İntihar Eden Ünlüler - Erdal Sarıçam, Edebiyat, Misafir Köşesi

İntihar Eden Ünlüler - Erdal Sarıçam yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İntihar Eden Ünlüler - Erdal Sarıçam

02.02.2011 18:20 - Misafir Köşesi
İntihar Eden Ünlüler - Erdal Sarıçam

Şeniz Ayaz, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

Katil de maktul de aynı kişiydi.

Uzun yahut kısa... Bir kibrit alazı mı yoksa yavaşça eriyen bir mum mu! Tercihen bir kibrit alazı ömrü diyen ün, şan, şöhret basamaklarında kimi kalemiyle, kimi çektiği fotoğraflarla, kimi devlet adamı sıfatıyla, kimi besteleriyle yer alan ünlülerimiz... Hoşçakallarını ve merhabalarını aynı "an"a sığdıran, kibritin çakışıyla alevlenen ve sönen hayatlar...

İnsanın bilerek, kasti olarak yaşamına son vermesi yani intihar etmesi... İntihar Eden Ünlüler kitabında Erdal Sarıçam intihar eden birçok ünlünün yaşamlarını, geride bıraktıkları çalışmalarını, eserlerini ve intihar şekillerini anlatıyor. Aslında intihar ediş şekillerini yazarken çok merak edilen bir soruya da cevap veriyor. Neden intihar!

Okudukça bu ünlüde mi intihar etmiş diyeceksiniz. Genelde şair, yazar, düşünce adamları, askerlerin intihar ettikleri genellemesine de ulaşıyorsunuz kitabı okurken. Adolf Hitler, Banker Kastelli, Beşir Fuat, Eleanor Marx, İlhami Çiçek, Jack London, Kevin Carter, Marilyn Monroe, Nilgün Marmara, Sergey Yesenin, Van Gogh, Vedat Oğuzcan ve daha onlarca ünlünün intiharları yer almakta kitapta... Kitabı okurken bazen cümlelere çatıyor, bazen de beyninizle bir münakaşaya girebiliyorsunuz. Hemen oracıkta yaşamınıza son verebiliyor; hiç korkmadan tetiği şakağınıza dayayabiliyorsunuz. Veya sonsuzluğa kucak açıp kendinizi bir boşluğa bırakabiliyor, urganı boğazınıza geçirebiliyor, ilaçlar yutabiliyorsunuz. Ya da Yesenin gibi çılgınca bir işe kalkışıp kanınızla bir veda şiiri yazabiliyorsunuz. "Hoşça kal, dostum, hoşça kal" demek... Bir dost uğruna mı bir can feda edilir! Ölmeden dosta bir seslenişte bulunmak...

Vladimir Mayakovski"nin de Yesenin"in intiharından 5 yıl sonra bu sese ses verdiğini, intihar ettiğini yine bu kitaptan öğrenmekteyiz. Hiç intihar anınızı yazabilir misiniz! Beşir Fuat"la birlikte ölümünüze bir bilimsellik bile kazandırabiliyorsunuz: "...Şairler söz ile pek çok kahramanlık satarlar; fakat fiiliyata gelince, böyle bir metanet göstereceklerinden pek emin değilim. Çünkü şu intihar, beyne bir tabanca sıkmak, kendini asmak veya suya atılmak gibi değildir. Onlara bir kere teşebbüs edilince, onu menetmek ihtiyarı elden gider." Belki de kalabalıklar içinde yalnız adam söylemiyle onların hayatlarını tanımlayabiliriz.

Erdal Sarıçam bu ünlülerimizin içinde bulunduğu psikolojik durumlarını, onların toplumla olan bağlarını da irdelemiş. Bize gösterdiği en önemli şey "yalnızlık ve anlaşılamama olgusu"nun bireylerde yaratmış olduğu durum... İntihar eden birçok ünlüye dair merakları giderecek nitelikte bir kitap. Ölüme götüren neydi ve onlar neden ölümü istedi!

Erdal Sarıçam bu kitabında psikolojik ve sosyolojik bazı konulara temas etmekte ve ünlülerin intihar sebeplerini merak eden okuyuculara meraklarını tatmin edici bilgiler vermektedir. Özellikle sosyolojik olarak birkaç başlık öne çıkıyor: Yakın arkadaşların intiharları, aynı aileden intiharlar, okunulan bir kitabın intihara etkisi, pişmanlıklar ve başkalarının intiharlarından etkilenmeler. Dikkat çeken bir nokta var ki ünlülerin çoğunun intiharlarından önce psikolojik tedavi görmeleri, hayatlarına son vermek istediklerini sık sık dile getirmeleri ve bunları yazılarına, şiirlerine yansıtmaları.

Sylvia Plath"ın intiharı ve bu intiharın yansıyışlarını da yazar tarafsız bir bakış açısıyla özetlemekte. Yakın arkadaşı Anne Sexton, Plath"ın intiharından sonra "Sylvia"nın Ölümü" isimli şiirini kaleme almıştır. Sonraki yıllarda bir intihar haberi de ondan gelecektir. Hayat öykülerine baktığımızda iki yazarın da benzer yaşamları olduğunu görmekteyiz. Peki ya Nilgün Marmara"yı intihara götüren Sylvia"nın intiharı üzerine yapmış olduğu tez çalışması mıydı! Sylvia ve yoğun intiharlar...

Birkaç kez intihar girişiminde bulunan Ümit Yaşar Oğuzcan"a oğlu Vedat Oğuzcan"ın "İntihar öyle olmaz, böyle olur." cümleleriyle veda etmesi de aile içindeki buhranların bireyler üzerinde yaratmış olduğu bunalımı en iyi şekilde özetlemektedir. Ya İslami bir düşünce yapısına sahip olan ve Müslümanlara yapılan zulümlere kayıtsız kalmayan İlhami Çiçek gibi -gömüldüğü zaman Nuri Pakdil"in şiir sandığını gömüyoruz dediği- bir şair neden intihar etti!

Sayfasını her çevirişinizde ölüp ölüp dirileceğiniz bir metin İntihar Eden Ünlüler. Bu söylemi kullanmak bile bizi ürkütürken yazar cesurca bir hamlede bulunmuş ve tüm bunları kaleme almış. İntihar konusu, araştırılmasında zahmet ve zaman gerektiren bir konu. Yazar bu zahmete değen güzel bir çalışmayı okurlarıyla buluşturmuş.

Erdal Sarıçam
İntihar Eden Ünlüler
Gezgin Yayınları
219 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.02.2011 18:20 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 15:33
4617

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.