Herkese Tatlı Rüyalar, Edebiyat, Misafir Köşesi

Herkese Tatlı Rüyalar yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Herkese Tatlı Rüyalar

27.06.2012 11:10 - Misafir Köşesi
Herkese Tatlı Rüyalar

Esra Şen, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

İlk baskısı 2000 yılında yapılmış "Tatlı Rüyalar", yazarının tabiri ile bir; psiko-absürd romantik komedi. Kendine has uslûbu ile ilk romanı "Tatlı Rüyalar" Alper Canıgüz'e sıkı bir okuyucu kitlesi kazandırdı. Ardından gelen Oğullar ve Rencide Ruhlar (2004) ve Gizliajans (2008) romanları bu serüveni sürdürdü. Özellikle Oğullar ve Rencide Ruhlar romanının baş karakteri, küçük ve bilmiş çocuk "Alper Kamu" yazarın en konuşulan yapıtı oldu. 2012 yılı yazının sonlarında yeni bir romana daha imza atacağını açıklayan Alper Canıgüz; "Alper Kamu yolda" dedi. Dolayısıyla yeni romanında bu ilginç kahramanın yeni maceraları, okuyucuların beklentisine dönüştü. Alper Canıgüz hâlihazırda "Afilli Filintalar" yazarlarından. Kendisinin Boğaziçi Üniversitesi, Psikoloji Bölümü mezunu olduğunu biliyoruz. Bu zaten romanlarını okuyan bir kimsenin çokta şaşırmayacağı bir şeydir, zira okurken damarlarınıza kâfi miktarda psikoloji enjekte ediliyor.

Tatlı Rüyalar, bir solukta okunabilecek, sürükleyici bir roman. Yazar, birkaç kola ayrıldıktan sonra ustalıkla tek bir bölümde birleştirilmiş bir sonla beklentinizi karşılıyor.

Roman, "Psikiyatrik kalıplar içerisinde tanımlamak gerekirse, -ki bu tanım tam olarak ifade etmiyor- çoğul kişilik bozukluğu" olan Şevket Hakan Tunçel adında bir Bilgisayar Mühendisi'nin yaşadığı olağandışı olayları anlatıyor. Bir başka tabirle, Şevket Hakan Tunçel karakteri uykuya daldığı an bir başka karakter uyanıyor ve yaşamaya başlıyor. Bu diğer karakterin adı ise Hector Berlioz. Hector Berlioz için romanımızın başkarakteri diyebiliriz. Yaşadığı bu karmaşadan kurtulmak isteyen Şevket Hakan Tunçel, Olcayfo Fişek adında ve bir psikanaliz uzmanı olan, Profesör'den yardım almak istiyor ve macera başlıyor.

Yer yer kendinizi gülmekten alamayacağınız, eğlenceli bir anlatımı olan roman, sağlam kurgusu ile de dikkat çekiyor. Akıllıca yapılmış geçişler ve zaman zaman kurulan düşündürücü cümleler romanın okunurluğunu daha da zevkli bir hâle getiriyor.

Değinmeden geçemeyeceğim bir ayrıntı ise, kendisi de Psikolog olan yazarın kitap boyunca Psikolojiye olan eleştirel yaklaşımıdır. Zira kitap genelinde psikolojiden olumsuz bahsedilmiştir. Bu konuda yazarın, Binyıl Kitap ekinde yayımlanan söyleşisindeki ifadeleri ise şunlardır: "Tatlı Rüyalar'da psikolojinin kullanımdan ziyade 'kötüye kullanımı' mevcuttur. Psikoloji nedir ne değildir, bu konuda çoğunluğun kafasının karışık olduğunu biliyorum. Davranış örüntüleri hakkında büyük bilgi birikimine sahip olmakla birlikte iş, insan ruhunun ne menem bir şey olduğu konusuna gelince psikologların durumu da daha parlak değil diye düşünüyorum. İşte kitaptaki 'psikoloji parodisi' bununla ilgilidir."

Değinmek istediğim bir diğer konu ise, Türkiye'de filmlerde/dizilerde/romanlarda sıkça rastlanan olumsuz bir dindarlık algısı vardır ki, "Tatlı Rüyalar" romanının ana karakterlerinden biri olan Hamit'in dindar (!) ailesi bu algıdan berî olamamıştır. Bu ise, böylesi sıradışı bir romanda göze çarpan olumsuz bir tekdüzelikdir.

Eğlenceli bir okuma saati geçirmek istıyorsanız, Tatlı Rüyalar'ı tercih edebilirsiniz...

Keyifli okumalar...

Tatlı Rüyalar
Alper Canıgüz
İletişim Yayınları
1. Baskı 2000
13. Baskı, 2012


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 27.06.2012 11:10 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 14:35
4070

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1091 yazı bulunmaktadır.