Fakirane: Herkes İçin Değil, Meraklısına, Söyleşi, Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ

Fakirane: Herkes İçin Değil, Meraklısına yazısını ve Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsin

Fakirane: Herkes İçin Değil, Meraklısına

26.05.2014 10:54 - Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ
Fakirane: Herkes İçin Değil, Meraklısına

Mekânlar, insanlar, cümleler... Bazen tüm bunlar, maddesel olarak bir araya gelme kaderini sağlayamamışsa ruh boş durmaz burada! Ne yapar eder, birleşecek olanı birleştirir; bir sayfada, bir şiirin son iki dizesinde mesela, ya da bir ekranın piksellere bölünmüş kalbinden öteye saklar kendini. Böyledir aslında kâr amacı gütmeyen her internet sitesi... Gönüllüler birleşir, kalpler yan yana gelir. Emek ellerinizden süzülür kalbe doğru akıverir...

Kalbini akıtanlar meclisinden bir divan bulalım dedik kendimize karşımıza Fakirane çıktı. Ekranın görünmeyen yüzünden süzdük cümleleri. Kervanda yürüyenler kimmiş meraka durduk. Yazılanlar, söylenenler, paylaşılanlar birer güzellik olup ekildi içimize, çiçeklenmesi bu yazının doğuşuna sebep oldu işte.

fakirane.org bir kültür edebiyat sitesi. Misafirlerini ev sahipliği rahatlığıyla içerisinde gezdiren, paylaşımlarını kendi çizgisinden sapmadan özenle yapan bir mekân.

Site, yürüyüşüne bir blog sayfası olarak 2007 yılının Mayıs ayında çıkmış, uzun süre blog olarak hayatını sürdüren Fakirane, son bir yıldır kendi alan adıyla, kapısı herkese açık ancak sadece meraklılarının ilgisini çekmek amacıyla yayında. Genel geçer bir mekân olmaktan uzak, başka yollardan yolcu devşirmek adına kendi yolundan çıkmayan bir çizgisi var. Kendi halinde yol alan bu kervanın yolcularına göz atmak isterseniz şayet ana sayfanın sol köşesinden künye kısmına ulaşılabilir. Hadi siz şimdilik yorulmayın ben sayayım yolcuları size;

Fakiranenin Fakirleri

Sitenin mihmandarı şiirlerinden tanıdığımız ancak benim gönlüme "Ene'l Aşk" isimli hikâyesi ile oturmuş ve okuduğum anı dün gibi hatırımda canlı tutmaya şiirleri ile muktedir olmuş bir isim: Adige Batur. Adige Hoca'ya Fakirhane niçin var diye sorduğumda bana verdiği cevap da dün gibi aklımda: "Fakirane, popüler kültürün önümüze dayattıklarının dışında da güzellikler olduğunun farkına varanların; başka bir dünyanın sanatta, müzikte, edebiyatta, sinemada, düşüncede yol aldığını görenlerin buldukları zenginlikleri paylaştıkları bir mekan."

Fakirlerin güzel bir yüzü vardır hani, samimidir, heybesinde iki dilim ekmeği olsa birini yanında aç oturana vermekten çekinmez, Fakirane öyledir, kapısı açık, gönlü yalnızca kendine talip olanları kabul eden bir yolun güzergâhıdır. Talip olan kapıyı açmasını bilecektir elbet.

Hane ahalisi yorulmaz kalem işçileridir, yazmak bir dert olmuşsa şifası sayfalar, kalemler, klavyeler ve dahi muhakkak bugün matbudan bile daha fazla kişiye ulaşılan internet siteleridir. Fakirane kalbinde güzel insanların isimlerinden izler taşır. Serencam dergisinden ismine aşina olduğum Abdulkadir Üstündağ ve Hasan Bozdaş, yine birçok edebiyat dergisinde şiirlerinden kalbini okuduğumuz güzel, Nergihan Yeşilyurt, Hayal Bilgisi yayın yönetmeni, ve Huzur Koleksiyoncusu isimli şiir kitabının sahibi Cihat Albayrak son olarak şiirleriyle derdinin şifasına talip bir kalem olan ve yine dergilerde ismini gördüğümüz Mehmet Türkmen, kervanın yorulmaz yolcularıdır. Geniş yelpazesi ile seyir zevkini kalbinde taşıyanlar için film gurmesi olarak da M. Fatih Kutlubay karşımızdadır.

