Güller Solmasın - Duran Çetin, Edebiyat, Misafir Köşesi

Güller Solmasın - Duran Çetin yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Güller Solmasın - Duran Çetin

28.04.2011 16:52 - Misafir Köşesi
Güller Solmasın - Duran Çetin

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Yıkılmışlığın ve solan umutların ardından baktık. Düşündük, halimize şükrettik. Birer birer koptu umutlar, söndü hayaller. Aczi yetimizin farkına vardık. Güllerimizin solmaması için çırpındı bir kez daha kollarımız. Gelen her dalgaya karşı koyabilme çabasıyla, içinde sürüklendik dehlizlerin. Bir umut bekledik, karanlıkta yolumuzu bulabilmek için. Geçti, ancak izleri yüreklerimizde sır şimdi.

Duran Çetin bizi hayata bağlama peşinde koşturmakta. Küçük öykülerin büyük adamı adeta. Pişmanlığın boş vermişliğe karışmamasını sağlayan bir ışık yolumuzda. Aklımızı meşgul eden boş fikirleri kovan kişi.

Güllerimiz bizim onlar. Çocuklarımız, bizim geleceğimiz. Güllerimizin solmasını istemeyiz elbet. Bu amaçla yola çıkılarak hazırlanmış bir kitap "Güller Solmasın". Hayatın "acı" penceresine çevirdi yüzümüzü. Büyüklerin okuyup, küçüklerin ders çıkartmasını istemiş. Öylede olmuş biraz. Büyüklere okutmuş hayatın acımayan yüzünün cümlelerini. Küçüklerden dinletmiş sıkıntının derin sularında ki çığlıklarını.

Okusam anlayamam ki, demezsiniz kesinlikle. Okusam anlatabilir miyim, dedirtiyor çünkü. Hayatın en tatlı çağlarında ki en tatlı insanlarından öğrenmişçesine. Basit, herkesin anlayacağı şekilde yazılmış. Maddiyat kaygısı yok bu kitapta. Hayattan kaygılanacak şeyler varken maddiyatın önemi olmalı mı ki zaten?

Bazen bize sağlığın önemini vurgulayarak söylemiş. "Hiçbir mal varlığım olmasa da Allah'ın verdiği akıl yeter"(sf:81). Yetmez mi hiç? Aklınızın olmadığı dünyada, yaşayabilirmisiniz şu anda yaşadıklarınızı. Ne önemi var ki o zaman okumanın, sevmenin, işsahibi olmanın. Doğrusu akıl yokken bunları düşünmenin dahi önemi olabilir mi ki?

Hayat bu, herkesin sıkıntılarının olduğu, herkesin küçük şeylere sinir olması işte. "İnsanların davranışları, yürüyüşleri ve yüz ifadeleri ne kadar farklıydı! Bazıları dünyanın peşinden onu yakalamak için koşan biri gibi telaşlıydı. Bazıları hayatından bıkmış, hiçbir ümidi kalmamış bir tavırla umursamazdı. Kimisi endişeli, kimileri de halinden memnun bir edayla gülümsüyordu"(sf:83). İşte bu cümlelerle dile getirmiş Duran Çetin.

Her kesimden insanın rahatlıkla okuyabileceği ve aynı şekilde anlamasını sağlayacak bir öykü kitabı Güller Solmasın. Özellikle ilköğretim öğrencilerinin okumasını tavsiye edebilirim. Annelerin ve babaların okuyup çocuklarına anlatmaları da faydalı olacaktır.

İçerisinde 7 öykü barındıran güller solmasın, farklı hayatların enkazları altındaki can çekişmelerini yansıtmış. Küçük hataların nelere mal olabileceğini kanıtlamış. Belki acı ve sert bir dille söylemiş olabilir. Ancak olayların gerçekliğini bu şekilde gösterilmesinin gerektiğini düşünüyorum. Sürekli fırsatları bekleyenler, önlerindeki fırsatları göremezlerken, bu bekleyiş niye?

İyi okumalar..

Güller Solmasın
Öyküler
Duran Çetin
Beka Yayınları
95 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 28.04.2011 16:52 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:43
4030
Yorumlar
  • Gülnaz Eliaçik 2011.04.28 10:18

    İnsanlar güllere sevgiyle yaklaşmadığı için güller soluyor belki... Sadece su vermek yetmiyor demekki ya da toprağını çapalamak, ya da vaktiyle budamak... Güllerin keşfine iyi varabilmek lazım, insan dediğimiz varlık ucu bucağı görünmeyen eşsiz bir sanat eseri, onu sıradan kılan bizleriz sadece, yaradılış güzelliğini koruyamayan...

    Kitabı okunası gösteren ve okurken insanı içine çeken güzel bir değerlendirme yazısı olmuş.

    Mehmet Burhan'ın emeğine sağlık.

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1018 yazı bulunmaktadır.