Hürrem Sultan - M. Turhan Tan, Edebiyat, Misafir Köşesi

Hürrem Sultan - M. Turhan Tan yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Hürrem Sultan - M. Turhan Tan

14.02.2011 06:06 - Misafir Köşesi
Hürrem Sultan - M. Turhan Tan

Buğra Yüter, Kitaphaber için kaleme aldı.

Muhteşem yüzyıl diye adlandırılan, 16. yüzyıldan başlayan ve yarım asır süren dönemin padişahı Sultan Süleyman. O dönemde çok fazla kanun koyduğu için kimisi Kanun Sultan Süleyman demiştir; kimi batılı tarihçiler de yaptığı muhteşem işlerden dolayı Muhteşem Sultan Süleyman ismini vermiştir. Osmanlı Devleti'nin en parlak olduğu; en uzun sınırlara ulaşıldığı dönemdir. Kanuni fiilen 13 defa harbe katılmış, 300 den fazla kaleyi zapt etmiştir.

Kanuni'nin saray hayatı denince ilk akla gelenlerden biride sarayın haremidir. Kanuni'nin Haseki Mahidevran adında bir cariyesi vardı ve bu cariyeden olma birde Mustafa diye şehzade vardı. Mustafa sarayda zamanla çok sevilen bir şehzade haline geldi. Mustafa'nın Kanuni'den sonra padişah olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Fakat ilk zamanlarda kimsenin önemsemediği, küçük gördüğü biri vardı ki 'ummadık taş baş yarar' deyimini harfiyen yerine getiriyordu. Bu kişi harem cariyelerinden Hürrem Sultan'dı.

Hürrem Sultan, Kırım Hanı tarafından Osmanlı sarayına esir olarak verilmiştir. Aslen Rus olan Hürrem Sultan'ın asıl adı Roxelanne'dır. Hürrem adını gönül açıcı, yürek ferahlatıcı, sevinçli anlamlarına geldiği için Kanuni koymuştur.

Hürrem sultan kısa sürede Kanuni'nin gözdesi oldu. Sarayda her türlü eğitimi aldı ve gün geçtikçe Kanuni'yi daha fazla etkilemeyi başardı. Hürrem sultan bir Osmanlı padişahıyla nikâh ile evlenmiş tek kadın olarak bilinir. Kanuninin eşi olduktan sonra saman altından su yürütmeye başladı. Çeşitli entrikalarla geleceğin padişahı olarak görülen Şehzade Mustafa'yı ortadan kaldırmak için önce Gülbahar Hatun'u daha sonra Mustafa'yı boğdurttu. İran Savaşı'nı destekledi, Ruslar ve Lehler ile barış içerisinde yaşanılmasını sağladı. Tüm bunlara rağmen oğullarından birinin tahta çıkışını göremeden elli iki yaşında öldü.

M. Turhan Tan'ın gerçek kaynaklara dayanarak yazdığı gerçek bir Hürrem Sultan eseridir. Yazar diğer eserlerine nazaran daha sade bir dil ile kalemini ustalıkla kullanmıştır. Heyecanla okumayı sürdüreceğiniz Çağrı Yayınları'ndan çıkan 420 sayfadan oluşan eşsiz bir eser.

Hürrem Sultan
M. Turhan Tan
Çağrı Yayınları
420 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 14.02.2011 06:06 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 20:43
3558

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1018 yazı bulunmaktadır.