Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet, Edebiyat, Misafir Köşesi

Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet

18.08.2011 12:19 - Misafir Köşesi
Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Nazım Hikmet, hayatını hep sürgün olarak yaşamış ve daha sonra yazdıklarıyla anlaşılmış bir halk dehasıdır.

1914'te başlayarak bir Mevlevi ve şair olan büyük babası Nazım paşa'nın etkisiyle şiirler yazmaya başlamıştır. Ve ilk şiir kitabı "Hala Servilerde Ağlıyorlar mı?" adlı eseridir. Nazım hikmet yaşadığı dönemde Sovyet devrimine duyduğu ilgiden dolayı Sovyetler birliğine gider. Orada Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi'ne yazılır. Görüşlerini Türkiye,'ye gelerek devam eder. Ve Türkiye'de Türkiye Komünist Partisi üyeliğine seçilir. Komünistlerin tutuklamaya başlanmaları itibariyle Moskova'ya gider. Moskova'ya gitmesiyle beraber sürgün hayatı başlamıştır.

Pratik politikadan uzak durmak, kavgasını bir devrimci şair olarak sürdürmek eğilimine karşın Nazım hikmet kovuşturma ve yadırgamalardan kurtulamamıştır. 15 Mayıs 1950'de iktidara gelen Demokrat Parti'nin 14 Temmuz 1950'de çıkardığı Genel Af Yasa'sında yararlanarak serbest kalır.

Hayatı hep sürgünlerde ve cezaevlerinde geçen Hikmet, kendisini çeşitli edebiyat türlerinde yazılar yazarak geliştirmiştir. Memleket özlemi ve sevgilisi Piraye'ye olan aşkı hiçbir zaman sönmemiştir.

"Henüz vakit varken gülüm" eseri Yapı Kredi Yayınlarının tüm şiirlerinden derlediği seçme şiirlerinden oluşmaktadır. Eserde N. Hikmet'in memleket özlemi, cezaevindeyken Piraye'ye gönderdiği mektuplar, kurtuluş savaşı, kendisini yapılan haksızlılarından şiirlerinden oluşmaktadır.

Ne güzel şey hatırlamak seni:
Ölüm ve zafer haberleri içinden,
Hapiste
Ve yaşını kırkı geçmiş iken…

Şair cezaevindeyken yaşadığı sıkıntıları ve özlemlerini sürekli Piraye'ye gönderdiği mektup ve bu tarz şiirlerinde dile getirmektedir. Şiirlerinde genelde geçmişte yaşadığı mutlu anlarına göndermelerde bulunarak hayallerini sürekli şiir dilinde ifade etmiştir.

Memleketimi seviyorum:
Çınarlarından kolan vurdum, hapishanelerinde yattım.
Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı
Memleketimin şarkılarını ve tütünü gibi.

Şairin hayatında özlemini ve hasretini öve öve bitiremediği tek şey memleket hasretidir. Hayatını sürekli memleketinden uzakta ve hep bir mülteci gibi dolaşması, kendisinde sürekli bir kartopu halinde büyüyen bir hasret yumağını oluşturmuştur. Yayınlanan eserlerinin tümünde memleket şiirlerine yer vermiştir. Nazım Hikmet memleket özlemini şöyle açıklar: "kimi insan otların kimi insan balıkların çeşidini bilir ben ayrılıkların. Kimi insan ezbere sayar yıldızların adını, ben ise hasretlerim."

Şiirlerini hiçbir kalıba uymaksızın yazan şair, şiirlerin her mısrasında çok derin anlamlar yüklemiştir. Ve günümüzde şiirleri hala dilden dile dolaşmaktadır. Hayatı kimi yazarların romanlarında konu olmuştur.

"Yazılarım otuz kırk dilde basılır, Türkiye'mde Türkçemle yasak'

Henüz Vakit Varken Gülüm
Nazım Hikmet
Yapı Kredi Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 18.08.2011 12:19 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
5979

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.