Göz İzi - Dücane Cündioğlu

Zeynep Bozboğa, Kitaphaber için kaleme aldı.
A benim bahtı yarim
Padişah tahtı yarim
Yüzünde göz izi var
Sana kim bahtı yarim
Diyen aşığın cümlelerinden yola çıkılmış bir kitap gibi gelir okuyana Göz İzi. Kızarmayan, gözlerin izleri birbirine karışmış, edep ve adap yoksunu insanlığın zihnine, izin izini sürmeyi salık verir. Dedektif edasıyla kelimeler ve kökler arasından bulduğu ince manaları okuyucusu ile paylaşır.
Hacmine bakılarak kitabın baştan sona adep duygusunun altını çizeceği sanılır, halbuki öyle değil. İçeriğin de birbirinden bağımsız bir çok başlık altında sorular sorar okuyucusuna ve birlikte cevaplar bulmaya çalışır, an gelip cevap bulamaz, o zamanlar da ise okuyucusu ile birlikte Yaratandan hikmet diler...
Dücane Cündioğlu alışık olduğumuz yazar portresinin dışında bir yazar. Mesela onun için; kafası dağınık bir adamın, kafa dağıtmak kafaları dağıtmak maksatlı yazılar yazdığı varsayımın da bulunabilirsiniz ve galiba yalanda olmaz. Diline yabancı olanların ilk başlarda yadırgayacağı ama iki üç okuma sonrası muhtemelen bağlanacağı düşünürlerden. Göz İzi ise Cündioğlu tarzının en naif örneklerinden biri, üstelik peşi sıra içeriğindeki başlıkları açılıma kavuşturan bir dizi kitabada öncülük eden bir önsöz niteliğinde.
Kısa, öz ama hazmı zor bir kitap diyebilirim Göz İzi için. Her konu bitişinde gözlerimi kapayıp mevzuyu düşündüğümü de itiraf etmemde fayda var. Hislere hitap eden bir kitap olduğu için hislenerek okunuyor ama aklı da aynı potada eritmeden anlamlandırmak güç, zira felsefe, mantık ve din üzerinden anlatıyor tüm hisleri, ya da hisler üzerinden anlatıyor felsefe mantık ve dini (kafası karışık yazarın kitabını tanıtan, kafası karışık yazar:).
Başucu kitabı olurmu tartışılır ama sol yanınızın sıklıkla ihtiyaç duyacağı bir mana menbaı olacağı tartışılmaz.
Derin okumalar...
Göz İzi
Dücane Cündioğlu
Kapı Yayınları
Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 28.11.2011 13:12 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 21:25