Genevieve Cogman'ın Babil Taşı - Görünmez Kütüphane A, Edebiyat, Misafir Köşesi

Genevieve Cogman'ın Babil Taşı - Görünmez Kütüphane Adlı Romanı yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemiz

Genevieve Cogman'ın Babil Taşı - Görünmez Kütüphane Adlı Romanı

01.08.2016 09:00 - Misafir Köşesi
Genevieve Cogman'ın Babil Taşı - Görünmez Kütüphane Adlı Romanı

İbrahim Halil Sönmezgül, Kitaphaber için kaleme aldı...

"Gizli ajanlar, çalıntı kitaplar, kaosun hüküm sürdüğü bir dünya... Tehlikeli bir görevin peşinde, olağanüstü yaratıklar, kontrolsüz sihir ve sırlarla dolu bir hikâye..."

Fantastik romanlar, birincil ve ikincil, her iki dünyayı da konu edinmişlerdir. Türk romanında 2000 yılında başlandığı ön görülse de menkıbelerde ve Tanzimat romanında fantastik öğeler mevcuttur. Dünya edebiyatlarının romanlarında da fantastik öğe kullanılmıştır. Genevıeve Cogman'ın Babil Taşı- Görünmez Kütüphane adlı eserini fantastik roman kategorisine koyabiliriz.

Bu romanda iki dünya ile karşı karşıyayız. Gerçek dünya ve ikinci dünya diye adlandırabileceğimiz bu dünya birbiri ile bağlantılıdır. İkinci dünyada bulunan kütüphaneciler ile gerçek dünyada bulunan ve insanlar tarafından tanınan kütüphaneciler bu iki dünyayı birbirine bağlamaktadır. İreni, babası ve annesi kütüphaneci olan ve kütüphaneye bağlı bir kütüphanecidir.

"Evet... Ben bu iş için doğmuşum. Hem annem hem de babam kütüphaneci... Böyle olması durumu muhtemelen kolaylaştırdı. Benden ne beklendiğini hep biliyordum. Bu doğruydu, böyle olması işlerini kolaylaştırmıştı. Irene ilerde ne yapmasını daima bilmişti. Kütüphane'de geçirdiği yıllar boyunca öteki boyutları dolaşmış ve bu zamanı kitaplarla dolu uzun ve sessiz koridorlarda sıkı çalışarak geçirdi." (s.30)

Çırak olarak başladığı kütüphanede kıdem atlamak isteyen İreni'yi zor bir görev beklemektedir. Bu görevi başardığında kütüphaneciler arasında daha etkin bir yere gelecektir.

Roman baştan sonra İreni'nin Babil Taşı adlı hikayeyi içinde barındıran kitabı bulmak için çıkmış olduğu macerayı anlatır. Bu maceraya çıkarken İreni yalnız değildir ve kütüphaneciler şefi İreni'ye eşlik etmesi için Kai'yi görevlendirir. Londra'da geçen macera fantastik unsurlar içerir. Daha önce çıkmış oldukları görevleri başarılı bir şekilde tamamlayan İreni, bu sefer zor bir göreve çıkar ve bu görevde başlarına olmadık işler gelir. Daha önce bildiği fakat mücadele etmediği kötü periler, ejderhalar ile karşılaşır. Bu görevde birde rakipleri vardır. BU rakipleri onlardan daha güçlü ve daha yetkin kütüphanecilerdir. İreni'nin amacı ise kitabı onlardan önce ele geçirmektir ve bunda başarılı olur.

"Aynen öyle," dedi Coppelia. Timsahların, sayborgların ya da buna benzer şeylerin artık her ne yiyorlarsa - belki de kütüphanecileri yiyorlardı- tıka basa yedikten sonra gülümseyeği gibi tebessüm etti." Bence şu sıralar senin için en iyi yer orası... Ayrıca boşta bir yerel kütüphaneci pozisyonu var ve sen o boyutu biliyorsun" (s. 372)

Eserde bir metni roman kategorisine koyabilecek bütün unsurlar mevcuttur. Zaman, mekan, karakter gibi unsurlar yerini alırlar. Fakat bu unsurlar fantastik bir şekilde ele alınır ve roman konunun uygun oluşu ile birlikte fantastik roman kategorisine girer.

Yazarın ilk romanı oluşu bakımından bu eser önemlidir. Çünkü konunun işleyişi ve roman arasında olan geçişler, konunun bir yerde kopması ve bir yerde bağlanması sağlam bir şekilde yapılmıştır.

Genevıeve Cogman
Babil Taşı - Görünmez Kütüphane
Timaş Yayınları

2016


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 01.08.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:06
2992

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.