Günümüzün Anlatıcıları: Demet Eker İle Konuştuk, Söyleşi, Müzeyyen ÇELİK K.

Günümüzün Anlatıcıları: Demet Eker İle Konuştuk yazısını ve Müzeyyen ÇELİK K. yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyab

Günümüzün Anlatıcıları: Demet Eker İle Konuştuk

23.03.2022 09:00 - Müzeyyen ÇELİK K.
Günümüzün Anlatıcıları: Demet Eker İle Konuştuk

Kişiyi yazmaya yönelten temel etken hayaller mi yoksa gelişen şartlar mı? Ya da diğer bir etken... Sizde hangisi daha etkili oldu?

Temelinde hayal kurmak var bence. Hayaller, şartları zorlayıp alan açmaya başlıyor yazmak için.

Anlatmanın arkaik yanı düşünüldüğünde, anlatının kutsal yanı var gibi görünüyor. Sizce de öyle mıdır?

İnsanlığın gelişiminde anlatmanın ya da tahkiye etmenin önemi çok büyük. Mitler, destanlar, masallar, efsaneler yazmanın kutsal tarafının sözlü kültürde vücut bulmuş halleri gibi. Evet, yazmak çok kıymetli ama "kutsallık" büyük bir iddia

Post modern anlatım imkânları bağlamında metinlerarasılık yanında türlerarasılık da gündemde. Hatta aynı metinde hem modern hem de post modern imkânlar birlikte kullanılabiliyor. Bu konunun bir şablona oturması gerekir mi?

Kesinlikle böyle bir şablona karşıyım. Gerek geleneksel anlatı gerekse modern anlatı tek başlarına ya da bir arada kullanılabilir. Yazanın maharetine kalıyor bu imkânları değerlendirmek.

img_9268

Edebiyat dergilerinde görünüyor musunuz? Görünmek de gerekir mi? Edebiyat dergileriyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Evet, görünüyorum. 2020'nin Mayıs ayından itibaren sıklıkla üstelik. Yazmaya olan inancımı dergiler kuvvetlendirdi. Edebiyat dergilerinin olmadığı bir yazın ortamı düşünemiyorum. Dergi emekçilerine saygım sonsuz.

Yazarken karşınıza birini alıyor musunuz? Okuyucu yahut hayali bir karakter de olabilir. Yoksa kendiniz mi kendi muhatabınızsınız?

Yazarken başka biri oluyorum, diyebiliriz. Benim dışımda bir anlatıcının başucumda olması gerekiyor. Kendimden öte, bana yakın…

Öykü yazmak için en haklı nedeniniz nedir? Yazmasınız ne olur?

Kırkyama'nın başında söylediğim gibi: "Bin yıldır içimde tuttuklarımı haykırmakmış başlamak." Yazmasaydım anlattıklarım ve anlatacaklarım benimle yitip gidecekti.

Yazdığınız kurgunun kaderinizi etkileyeceğine inanır mısınız? Böyle bir deneyim yaşadınız mı?

Böyle bir deneyim yaşamadım, bir kurguyu bitirdiğimde yeni olasılıkları düşünmeye başlarım hemen. Kurgunun kaderim olması için fırsat vermiyorum yani.

Öykücüler genelde birbirini sever ama bu eğer bir yarış olsaydı çağdaşlarınızdan kimi geçmek isterdiniz?

Çok zor bir soru oldu bu. Faruk Duman diyebilirim. Kurguda gelenekseli, modern anlatı yöntemleriyle birleştirdiği ve bu sırada kendine has bir dil evreni yarattığı için. Sevgi ve selamlar kendisine.

Hikâye ile öykünün farklı türler olduğuna dair dergiler dosya hazırlıyor ve yazarlar bazen görüş ayrılığına düşüyor. Sizce böyle bir fark var mı? Bu iki kavramla ilgili sizin tanımınız nedir?

Literatürde hikâye sözcüğüne karşılık olarak öykü kullanılıyor. Benim düşünceme gelince hikâye her yerde var. Hikâyeyi anlatım biçiminiz size öykü yazdırabilir, roman ya da şiir yazdırabilir. Belki sizin hikâyeniz makale yazmak ve bilimsel dille anlatmaktan geçiyordur.

Öykü yazıyorsunuz ama iyi bir öykü okuru olduğunuzu düşünüyor musunuz? Dergileri takip eder misiniz? Yeni çıkan kitapları alır mısınız? Bir de son çıkanlardan bize önermek istediğiniz öykü kitabı var mı?

Evet, kesinlikle iyi bir öykü okuyucusuyum. Çağdaşlarımın yazdıklarının da takipçisiyim haliyle. Dergi olarak hem basılı hem de çevrim içi yayınları okuyorum. 2021'de okuduklarımdan Derya Sönmez'in Sırça Kanatlar'ını, Seyhan Aslan Hanotte'nin Geçti Bitti Meyhanesi'ni, Nilüfer Altunkaya'nın Katı Olmayan Şeyler'ini önerebilirim. Kitapları çıksa da alsam dediğim yazarlar var bir de. Deniz Saatkaya Eldam, Zerrin Saral ve İlkay Noylan gibi yazarların kitapları çıkmalı hemen.

İlginiz için teşekkür ederim.


Yazar: Müzeyyen ÇELİK K. - Yayın Tarihi: 23.03.2022 09:00 - Güncelleme Tarihi: 11.03.2022 23:22
1169
Yorumlar
  • Hacer Alpaslan 2023.05.11 00:20

    Merhaba,Kırk Yama kitabınızı kızım okudu. SİZLE röportaj için gün ayarlayabilir miyiz. Gazi Mesleki ve Anadolu Meslek Lisesi 9.sınıfda. Edebiyat dersi ödevi için. MELEK ALPASLAN adı.

Müzeyyen ÇELİK K. Hakkında

Müzeyyen ÇELİK K.

Müzeyyen ÇELİK KESMEGÜLÜ 1983 Kütahya doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kütahya’da tamamladı. Trakya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı’nda “Edebî Yönden Hazîne-i Evrak Dergisi” adlı teziyle yüksek lisansını tamamladı. Hayal Bilgisi, İzafi, Hece Öykü, Hece, İtibar, Mahalle Mektebi, Aşkar, Nordik, Türk Dili, Karagöz, Olağan Hikâye, Geçerken dergilerinde öyküleri yayınlandı. Halen Kütahya’da öğretmenlik yapıyor. Evli ve Ali Mahir’in annesi. 

Yayınlanmış Kitapları

- Elim Kolum Kulaklığım, Tulu Kitap, 2024
- Mutlu Dinozor Tontinosoruz, Tulu Kitap, 2023
- Kudüs’e Yolculuk, Mecaz Çocuk Yayınları, 2022
- Akşemseddin, Diyanet Vakfı Yayınları, 2021
- Bütün Ağırlıklarım, Hece Yayınları, 2021
- Nasiruddin Tusi, Kaşif Çocuk Yayınları, 2020
- Omzumda Biri, Hece Yayınları, 2017
- Kamu Baş Rüyacısı, Ebabil Yayınları, 2014

Müzeyyen ÇELİK K. ismine kayıtlı 104 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 8 kitap bulunmaktadır.

Twitter Instagram Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com