İsmet Özel okumak orucu bozar mı!, Düşünce, Bilal CAN

İsmet Özel okumak orucu bozar mı! yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İsmet Özel okumak orucu bozar mı!

16.02.2011 19:57 - Bilal CAN
İsmet Özel okumak orucu bozar mı!

İsmet Özel okumak orucu bozar mı!

Kitabı araladığınızda elinize düşen cümleleri duyabilmek için aklınızı sabitlemeniz lazım iki nokta arasındaki cümlelere.

Ana mesele insan

"insan olmak ırkçılığın reddedilmesine imkân veren yetkilerle donatılmış olmak demektir" Eşref-i mahlûkat sıfatıyla donatılan insan kendini bilip bu uğurda yürürse "üstün ve şerefli mahlûk" olarak anılabilir. Kendini kaybedip "özdeki insan" tasavvurundan uzak bir yaşantıya giderse - zahir ve batın olarak fark etmez- "esfele safilin" kadar düşebilir.

Özel "Surat Asmak Hakkımız" kitabında batı karşısında düşünsel bir eylem ile safları(mızı) belirtiyor. Nasıl durmamızı ve bize sunulanın ne olduğunu ruhi ve fiziksel bağlamda çözümlemesini yaparak detaylı olarak sunuyor ve diyor ki "bizler dedelerimizin yanılgılarını devraldık" Müslümanların tuhi olarak hükmen mağlup başlamasının sebebi olarak başlarına musallat olan felaketin başımıza musallat olanın gücüne sahip olmadıklarını sandıkları içindir

Batılıların bize sunduğu fikirleri ve yaşam koşullarını eleştirmeden kabul etmiş olursak bundan sonra başımıza gelecek felaketlere hazırlıklı olmamız gerektiğini ve "batının bir avı" olduğumuzu içimize sindirmemiz gerektiğini belirtmiştir. "surat asmak hakkımız diyoruz ama, bunu eleştiri hakkımızı elde tutabilmek için söylüyoruz" işte kitaba ismini veren cümlenin söylenme nedenini bu paragrafta böylece dile getirebiliriz.

"Müslüman demek değişmez hakikatin Kuran-ı Kerim"de ifade edildiğini bilen kimse demektir" diyor Özel ve bu tanım üzerinden "beşeri durumunu hakikate göre değerlendiren kişi" olarak sürdürüyor söylemini. Hakikate uygun olmayan işlemiz o zaman bir hüsranla sonuçlanacaktır. Bu iki kere ikinin dört etmesi kadar açıktır.

Kitap genel olarak bir karşı duruş bir eylemsel nitelik taşır. Bu yüzden karşı duruş nasıl oruç bozmuyorsa İsmet Özel okumak da orucu bozmaz. Sağlam temeller üzerinde bir düşünsel duruş olarak kendi yerini ve safını belirginleştiren bir yazar/şair"in söyledikleridir okunan

Surat Asmak Hakkımız - İsmet Özel - şehrengiz dergisi


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 16.02.2011 19:57 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4046

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com