Hüseyin Sultanoğlu ile kitaplara ve hayata dair söyleşi, Söyleşi, Ferhat ÖZBADEM

Hüseyin Sultanoğlu ile kitaplara ve hayata dair söyleşi yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilir

Hüseyin Sultanoğlu ile kitaplara ve hayata dair söyleşi

28.02.2012 12:02 - Ferhat ÖZBADEM
Hüseyin Sultanoğlu ile kitaplara ve hayata dair söyleşi

Ferhat Özbadem, Hüseyin Sultanoğlu'nu kitaplar ve kitaphaber hakkında konuşturdu.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Siz kimsiniz. İsminiz ne anlam ifade ediyor sizde. Siz bu hayatın neresindesiniz?

Ben Mardin doğumluyum. Ankarada öğrencilik yıllarımı yaşıyorum. Şehrin uğultusuna kapılmış ama bu uğultunun içinde sokak sanatçılarının anlamlı ve dinleyenlere değişik gelen enstrumanın sesi gibiyim. İsmimin anlamını ilk olarak Martin Lings'in Hz. Muhammed'in hayatı kitabından öğrenmiştim. Hüseyin küçük hasan demekti yani küçük sevgi. Mutluluklar anlık ve küçük sevgilerde gizlidir. Bu yüzden hayatın her zerresinde mutluluğun gizini bulabilirsiniz.

Hayatın ve ona atfedilen bir çizgi varsa o çizginin sonunda olduğumu ve ben nefes aldıkça bu hayat çizgisinin de benimle birlikte ilerlediğini düşünürüm. Hep hayatın sonunda ve ölümün başındayım. Benimle birlikte diğer insanlarında hayatın sonunda ilerlediklerini biliyorum bu yüzden insanlarla olan münasebetim onların her an yok olacağı kurgusu üzerine şekillenir. Bazen sekülerizme dalıp insanları istemeyerek üzmüş olabiliyorum ama o dalgınlıktan uyanıp tekrar kendime geldiğimde çok üzülür ve pişman olurum. İzdiham adında bir site vardı Cüneyt Suavi'nin 'hepimiz ölecek yaştayız' cümlesini slogan olarak yazmışlardı. Benimde sloganım bu 'hepimiz ölecek yaştayız'

Kitap okuma serüveniniz nasıl başladı? Özel bir hatırası var mı?

Ağabeyimin hayatımda özel bir yeri vardır kişilik olarak şekillenmemde ve şu an okuyup ve yazmamın temellerini kendisine borçluyum. İlkokul ikinci sınıftayken ağabeyim bana renkli çocuk kitapları getirmişti yanlış hatırlamıyorsam altı taneydi; bunları kendini yormadan oku demişti ama ben o kitapları üç günde bitirmiştim. Bir de Cahit Zarifoğlu'nu bilmeden onun çocuk kitaplarını okumuştum. Onu okumanın verdiği hazzı günümüzde daha rahat duyuyorum. Yıllar ilerledikçe kitap okuma çıtasını yükselttim ve okumayı zaruri bir ihtiyaç olgusu olarak kabul ettim. Kitaplarla olan ilişkim Mardin'deki bir hocamın ve ağabeyimin etkisiyle gün geçtikçe ilerledi ve hala ilerlemektedir. Kendilerine bu dünyada ve öteki dünyada müteşekkir olduğumu beyan ederim.

Sizce okuma yazmanın nesi olur?

Okumak yazmanın atasıdır. Biri diğerinin bir alt kuşağı gibi görünse de baba ve oğul aynı dönem içerisinde ilerleyebilme özelliğine sahiptir. Yazmak sürekli yenilenen bir şeydir ve okumakta bu yazmayla birlikte kendini yeniler.

Kitap tanıtım yazma sebebiniz nedir? Kitaphaber ile nasıl tanıştınız?

Kitaphaber ile Bilal Can sayesinde tanıştım daha önce sadece bir kere kitap tanıtım yazısı yazmıştım 'iki dirhem bir çekirdek' kitabıydı onu da pek becerememiştim sanırsam. Bilal Can ile muhabbet halindeyken yazmak teklifini verdi bende hemen kabul ettim. Kitap tanıtım yazılarının kitaplara açılan pencere olduğunun idrakine vardım bunu anladıktan sonra kitapları daha bir şevkle kucaklamaya başladım. Piyasadaki kapitalizmin oyuncağı haline gelmiş kitaplardan insanları arındırabilirsek görevimizi hakkıyla ifa ettiğimizi pek ala söyleyebilirim.

