Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman, Edebiyat, Misafir Köşesi

Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman

13.06.2011 16:02 - Misafir Köşesi
Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Eser, Nurettin Durmanın dergiler ve şiir kitaplarından yola çıkarak Filistin ve Kudüs temalı şiirlerden derlediği bir başyapıttır. Filistin ve Kudüs'ün önemi üç büyük dinin cazibe merkezi olması ve tarih boyunca Müslümanların ilk kıble ve kudsi bir şehir niteliğinde olması, Hıristiyanlar ve Yahudiler için de uhrevi bir özellik taşımasıdır.

Antoloji 71 şairin şiirlerinden oluşup toplamda 90 şiirden oluşmaktadır. 1903 yılından başlayarak 1976 yılına kadar olan Filistin ve Kudüs üzerine yazılmış şiirler yer almaktadır. Şiirlerde yer yer şairlerin şiirlerini yazdıkları tarihleri ve yazdıkları dönemin tarihi bulunmaktadır.

Şiirlerin genelinde imge ve tema olarak Filistin ve Kudüs'ün yaşadığı acılı günlerin ve zorlukların verdiği hüznü şiirsel bir dille ifade ediliyor. Şiirlerin genelinde yabancı dillerden Türkçeye çevirme yapıldığından dolayı ahenk unsurlarında bir tutarlılık gözükmüyor. Böylece nazım birimlerinde de genelde mısra, dörtlükler ve daha uzun şiirlerle karşılaşmaktayız.

Filistin, yakın doğunun diyarı. Suriye'nin çölü. Lübnan ve Akdeniz arasında kalan bir toprak parçası. Peygamberin dostu, halife Ömer'in ise yoldaşıdır.

İslam alemi Rabbimiz'in "Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, dağılıp ayrılmayın" hükmüne itaat edip bir an önce birlik olmalı, başta Müslümanların acılarına son vermek, tüm dünyanın özlemi içinde bulunduğu barışı ve güveni tesis etmek için Türk İslam Birliği'ni oluşturmalıdır.

Filistin'i anlamak için onu orada (Filistin'de) yaşamak gerek. ''Bir işin içindeki çoban, işin dışındaki filozoftan daha değerlidir''. Bir anlık düşünün mesela; bir ömür değil, bir yıl değil, bir ay değil, bir hafta, bir günde değil. Hatta bir saat bile değil. Bir on dakika Filistinli biri olarak yaşadığınızı hayal edin. Ölmeyin! Sadece yaşayın. Ellerinizi babanızın avuçlarındayken, ellerinizin onun avuçlarından alınıp babanızın ellerinin kesildiğini düşünün. Sonra da dönmemecesine alıp götürüldü… Tam evleneceğiniz günün sabahı başına silah dayayıp sevdiğinizin alındığını ve ondan bir daha da haber almadığınız düşünün… Annenizi bir hastanede iyileşmeyi bekliyorken, onun ziyaret için yanına vardığınızda bombalanmış bir hastanede cesedini aldığınızı ve sizin o şefkat abidenizin yaşamadığını düşünün… Sabah kahvaltı bile yapmadan çantanızı sırtınıza almadan okul yoluna düştüğünüz ve okuduğunuz okula sadece yüz metre kala okula füzelerin yağdığını düşünün. Okuldan yüzlerce, binlerce çocuk ve de kardeşinizin de içinde olduğunu düşünün. Sadece beş dakika sizden önce çıktığı için o da ölenlerin içlerinde yer almıştır ve siz sadece olanları seyrediyorsunuz… Ya da çok uzağa gitmeden yanı başınızda sokakta oyun oynadığınızı düşünün, birden el ele tuttuğunuz arkadaşınızın yere düştüğünü ve kanlar içinde yattığını görmek… Ya kelebeklerin peşinden koşarken bir mermi, bir şarapnel ayağınıza gelse ve ayağınızı kaybettiğinizi düşünün. Az önce koşarken bir merminin sizi hedef almasından dolayı artık yürüyemiyorsunuz bile. Düşünün sonra siz hiç yürüyememenin nasıl bir şey olduğunuzu biliyor musunuz? Ya da artık yaşamamamın nasıl bir şey olduğunu biliyor musunuz?

Antolojiden bazı şiirlere bakacak olursak;
''Öksüz kentlerin çağırıyor beni Filistin''

Abdülkerim El-kermi ( 1907–1980 Filistin)

''Bir vakitler dalgalarıyla yağmurları doyura Yafa / şimdi kuruyor.''
Raşit Hüseyin (1931- Filistin)

''Bir mezarlık kadar ölüye şahit her evi / Her soluğun yeni bir can veriş''
Cahit Zarifoğlu ( 1940-Ankara / 1987 – İstanbul)

''Gökyüzü ateş ve barut
—Nereye uçsun kuşları Ortadoğu'nun?
Bir yanda çöl, bir yanda deniz
Nasıl gülsün çocukları Ortadoğu'nun?''
Recep Garip (1956- Tarsus)

Her şey söylendi bu dağlarda
Yazıldı her şey
Bir başka ölüm olmalı, Filistin'de
Bir başka yaşama
Yağmurun yapraklarda terk ettiği
Sesler kadar ince
Yıldızların çarpışması gibi uzayda
Nurullah Can (1947- Karabük)

Filistin'e insani yardım götüren sivil gemilerin İsrail ordusu tarafından aşırı güç ve şiddet kullanılarak durdurulması, vicdan ve sağduyu sahibi olan tüm insanlar tarafından kınanmaktadır. Gemide hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yaralı olan kardeşlerimizin biran önce şifa bulmalarını temenni ediyorum.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.06.2011 16:02 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:42
4312

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.