Gençlere Sesleniş - İsmail Öz

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...
1973 yılında Bayburt'ta doğan Öz, İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm'ünden mezun olmuştur. İstanbul'daki çeşitli dershanelerde "Felsefe Grubu" öğretmenliği yapan Öz, bunun yanı sıra rehber öğretmenlik ve idarecilik görevlerini de yürütmüştür. Birçok Ulusal Gazete, dergi ve internet sitesinde yazıları yayınlanan Sosyolog İsmail Öz'ün, yerel ve ulusa gazetelerde yayınlanmış 500 denemesi ve 4 kitabı bulunmaktadır.
''Geleceğe Sesleniş'' adlı eserinde geleceğin umudu olarak gördüğü yeni nesile geçmişteki toplumsal vakalardan ders çıkartılması adına bir şikâyetname örneğini sunmaktadır. Şikâyetnamesini 2055 tarihini temel alarak yaşanmış toplumsal olayları mektuplar halinde sunmaktadır. 2055 tarihinin nedenini ise sosyolojide kuşakların bundan 15–45 yılları arasında yepyeni gelecek nesillere karşı bir umut beslediği tarihin başlangıcını kabul ettiği için bu tarihteki gençliği muhatap seçmiştir.
Yaklaşık 31 denemeden oluşan eser, birer şikâyetname örneğini gösteren mektuplardan oluşmuştur. Fuzuli'nin Kanuni Sultan Süleyman'a yazmış olduğu Şikâyetname tarzındaki bu eseri Sosyolog Öz'de geleceğin gençlerine sunmuştur. Yazıları Türkiye ve Dünyada ki bazı önemli olayları birer sosyolojik çerçeveden bakarak ele almıştır. Yer yer aksak gördüğüm konuları sevecen ve tatlı bir üslup ile yaklaşarak objektif yazar gözlüğüyle olayları anlatmıştır.
Günümüzde yaşanan sıkıntılar olarak baş gösteren ve en başta eğitim sorunu olmakla beraber, yabancı devletlerin emperyalist düşünceleri, Dünya ekonomisini kasıp kavuran kapitalist sistem, Osmanlı devletinin devamı olan Türkiye'nin bazı aydınların gözüyle hala kavramak istemedikleri türban meselesine bakış açıları, laiklik, demokrasi, özgürlük, medya, siyaset, vicdan ve endüstri devrimiyle birlikte ortaya çıkan daha nice kavramları ele alarak bunlara objektif bir bakış açısıyla anlatmaya çalışmıştır.
Saymış olduğum özellikleri günümüzdeki olumsuz etkilerinden yakınan Öz, bu tür olayların bir daha yaşanmaması adına ya da daha iyi bir şekilde anlaşılması adına gelecekte iyi bir eğitim sisteminden geçecek olan gelecek nesillerin bu tür toplumsal olaylara kendi kültürel fikri düşüncelerinde, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki gelişmelere aşina olmasını dile getirmektedir.
''Bugünden itibaren umudumuzu kesmemeliyiz''diyen Öz, düşlediği gençliğin yine bizlerin arasından yetişeceğini dile getirip ülkesinin geleceğinden kaygı duymayan, her türlü zorluğa rağmen kendi kültürel fikri pencerelerinden bakarak daha iyi bir geleceğin var olacağını söylemektedir.
Bir insanlık sınavıdır Filistin
Bilindiği üzere Filistin her üç büyük din içinde çok büyük bir öneme sahiptir. ''Bu toprakların kutsallığı hiçbir zaman bitmeyeceği gibi buraya hayranlıkla bakan gözler de bitmeyecektir.''
Yazar yaklaşık 400 sene boyunca Osmanlının hâkimiyetinde kalan Filistin devletinin halkına karşı herhangi bir zulmün gösterilmediğini dile getirerek diğer devletlere bir çağrıda bulunup bir hoşgörü çerçevesinden barış mesajı gönderiyor.
Yahudilerin orada yaptıkları zulmün aslında yaptıklarının yapacaklarının teminatı olduğunu söyleyen Öz, bugün Ortadoğu da yaşananların da bir plan çerçevesinde meydana geldiğini görmemek mümkün olmadığını söylemek istiyor. Dünyanın her tarafına özgürlükçü bir devlet politikasının örneğini gösterip demokrasinin önderliği üstlenen başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa vb. diğer devletlerin dünyayı antidemokratik ve zorbacı bir politika izleyerek her türlü güç gösterisini kullanarak işkenceler yaptıklarını anlatmak istemiştir.
Yazarın değinmek istediği bir diğer nokta ise yaşanan bunca işkencelere rağmen hala da Müslümanların nasıl seyirci konumunda olduğunu anlayamamasıdır. Dağdan gelenlerin bağdakilerini kovması diye nitelendiren Öz, yaklaşık 50 yıllık bir geçmişe sahip olan İsrail'in bu zaman içerisinde 7 tane savaş sığdırabilmesini arkasından aldığı güçlerle başarabildiğini söylemektedir.
Unutmamak gerekir ki ''Bir İsrail askeri kadar bir Filistinli de insandır''
Gençlere Sesleniş
İsmail Öz
112 sayfa
Birey Yayınları
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 26.03.2012 11:17 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:44