İstanbul Benim Gizli Sevdam, Edebiyat, Misafir Köşesi

İstanbul Benim Gizli Sevdam yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İstanbul Benim Gizli Sevdam

25.07.2012 11:34 - Misafir Köşesi
İstanbul Benim Gizli Sevdam

Ersin Kendir, kitaphaber okurları için değerlendirdi.

İstanbul ve aşk ikisi de en çok birbirine yakışan kelimeler. Aşkın tarifi ise üstadın kaleminden dökülmüş satırlara. Bedelsiz aşk olmadığını öğrenmiştik yaşadıklarımızdan ve okuduklarımızdan. Bedeli ödeyen atalarımıza inat hoyratça harcadık İstanbul'u. Haydarpaşa, kız kulesi, galata'dan rıhtıma, Beyoğlu ve Üsküdar'ın dar ve dik sokakları her şeyiyle gizli sevdamız olmuştu.

Sağ iken hiçbir kitabı basılmamış olan Yahya Kemal 'in vefatının ardından kurulan Yahya Kemal enstitüsü tarafından notlarının titizlikle incelenip kitaplaştırılan eserlerden biridir "aziz İstanbul".

Yazarın, meşhur "Aziz İstanbul" şiiri karşılıyor bizi eserin ilk sayfasında. Devamında 'Türk İstanbul' başlığı ile kitabın ana temasına giriş yapılıp Bizansdan Osmanlıya ve Cumhuriyet dönemine kadar İstanbul tarihsel ve kültürel anlamda genel tahlili sunulmaktadır. Osmanlı öncesi İstanbul hakkında fazla ayrıntıya girmeden yüzeysel tarih bilgisi verilip fetih ile konu ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. İstanbul'un mana ve maneviyat yüklü Eyüp semti fetih konusu ile birlikte hakkı verilir bir şekilde resmedilmektedir.

Tarihimizin göz kamaştırıcı vakıası İstanbul Fethinin evvelinde ve ahirinde Bizans'ın İstanbul'u ile Osmanlı'nın yani Müslümanların İstanbul'u hakkında sık-sık değerlendirici cümleler değişik bakış açıları ile tahliller sunularak bizleri ecdadımızın dizinin dibinde hâzır etmektedir. Sade bir tarih ve ecdat şuuru aşıladıktan sonra içindeki İstanbul aşkını okuyucuya aktaran yazar döneminin İstanbul'unu Sokak-sokak hayalen dolaştırmakta, her sayfada ayrı bir semtin tarihinin okumasını yapan yazar okuyucuyu Rumeli Hisarı'ndan Beylerbeyi'ne, Kâğıthane'den Beyoğlu'na, Üsküdar'dan saray burnuna gezdirip karşılıklı muhabbet edercesine atalarımızın izini sürmektedir.

Ezan ve Kur'an başlığı ile toplumsal bir okuma sunan üstad batıyı örnek alan gençlik hakkında endişe ve serzenişlerini dile getirip "bizler ezan okunan sokaklarda büyüdük nereye geri döneceğimizi bulabiliriz bir gün ama ezansız semtlerde büyüyen gençler nereye döneceklerini bilemeyeceklerdir" diyor.

Kitabın son bölümlerine doğru İstanbul'un gelişimi ve geleceğine dair konulara değinen üstad tarihin tahrifi konusundaki şikayetlerini dile getirirken 'kör kazma' tabiri ile yıkılan tarihimiz hakkında sözlerini tekrarlamaktadır. Bu kör kazmanın yaralarını yine bu milletin evlatları imar etmesini arzulamaktadır.

Aziz İstanbul
Yahya Kemal Beyatlı
168 Sayfa
13. baskı 2010
İstanbul Fetih Cemiyeti


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.07.2012 11:34 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 16:40
3253

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1132 yazı bulunmaktadır.