Gökyüzü Coşkusunu Yeryüzünün Sokaklarına Taşıyan Y, Edebiyat, Misafir Köşesi

Gökyüzü Coşkusunu Yeryüzünün Sokaklarına Taşıyan Yazar yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuy

Gökyüzü Coşkusunu Yeryüzünün Sokaklarına Taşıyan Yazar

08.06.2013 12:18 - Misafir Köşesi
Gökyüzü Coşkusunu Yeryüzünün Sokaklarına Taşıyan Yazar

Behçet Yani, Kitaphaber için kaleme aldı.

Bir yaz gecesi kaval sesinin uhdîyetine kendimizi bırakarak yıldızların altında bizi uyanık tutan masallar dinlemek ya da bu tadı veren bir kitap okumak bizi çocukluğumuzun güzel günlerine götürürdü muhtemelen. Bizim için böyle bir şey mümkün olmazsa da çocuklarımız için mümkün değil mi?

Gökyüzü Coşkusu, Zambak Yayınları'ndan 2013'te çıkan Recep Şükrü Güngör'ün deneme kitabının adı. Mavi ve yeşil arası kanat sesleridir kuşların...

Denemeler özlemini çektiği, onun gibi bütün çocuklar için hala birer düş olan değerler üzerine kurgulanmış. Çocukların dünyasına ışık olacak bir eser. Yazar çocuklara çocukluklarını yaşamaya ve özellikle gökyüzü ile ilgili hayallerini yaşamaya çağırırken; kendisi de durumdan etkilenip çocukluğuna uçurtma uçuruyor.

Kurgu olarak son derece başarılı sayılabilecek Gökyüzü Coşkusu, önsöz ve sonsöz mahiyetindeki selamlaşma ve vedalaşmayı saymazsak, resim ve şiirlerle zenginleştirilmiş on iki denemeden oluşuyor. İçinde öyküden şiire, günlüğe her tad mevcut olan Gökyüzü Coşkusu'nda çocukluk hayallerinin yaşamına nasıl yön verip yer edindiğini çocukların bakışından yakalayarak akıcı bir üslupla anlatıyor. Çocukluğunun tatlı yıllarını adeta gökkuşağı renginde resimler çizdirircesine dili somutlaştırmış. Anlatımda sahici, samimi ve sıcak bir hava, tasvirler güçlü, çocukların anlayabileceği yalın ve duru bir dil kullanılmış. Hemen hemen bütün öyküsel denemelere şairlerimizin gökyüzü temalı güzel şiirleriyle giriş yapması üslubuna daha da bir tatlılık kazandırmış.

Çocukları da kendi yazdıklarıyla birlikte her denemenin sonunda hikâye, şiir, anı, günlük vs. yazdırmaya hazır hale getirmiş. Gökyüzü coşkusunu okuyan her çocuk aynı zamanda yazar ya da şair olma yolunda ilk kanat çırpma deneyimini yaşayacak denilebilir.

Masallardan yoksun büyüyen çocuklarımızın ilgisini çekebilecek sevimli bir eser, dil olanakları zengin estetik bir bütünlüğe sahip. Gökyüzündeki huzuru, gökyüzünün yüzünden eksik olmayan tebessümü yeryüzündeki çocukların yüzüne ve yüreğine merak uyandıran keşfetmenin tohumunu atarak indirmiş. Çocuk okurlara, çocukluk hayallerinin göğünde seyahat etmelerini sağlayacak, kendilerine daha yakın olduklarını hissettirecek türden bir eser.

Güzel değerleri kendinde toplayan bir mutluluk, bir sevgi okulu olan bu tür kitapları çocuklarımıza sevdirmek özellikle son zamanlarda sihirli sözcüklerle çocukların beynini yıkayan zehirli dizilerden uzaklaştırmanın, delik deşik hayallerini onarmanın en güzel yoludur. Hepimiz iyi biliyoruz ki kitap, çocuklarla rahat ve sağlıklı iletişim kurmak için iyi bir araçtır. Mutluluk tohumunun, çocukların ruhlarında, içlerinde nasıl filizlenip boy atarak yemyeşil kalacağının hikâyesi olan Gökyüzü Coşkusu, uzun yaz tatilinde çocuklarımız için yerinde bir seçim doğrusu.

Gökyüzü Coşkusu
Recep Şükrü Göngör
Zambak Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 08.06.2013 12:18 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2021 09:48
2499

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.