Hayal Meyal, Edebiyat, Misafir Köşesi

Hayal Meyal yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Hayal Meyal

23.05.2014 09:15 - Misafir Köşesi
Hayal Meyal

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Hayal meyal bir öykü. Hayal meyal bir yaşam. Hayal meyal de olsa farklı ve içinde sıkıntı dolu günleri yaşamakta olan bir adam. Farklı düşüncelerin bir araya getirdiği iki insan, hatta birçok insanın bir araya gelmesi.

Tarık Tufan'ın kaleme aldığı "hayal meyal" bir gencin hayat hikayesini konu alıyor. Hayatı yaşamanın gerçekliği ve bir o kadarda içtenliğiyle. Bazen isyan eden, bazen duraksayıp düşünen bazen de farkına varmanın acısını/mutluluğunu yaşayan bir genç.

Eline kalem yakışan iyi yazarlarımızdan olan Tarık Tufan bu kez bir hikayede konu ediyor yaşamayı. Farklı atmosferlerde yaşayan iki gencin aşkının yanı sıra hayatın kaybolan yılları ve özlemini açığa vuruyor. Eski mahalleli kavramını hatırlatıyor bir ara. Sonra o mahallede yaşanan acı tatlı olaylardan. Ve aile yaşantılarından.

Dilini iyi bir şekilde kullanan ve anlamak için öyle uzun uzadıya düşünmek gerektirmeyen. Başlandığında ise bir solukta bitebilecek bir hikaye. Sözü uzatmadan ve sıkmadan okuyucuya aktaran bir tipi var aslında. Betimlemeleri gerekli yerlerde veren ve farklı bir havayla yansıtması insanı biraz farklı yollara soksa da sonra tekrar aynı yere getiriyor.

Aslında bu okuduğum ilk Tarık Tufan kitabıydı. "yiğidi öldür hakkını ver" derler. Kitap iyi. Yazar on numara fakat dikkatimi çeken bir şey var. Bu sözüm Tarık abiye " abi çok güzel harika kitap yazmışsın otursam bu kitapla ilgi saatlerce konuşurum seninle ancak bütün hikayeyi son iki sayfada bitirmek, nasıl bir duygu?" İşin aslı kitabı okumaya başladığımda ilk düşündüğüm şey nasıl bitecek diye meraklanırım. Tarık abide son iki sayfada beni fena yaptı. Son iki sayfaya kadar "vay canına, olurmu hiç" diye düşünüyordum ancak öyle bir ters köşe oldum ki bir an Tarık Abi sen de mi diye aklımdan geçirmeden edemedim

Kitap profil yayınlarından çıkmış. 128 sayfadan oluşmaktadır. Kitabın 4. baskısı elime geçti. Hikayeye gelecek olursak; bir gencin sıkıntılı bir o kadarda bulanmış hayatını anlatmış Tarık Tufan. Aile içindeki çözülmeleri, gitmeleri, kalmaları, aşkları, bütün duyguları birebir anlatmış.

Yakınlaşmış bir ölüm mü?
İnsan alışıyor bir şekilde.
Benim aklım sende hala.
Susuşunda.
Gözlerini kaçırışında kaldı aklım.
Gidişinde en çok.

"hem ben bir kez öldüm.
Bir kere daha ölürüm."

Kitabın bu sözlerle başlıyor ve imkansız gibi görünen bir yaşamın startını veriyor. Mahalleli kavramını göz önüne seren tufan nefes saatçisini güzel bir dille yansıtıyor. Sürekli demli duran çayı ve insanların psikiyatr yerine nefes saatçisine gitme nedenlerini göz önünde tutuyor. Nefes saatçisinin söylediği sözler gerçekten önem icra ediyor. Mesela bir diyalogda çay hakkında konuşulurken nefes saatçisi "ah evlat bilsen bu çaydan sarhoş olan adama şarap ne gerek" demesi çok hoş.

Ölümü bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren yazar, "ölüm var, unutma" diyor gizliden gizliye. Dünyada son vakitlerinde, sayılı günlerde neler yapılabileceğini gösteriyor. Ölümün korku halinden çıkıp pişmanlık haline dönüşmesini gözler önüne seriyor aslında.

Hayal Meyal
Tarık Tufan
Profil Yayınları
128 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 23.05.2014 09:15 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:44
6025

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.