Göğü Delen Adam - Erich Scheurman, Düşünce, Misafir Köşesi

Göğü Delen Adam - Erich Scheurman yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Göğü Delen Adam - Erich Scheurman

10.02.2012 13:06 - Misafir Köşesi
Göğü Delen Adam - Erich Scheurman

Deniz Gümüştekin, Kitaphaber için kaleme aldı.

Tavsiye üzerine okuduğum “Göğü Delen Adam” isimli kitap 20. Yüzyılın başında basılmış. Yazıldığı dönemden itibaren büyük bir ilgi toplayıp bu günlere kadar okunmuş ve en son 7. basımıyla elimde bitirdiğim son kitaplardan biri...

Kitap okurken bitirmekten öte bir şeyler vardır; gözlerinizin bir diğer sayfaya geçerken içinizde uyandırdığı merak duygusu. Bu duygu size kitabı sıkılmadan, farkına varmadığınız bir hız içerisinde bitirmenizi sağlar. Bana bu merak duygusunu uyandıran sebebe gelince kitapta kendisi Amerikalı bir yerli olup ayrıca kabile reisi olan Tuiavii’nin batılı insanların yaşamı ile ilgili yaptığı yorumlardır. Her yorumu okuduğunuzda yaşantısını normal olarak gördüğümüz batılı insanlarının, aslında doğaya ne kadar aykırı bir yaşam sürdürdüklerini anlarsınız. Yaptığı eleştirileri ayrı ayrı başlıklar içinde anlatması ise kitabı daha da cazip bir hale getirmiştir.

Kitapta “papalagi” ismine sık sık rastlarsınız. “Papalagi”, yerlilerin konuştuğu samoa diline göre “göğü delen adam” demektir. Göğü delmek kavramı ise, geminin ufukta görülmesi olayına yerlilerin koyduğu bir isimdir “beyaz adam” olarak da bahsedilir.

Tuiavii daha öncesinde Almanya’da yaşayıp sonrasında Samoa adasına yerleşmiş bir yerlidir. Bu yüzden eleştirilerini karşılaştırma yöntemine dayalı olarak yaptığını görebilirsiniz. Kendisi Samoa’daki yaşam tarzından da bahsedip batılıların örnek alınmaması konusunda çeşitli nasihatlar verir. Tuiavii eleştirilerini kimi zaman doğru, kimi zaman acımasız, sade ve anlaşılır bir dil ile açıklamıştır. Kitap Türkçeye çevrilen haliyle de vermek istediği mesajları yerine ulaştırıyor.

Yuvarlak metal ve ağır kâğıda dair

“Avrupa’da paran olmadı mı başsız, kolsuz, bacaksız bir insansın demektir. Bir hiç yani. Mutlaka paran olmalı. Para yemek, içmek, uyumak kadar gerekli. Ne kadar paran varsa o kadar iyi yaşarsın. Paran oldu mu tütün, yüzük ve güzel giysiler alabilirsin, ama ne kadar paran varsa o kadar. Paran çoksa çok şey alabilirsin. Bu yüzden herkes daha fazla şeye sahip olabilmek için daha fazla para edinmeye çalışır. Üstelik bir de başkalarından fazla edinme derdi var. Bu hırs insanları paraya karşı her an uyanık tutar. Yere bir yuvarlak metal atsan, çocuklar hemen üstüne üşüşüp birbirleriyle dövüşmeye başlarlar. Kim ele geçirirse zafer onundur. Ama yere pek seyrek para atılır.”

Kitapta Avrupa yaşamındaki olumsuzlukları, insanların giyim tarzlarını, şehir hayatını, para, üretim ve tüketimden, özel mülkiyet, zaman, makinalaşma, bir mesleği öğrenmek için sarf edilen çaba, gazeteden, medyadan, dini inançlarından, düşünmenin ölümcül hastalığı gibi konuları doğal ve içten anlatarak başka bir gözle kendini görmek isteyen insanlara yerinde ve doğru eleştirilerde bulunuyor. Sonuç olarak Tuiavii’nin kendi bakış açısıyla eleştirdiği konuların çoğu günlük hayatımızdan olan şeylerdir.

Mutlaka ama mutlaka okunması gereken kitaplar listesi yaparsam içerisinde yer alacak kitaplardan biri olacaktır.
Tavsiye edebileceğiniz bir kitap olması dileğiyle...

Göğü Delen Adam
Erich Scheurman
Kitabın özgün adı: Der Papalagi
Almanca’dan Çeviren: Levent Tayla
Ayrıntı Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 10.02.2012 13:06 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2021 07:24
6416
Yorumlar
  • Yusuf_y Oglu 2012.02.10 18:02

    güzel bi tanıtım

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.