Girdap - Süleyman Bozdoğan, Edebiyat, Misafir Köşesi

Girdap - Süleyman Bozdoğan yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Girdap - Süleyman Bozdoğan

13.02.2011 01:44 - Misafir Köşesi
Girdap - Süleyman Bozdoğan

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Süleyman Bozdoğan, 1944 yılında Osmaniye'nin Kadirli köyünde doğmuştur. Hayatında yaşadığı yerin iklim şartlarının çok güzel olması ve güzel günler geçirmesine rağmen bir o kadar da acılı, ıstıraplı günler yaşamıştır. Birçok illerde öğretmenlik yapan Bozdoğan 1992 yılında emekli olmuştur. Daha önceden yazmış olduğu Koza adlı bir öykü kitabı ve Esinti adlı bir şiir kitabı vardır. Son eseri Girdap ile tekrar okuyucularının karşısına çıkmıştır.

Eser tek bölümden oluşup toplam 94 şiirden yazılmıştır. Öğretmenlik yıllarında görev yaptığı yerlerin güzelliklerini ve orda geçirdiği anılarını şiirlerine raks etmiştir. Bazı şiirlerinde soru sorma tekniğine başvurmuştur. Şiirlerini hiçbir kurala bağlı kalmadan serbest ölçü tarzında yazmıştır.

Şiir denilince hep aşk ve sevgi üzerine gönülden düşen sözler gelir. Ve şairler hep aşk ve sevgi temaları üzerinde yazarlar. Nitekim Girdap'ta bunu pek fazla görmüyoruz. Hayatın içinde karılaştığı doğal olaylara dayanan temalara değinmektedir. Görev yaptığı süre içinde hayatında karşılaştığı iyi-kötü olayları şiirlerine yansıtmıştır.

''Hayat bir sevdadır, sevda yoludur.
Sevgi içimize bir lezzet verir,
Canlar ki, canan koşar, yorulur,
Canandan canlara hikmet verilir.''

Şiir hayata tutunmaktır. Şahit olmaktır hayatın sırlarına. Dört mevsim açmaktır. Ve şair mevsimlerden topladıklarını yüreğinden damıtarak aktarmaktadır. Mısralarında gezerken aldığımız nefesler hayat oluyor bize. Maddeden manaya ulaştıran ab-ı hayattır.

''Zaman o yollarla yürür yan yana
Koşturur, düşürür, kaldırır bizi...
Bazen kanı kaynar cana canana
Derin bir çukura doldurur bizi...''

Görev süresince yazdığı şiirlerini, bazı şiirlerinde not olarak tarihini ve nerde yazdığını yazmıştır. Süleyman Bozdoğan, yalın ve kolay anlaşılır bir dil ile okuyucuya eserini sunuyor. Ona göre şiir hayata tutunmaktır. Şiirlerinin her mısrasında ritmik bir sevincin ve ritmik bir hüznün paralel bir vaziyette, şairin düşünce hamuru ile mayalanmış bir eser ortaya çıkmıştır.

''Gelen gitti, giden gitti, bitti bir yol burada
Oyun bitti, satranç bitti, beklenen bir şah kaldı.''

Girdap
Süleyman Bozdoğan
Gezgin Yayınları
103 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.02.2011 01:44 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:40
3494

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1021 yazı bulunmaktadır.