Künye kısmında komşularını unutmayan Fakirane vefa güzelliğini de kalbine alan ve sırf bu yönüyle bile teknolojinin mekanik algısından kendini uzaklaştıran bir mekân olarak karşımızda durmaktadır.

Fakiranede ne bulunur?

Kulaklarınız için iyi müzikler bulabilirsiniz burada, fazla duyulmamış ama dinlediğinizde tınılarıyla kalbinize tanıklık bırakacak notalar yüklenebilirsiniz sözcükleriniz üzerine. Dimağınız iyi yazı ve şiirlerle kalbinize bayram ettirebilir mesela, kendinizi hüzünlüyken bir huzur sandalının içinde parmaklarınız suya değerken bulabilirsiniz, iyi filmler kısmıyla gözlerinizden aklınıza kavgalar devşirir araya gönlünüzü sokup ortalığı sakinleştirebilirsiniz. Yeni kitaplardan, dergilerin yeni çıkan sayılarından ve e-kütüphanesinden faydalanabilirsiniz. Kısaca Fakirane zamanınızı boşa harcamaz, fazlasıyla geri bırakır yanınıza!

Ve son olarak yakınlarda kulağımıza çalınan bir haberden bahsedelim sayın okuyucu size; Fakirane, e-dergi formatıyla da hizmet verecek yakında, kültür edebiyat denizinde kulaç atan herkese...

O26a9fb6c8a2331988303a74f732f530c


Mihmandarının gözünden Fakirane

Fakiranenin mihmandarı Adige Batur'a ses vermek gerektiği inancıyla merak ettiğim birkaç soruya yer vermeliyim burada diyorum;

Fakiranenin kapısına kim neden dayanmalıdır mesela?

Fakiranenin kapısı herkese açık aslında, gelene de gidene de açık bir kapı... Kapısına bir arayışı olan dayanmalı bence, popüler kültürün dayatmasından kaçan, naif, güzel ve çeşitliliği olan bir hanede konuk olmak isteyen gelip misafir olmalı... Göz önünde olmayana ulaşmak, bunları keşfetmek, okutmak, dinletmek hasılı paylaşmak.

Fakirane üzerinden kültür ve edebiyat sitesi olarak kervanınızla birlikte yol almak isteyenlerden beklentileriniz nelerdir?

İyi bir arayıcı olmalı derim, her güzel şey bizim kaybolmuş malımız gibi olmalı onu arayıp nerede olsa bulmalıyız ve güzel insanlarla paylaşmak... Yani Aramak ve bulmak biraz üretmenin önüne geçmeli... Misal iyi bir şiir bulup çıkarmak iyi bir şiir yazıp yayımlamaktan daha öncelikli.

Fakiranenin fakiri olmak için ne yapmak gerekir?

Dost olmak yeterli... Tanış olalım, bize ulaşan herkesin fakirane de yeri var.

Dost olmak yeterli diyor Adige Hoca, öyleyse dost olalım birbirimize, dost olalım kalbimize ve en çok kabrimize dost olalım, parmaklarımız iyiliğe götürsün bizi, kulaklarımız iyiyi dinlesin, gözlerimiz iyiyi izlesin ve aklımız en çok iyiyi okusun böylesi güzel mekânların vesilesi ile Fakirane uğrak verilesi güzelliğiyle arayanların bulmuşluğunu bekliyor vesselam!


Yazar: Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ - Yayın Tarihi: 26.05.2014 10:54 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 16:13
2976

Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ Hakkında

Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ

1987 yılının Aralık ayında Yozgat’ta dünyaya geldi.  Doğduğu bu şehirde yaşamaya devam ediyor. 2008 Yılında Yozgat Bozok Üniversitesinde Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama Bölümünü, 2016 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü, 2020 yılında da yine Bozok Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. 2011 yılından beri Kitaphaberde kitap değerlendirme yazıları yazıyor.

Yazı çalışmaları; Bir, Şehrengiz, Serencam, Kün Edebiyat, Yedi İklim, Ayraç, Berhava, Mâi, Hayal Bilgisi, Mahur Beste, Yolcu, Siyah Sanat gibi süreli yayımlarda yer aldı.

2016 Eylül ayından beri evli. Şimdilerde bir oğula anne, okumaya âşık bir dünyazede!

Gülnaz ELİAÇIK YILDIZ ismine kayıtlı 67 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 1 kitap bulunmaktadır.

Twitter Facebook Instagram Kişisel Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com