İslamʼa Göre Kişisel Gelişim - Vedat Aydın, Kişisel Gelişim, Misafir Köşesi

İslamʼa Göre Kişisel Gelişim - Vedat Aydın yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İslamʼa Göre Kişisel Gelişim - Vedat Aydın

20.01.2012 11:42 - Misafir Köşesi
İslamʼa Göre Kişisel Gelişim - Vedat Aydın

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Kişisel gelişim insan hayatında düzenin ve istikrarın en iyi biçimde uygulanması anlamına geliyor. Yirminci yüzyılla birlikte gelen modern çağ insanı şehirleşme kültürüyle yaşamaya başlamıştır. Şehirleşme kültürü ise insan yaşamına etkilerini bir çok yönde göstermiştir. İntaharlar, boşanmalar, şiddetli geçimsizlik, savaşlar bunlardan sadece birkaçıdır.

Aslında Kuran'ı Kerimde bunların yolu açık bir dille gösterilmiştir. Ancak günümüz insanı bir nevi popüler kültür haline gelen kişisel gelişim kitaplarına tapar olmuştur. Vedat Aydın ise bu sorunu Kuran'ı Kerim'in ışığında incelemiş ve bir çok aksaklık farketmiştir. Bulduğu yanlışlıklarıda bu kitapta toplamıştır.

Kuran'ın ön gördüğü kişisel gelişim ana karnında başlar. Hamile olan bir annenin hamilelik döneminde yediğine içtiğine dikkat etmesi, haram lokma yiyerek karnındaki yavrusunun genlerine gayrı fıtri bir enerji yüklememesi, dinen hassasiyet gösterilmesi gereken bir husustur. (sf:11)

Kitapta en çok dikkat çeken şey, kişisel gelişim kitaplarının insanları bencilliğe yönlendirmesidir. Aslında bir kaç kişisel gelişim kitabını incelediyseniz bunu göreceksinizdir. Vedat Aydın ise bu duruma Kuran'ı Kerimden ayetlerle cevap vererek göstermektedir.

Yaşamınızdaki her sorun, içerisinde bir armağan saklar.(Richard Bach)
"Sana ne iyilik gelirse Allah'tandır, sana ne kötülük dokunursa kendindendir."

Asla mutluluğa giden yol yoktur. Çünkü mutluluğun kendisi yoldur. (Wayne Dyer)
"İnanan ve yararlı iş işleyen kimseler için hoş bir hayat ve dönülecek güzel bir yer vardır."

Sorunlar, Bilgeliğimizi ve cesaretimizi ortaya koyar.(Scott Peck)
"Başınıza ne musibet gelirse, kendi yaptıklarınız yüzündendir. O, yine de çoğunu affeder."

Kişisel gelişim kitaplarının çürümesini ortaya çıkarırken hepsini ayet ve hadislerle sabitleştiren yazar, doğru insan tasvirinide Kuran'ı Kerim'e göre yapmaktadır. Doğru insan tasviri ise kişisel gelişim kitaplarındaki insan tasvirine hiç benzememektedir. Kuran'ın gözünden insanı tanımlaması ise şöyledir.

1- İnsan yeryüzünün halifesidir.
2- İnsan ibadet için yaratılmıştır.
3- İnsanın iyilik ve kötülük kailiyeti vardır.
4- İnsan tartışmaya düşkündür.
5- İmtahan edilen bir varlıktır.
6- Sabır ve Tahammül bakımından zayıftır.
7- Nankördür.
8- Hırsına düşkündür.
9- Musibet verilince ümitsiz olur, nimet verilince yüz çevirir.
10- Az şükreden bir varlıktır.

Yukarıda insanın Kurandan yansıması görülmektedir. Kişisel gelişim kitaplarında ise insan yücedir ve istediğine sahip olmalıdır düşüncesi yer almaktadır. Bu düşüncesini desteklemek için belirli kriterleri geçmesi gerekmektedir. Bu kriterlerin belirlenmesinde ise başkalarının hakkını gözetmeksizin bencil bir davranış takınmasını ön görmektedir. Bunu yenebilmesi için ise kişisel gelişim kitabı yazarı Kuranın bütün tefsirlerini okuyup hayatında tatbik etmesi gerekmektedir.

Kişisel gelişim kitaplarını yazanlar genelde kendilerini en üst seviyede görürler. Bu onların hiçbir hata yapmayacağını gösterir. Oysa Kuranda insanın acizliği açık bir dille gösterilmiştir. Aciz olan insan hata yapar ve bu hatalarından af dilemezse yanlışa sürüklenir. Hata yapan insan normaldir hata yapmayan insan anormal olur. Hata yapmayan insan olmaz çünkü melekler hata yapmazlar sadece.

Kişisel gelişim insanın iyi ve doğru bir birey olmasını sağlayacak en güzel şeydir. Ancak bu işi bizi yaratan daha iyi biliyorsa ve onun yapmamızı söylediği şeyleri yaparsak doğru insan olma yolunda ilerlemiş oluruz. Kişisel gelişim kitaplarında bulunan ancak içeriği yanlış doldurulmuş bazı şeyler vardırki bunları kabul ediyoruz ancak içeriğini düzelterek. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

* Hedef belirleme
* Hedefe ulaşacak mücadeleyi verme
* Planlı olma
* Zamanın değerini bilme
* Bedel ödeme
* Konsantre olma
* Bilinçli olma
* Doğru zamnda doğru kararı verme
* Model alma
* Mazeretlere sarılmama
* Karar alma
* Israrlı olma
* Sonuca ulaşma

Kitabın dili sade ve keskindir. Kişisel gelişim kitabının aslında Kuran'ı Kerim'in olduğunu belirten yazar bütün açıklığıyla kişisel gelişim kitaplarının çöküşünü göstermektedir. Hayatımızı gerektiği şekilde yaşamamız için mutlaka yüce yaratıcının dediklerine uymamız şarttır.

Anne ve babaların mutlaka okuması gereken kitaplardan birisidir. Çocuk terbiyesinde önemli rol üstlenecektir.

İslam'a Göre Kişisel Gelişim
Vedat Aydın
Çıra Yayınları
146 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 20.01.2012 11:42 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2023 16:31
8146

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.