İstanbul Konuşmaları: Mustafa Kutlu’nun İstanbul’u, Haber, Kitaphaber

İstanbul Konuşmaları: Mustafa Kutlu’nun İstanbul’u yazısını ve Kitaphaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İstanbul Konuşmaları: Mustafa Kutlu’nun İstanbul’u

09.12.2020 09:00 - Kitaphaber
İstanbul Konuşmaları: Mustafa Kutlu’nun İstanbul’u

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı moderetörlüğünde devam eden Çevrimiçi Söyleşiler kapsamında bu hafta Mustafa Kutlu'nun İstanbul'u konusu Bilal Can'ın konuk olduğu programda konuşuldu.

Günümüz Türk Hikâyeciliğinin kilometre taşralarından biri olan Mustafa Kutlu üzerine yazmış olduğu Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân adlı eseri bağlamında İstanbul'u anlatan Bilal CAN, Mustafa Kutlu'nun kent ve şehir düşüncesi eksenine İstanbul'una değindi. Kutlu'nun eserlerinde iki temel mekânın olduğunu aktaran Can, taşra ve merkez. Taşra'nın herhangi bir adı yokken merkezin adı İstanbul'dur her daim ve göçler sürekli bir biçimde taşradan merkeze doğru yapılmaktadır.

Mustafa Kutlu'nun İstanbul üzerine iki temel yaklaşımı söz konusudur. Birincisi kent bağlamında ikincisi de şehir bağlamındadır. Kent bağlamında olan modernizm ekseninde değerlendirilirken şehir ekseni daha çok gelenek ile bağlantılıdır. Kutlu'nun İstanbul'a bakışı geleneksel şehir bağlamandadır. Kenti, kentle birlikte ortaya çıkan yozlaşmayı, bozulmayı, yabancılaşmayı eleştirir. Hemen hemen bütün eserlerinde İstanbul'un resimlerini görmek mümkündür.


Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 09.12.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 14:10
3359
Yorumlar
  • Necla Dursun 2020.12.09 12:06

    İlgiyle dinlediğim, bilgi edindiğim ve fayda gördüğüm bir yayın oldu. Tebrik ederim.

Kitaphaber Hakkında

Kitaphaber

Kitaphaber adına bazen yeni çıkan bir kitabı tanıtırken bazen bizden bir şeyler paylaşırken ve bazen de alıntı ve yeni çıkanlar kullanıcı isimleriyle paylaşmayı tercih etmediğimiz veya hangi profil altında paylaşmanın uygun olduğunu bilemediğimiz içerikleri bu kullanıcı profiliyle paylaşıyoruz. Bir dönem kitaphaber adına yaptığımız söyleşileri de bu isimle paylaştığımız olmuştur.

Kitaphaber ismine kayıtlı 127 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 8 kitap bulunmaktadır.