Dostluk Üzerine - Fethi Gemuhluoğlu, Edebiyat, Misafir Köşesi

Dostluk Üzerine - Fethi Gemuhluoğlu yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dostluk Üzerine - Fethi Gemuhluoğlu

19.07.2011 23:29 - Misafir Köşesi
Dostluk Üzerine - Fethi Gemuhluoğlu

Zehra Erbay, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

Önce selâm, sonra kelâm diyerek söze başlar Fethi Gemuhluoğlu. Bense güzel insanlar iyi atlara binip gitti diyerek başlamak istiyorum…

Aslen Arapgirli Türkmen bir ailenin çocuğu olarak 1923 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Fethi Gemuhluoğlu anlatılıyor kitapta.

Yine kendisinin 22 Kasım 1975 tarihinde Aydınlar ocağında. Dostluk üzerine irticalen yaptığı konuşma yer alıyor.

Timaş yayınlarından çıkan kitabı derleyen Sadık Yalsızuçanlar. Kitapta kısaca biyografisinden bahsediliyor. Akabinde, kendisini tanıyanların kaleminden tanımaya çalışıyoruz Fethi Gemuhluoğlu'nu. Kimler yazmamış ki hakkında. O, tanıyan herkesin Fethi ağabeyi.

Birçok işle meşgul olan Fethi ağabey bir dönem milli eğitim bakanlığı özel kalem müdürü olarak görev yapmış. 66 / 70 yılları arasında ise Türkiye odalar birliği basın müşavirliği görevinde bulunmuş. Bu dönemde, birçok gencin manevi değerlerine bağlı, kültüründen kopmadan yetişmesinde maddi manevi pek çok desteği olmuş. Tabii bunu kendisinden değil, bilakis destek olduğu kitleden öğreniyoruz. Vakıf insanıdır Fethi ağabey.

Burs almak için gelen öğrencilere hiç âşık oldunuz mu diye sorar, böyle bir soruyla karşılaşacağını ummayan öğrencilerin şaşkın ve mahcup bakışları karşısında şu cevabı verir:

Kalbinde aşkı tatmamış âşık olmamış bir kimsenin, insanlığa hayrı dokunacak bir ruh zenginliğine ermesi mümkün değildir.
Bir dağ başında bir ağaçla baş başa kalsam o ağaca âşık olurdum diyen bir gönül eridir.
Bilir ki aşk gelicek cümle noksanlıklar tamam olur…

Cahit Zarifoğlu ondan bahsederken tek başına okuldu der.

Üstadın tabiriyle son turfanda bir tiptir.

Dikkat çeken bir başka yönü ise, vakıf insanı diye nitelendirilen şahsiyetlerin, ailelerini çoğu zaman ihmal ettiklerinden şikâyet edilir.

Oysa Fethi ağabey, münevver bir baba aynı zamanda. Mehmed Ali ve Veli Selman'ın babası. Öyle güzel mektuplar yazmış ki evlatlarına, tanımayan bizleri düşünmeye sevk ediyor, varın evlatlarını siz düşünün.

Aziz oğlum,
em>Sen benim umudum, mutluluğum, şifa ve dermanım, yaşama gücüm, yaşama sevincim ve kavgamın devamısın…
Mistik insanlar özgürdür Ali, yalnızca onlar özgürdür. Bu konuyu düşünmeye çalış. Artık arkadaş olacağımız günler geldi der mektubun birinde…

Cahit Zarifoğlu, yaşamak adlı kitabında sıkça bahseder Fethi ağabeyden. Yine bir bölümünde vefat haberini duyduktan sonra şöyle der:

Fethi ağabey gitti. Hepimize bir kalbimiz bulunduğunu, gözü yaşlı olmak gerektiğini anlatarak gitti…

Dostluk Üzerine
Önce Selam Sonra Kelam

Fethi Gemuhluoğlu
Timaş yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 19.07.2011 23:29 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:29
4671

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1132 yazı bulunmaktadır.