Kitaphaber'in formatını nasıl buluyorsunuz? İşlevi konusunda neler söylemek istersiniz?

Kitaphaber başlangıç olarak iyi bir formattaydı ama şu an bu formatın ihtiyacı karşılamadığını daha geniş bir formatla yayın hayatına devam edeceğini ve eksik ihtiyaçları karşılayacağını ümit ediyorum.

Kişisel kütüphaneniz var mı? Kütüphanenizde kaç kitabınız var? Bu kitapların hepsi okunmuş mudur?

Memlekette kişisel bir kütüphanem mevcut aynı zamanda yurtta kaldığım için mobil bir kütüphanemde var. Kütüphanemde kaç tane kitabımın olduğunu tam kestiremem yani net olarak bir sayı söylemem mümkün değil. Aralarında okuduklarımda var okumayı düşündüklerimde. Memlekette bulunan kütüphanenin çoğunu okumuşumdur mobil olarak yanımda bulundurduğum kitapları ise genellikle okumadıklarımdan oluştururum.

Kitap çalışmanız var mı? Yoksa neden yok? Varsa içerik nedir? Daha önce yayınlanan eser?

Kitap çalışması sadece düşünce olarak var ne zaman faaliyete geçer bilmiyorum. Düşüncemde var olan kitap, öykü üzerine olacak. Kitap yazmak için belli bir doygunluğa ulaşmak gerekiyor bu yüzden şu an için erken olduğunu düşünüyorum belki bir kaç yıl sonra Allah izin verirse...

İnternet e-kitap okumaları matbu kitap basımını rafa kalkmasına sebep olabilir mi?

Benim açımdan düşünecek olursak matbu kitabın yerini hiç bir şey alamaz ama post modern çağ olarak nitelendirdiğimiz bu çağda siber alemin hayatın her noktasında kendini göstermesi sonucu belki de soruda belirttiğiniz gibi matbu basımın rafa kaldırılmasına sebebiyet verebilir ama merak etmeyin ben yaşadıkça matbu olanı mümkün olduğunca hep kullanacağım ve bir nebze olsun siber aleme tepkimi göstereceğim inşallah...

Bütün eserlerini okuduğunuz yazar var mıdır?

Bütün eserlerini değil de eserlerinin büyük bir çoğunluğunu okuduğum yazarlar vardır. Mesela dünya yazarlarından Tolstoy, Victor Hugo, Hamingvay ve Alexander Dumas... Yerli yazarlardan ise Mustafa Kutlu'nun bir iki kitabı hariç tüm eserlerini okudum. Bu aralar Stefan Zweig'in tüm kitaplarını bitirme temennisi içindeyim. Her yazardan da mutlaka en az bir kitap okumak istiyorum.

Hangi alanda uzmansınız? O alanda kitap tanıtım yazısı yazıyor musunuz?

Uzmanlaştığım herhangi bir alan yok amatör olarak öykü ve şiirle ilgileniyorum. Kitaplarda denk gelirse tanıtım yazısı yazmaya çalışıyorum.

Edebiyat ile ilişkiniz nasıl? Hangi edebiyat ekolüne kendinizi yakın görüyorsunuz?

Nefes almanın romantikleşerek kelimelere dökülmesidir edebiyat. ilişkim; bir önceki cümlede bahsettiğim düzeydedir. edebiyatın her türlüsünü severim ama öyküyü daha farklı severim. Mustafa Kutlu'nun uzun hikaye kitabını okuduktan sonra öykünün yeri diğerlerine nazaran daha ilgi çekici gelmiştir. Öykü yazmamın fitilini ateşleyen Mustafa Kutlu'nun bu kitabıdır diyebilirim.

Dünya edebiyatında özelde takip ettiğiniz bir yazar veya tarz var mı?

Özel olarak takip ettiğim herhangi bir yazar yok. Dünya siyaseti üzerine yazılmış araştırma düşünce kitaplarını takip ederim. Dünyamızda oynanan kirli oyunları ve var olan olayları tahlil etme açısından bu tür kitapları önemsiyorum.


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 28.02.2012 12:02 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
3650

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com