlerimizin eserleri ve nasihatlerinden aldığım derslerin bir hülasası olarak öğrendiğim iman ve hidayet derslerinin bu küçük mektupların kelimelerine yüklenmiş olduğu bir yürek çırpınışıdır."

Kitabın içeriğine geçecek olursak;

Birinci mektubun başlığı "Kardeşçe bir nasihat" Kitap ve sünnete bağlılığın, kitap ve sünnet naslarının yerli yerine konulmasının sebeplerini maddeler halinde ortaya koyduktan sonra, çözümleri de iki paragraf ile izah ediyor.

İkinci mektupta, İslami bilincin yozlaşması ve Müslümanların TV kanallarını ve bunlarla ilgili tespitleri ele alıyor. İslamcı TV kanallarının, göz zinasını, bir kısım edep ve ahlaka aykırı uygulamaların nasıl normal bir durummuş gibi gösterdiklerini örnekleri ile ortaya koyuyor. Bu bölümde özellikle, "Grup Debu" adlı kadınlı erkekli ilahi okuyan bir grubun İslamcı TV'lerde boy göstermesinin İslami kesimdeki bilinç yozlaşmasının göstergesi olarak ortaya koyuyor. Biraz da sitemvari olarak, "Yahudileşme Temayülü" ile ilgili eser neşredenlerin bu tür grupları TV'lerinde misafir etmesini de inceden inceye eleştiriyor.

"Kutlu doğum" uygulamalarını da sorgulayan yazar, bu tür bidatlerin zararlarını ve birileri tarafından bilinçli olarak "Fatımi ve Hıristiyan" taklitçiliği olarak topluma pompalandığını izah ediyor.

İslami bilinç ve ahlakın yozlaşması ile ilgili olarak ilginç bir anekdotu bizler ile paylaşıyor. İstanbul İl Müftüsü Prof. Doktor Mustafa Çağrıcı'nın gözetiminde 50 vaizeden (Bayan Vaiz) oluşan, "İstanbul müftülüğü Türk Tasavvuf Musikisi kadın korosu"na Kutlu Doğum haftası münasebeti ile konser verdirmiştir. Bu anekdot ile, Diyanetin bu yozlaşmadaki rolünü de gözlerimizin önüne seriyor.

Üçüncü mektupta, "İslam biz ve kadınlarımız" başlığı var. Kapitalizmin kadını nasıl bir reklam unsuru/meta haline getirdiğini ve bizim bunu nasıl kanıksadığımızı ortaya koyan yazar, böyle giderse bu yozlaşmanın gelecekte varacağı yere de işaret ediyor. Yozlaştırılmaya çalışılan "Tesettür" konusunda yazılan tespitleri okudukça insanın kalbi acıyor.

Dördüncü mektupta, ıslahın anlam ve mahiyeti ele alınmış. Islah faaliyetinin bir sorumluluk olduğunu, ifsadın zıddı olduğunu, hadisler ve sahabeden örnekler ile delillendirilip anlatılıyor.

Beşinci mektupta, "Alimleri Rabbaniliğe Çağrı" başlığı kullanılmış. Rabbani alimlerin vasıfları anlatılırken, bir kısım sorunlu alim profili örnekleri veriliyor. Konu arasında "dinler arası diyalog" konusundaki yanlışlara da işaret ediyor.

Altıncı mektup, dini yeniden ikame etmenin iki esasını konu edinmiş. Yazarın ifadesi ile "Bu mektupta dile getirdiklerimiz, sahip olmamız gereken akide ve amel hakkındadır." İki madde halinde akide ve bilgimizin kaynağı, ilim elde etme yöntemi ve mesnedlerimiz başlıkları arasında etraflıca izah ediliyor.

Yedinci mektupta, Allah'a (cc), Resulullah'a (sav) ve Müslümanlara karşı görevlerimiz hem ilmi hem güncel olarak ele alınmış.

Sekizinci ve son mektupta, mümin şahsiyette olması gereken vasıf ve şuur ilkeleri "islama karşı görevlerimiz" başlığı altında izah edilmiş. Bu vasıf ve şuur ilkelerinin başlıkları şunlar:
Kuran ve sünneti dinin esası bilmek ve iman etmek
dini Allah (cc) için halis kılmak (ve ilkeleri)
şehadet sevgisi
nasihat şuuru
itaat
emin olmak
ciddiyet
ilim
sabır ve sebat
kardeşlik
Allah (cc) yolunda cihadın islamdan olduğuna iman.

Bu ilkeler Müslümanların kendilerini muhakeme etmeleri için ana başlıklar. İtikat, amel ve şuurumuzu bu ölçülerle kıyaslayıp durduğumuz yeri görmeliyiz.

Muhterem yazar, kapanışı dua ile yapıyor. Bizde kitaptan bir dua ile makalemizi noktalayalım: "Rabbimiz. Merhametinle kalplerimizi yumuşat. Göğüslerimizden kirli düşünceleri çıkar ve kalplerimizi iman ve takvayla temizle. Zira buna ancak sen kadirsin." (amin)

Dini Yeniden İkameye Çağrı
Mehmet Emin Akın
Medarik Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 31.01.2011 00:51 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 21:06
3891
Yorumlar
  • Mustafa cali hollanda 2011.09.15 18:57

    dogru sozlere ne denilir allahbizleri islah ve akilli muslimanlardan eylesin insallah

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com