İtikat Üzerine - İhsan Eliaçık, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

İtikat Üzerine - İhsan Eliaçık yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İtikat Üzerine - İhsan Eliaçık

03.03.2011 11:01 - Ferhat ÖZBADEM
İtikat Üzerine - İhsan Eliaçık

Yazar, takip edilen usul bölümünde, İslami ekoller için kadim tartışma konularından biri olan “ahad hadisler itikadda delil midir?” tartışmasından “ahad hadisin itikada delil olamayacağı” görüşünü ortaya koyuyor.

İtikadda delil/kaynak Kur’an ve mütavatir sünnettir.

Yazar, 1992’de bu cümleleri sarf edip, bununla birlikte, “yenilenmesi gereken gelenek” deyimi ile gelenekten tam kopmamak gerektiğini ifade ederken, 2011 yılı itibari ile durduğu son noktada (yeni kitapları ve makalelerinden anlaşıldığı üzere) söylediği söze aykırı şekilde bir savrulma yaşamaktadır. Geleneğin bütün yaklaşımlarını ya red eden yada modernist anlamlar yükleyen bir yaklaşım sergilemekte.

“İtikad bu” bölümünde; imandan sonra gerekli olan öncelikli amellerin namaz ve infak olduğu şeklinde izah edilmesi, yazarın o günden bugün savunmuş olduğu "mülk-adalet-infak" fikir hikemiyatının alt yapısı olduğuna işaret ediyor.

Bu bölümde, Kur’an’da nelere iman edileceği, nasıl iman edileceği ile ilgili ayetler ard arda sıralanıyor. Yalnız, konuyla ilgili mütevatir hadisler ele alınmıyor.

Kader konusu ile ilgili olarak; Kur’an’daki kader-kaza ile ilgili ayetlerden dolayı iman edilmesi gerektiği, Allah’ın (cc) kazaları takdir etmesinin var olduğu lakin, kaderin ne olduğu ve nasıl cereyan ettiği konusunda tartışmalar olduğunu, ilerde buna değinileceği beyan ediliyor.

Kur’an ve Kur’an’a yaklaşım bilinci ile ilgili ayetler konusunda orjjnal ve güzel teknikler ortaya konmuş. Özellikle, Kur’an’ı Kur’an ile tanıtıp, nasıl okunması gerektiği kısımları altı çizilmeye değer kısımlar.

İman esaslarından olan Allah’a (cc) iman izah edilirken, Kur’an ayetleri ile izah ediliyor. Fikir kitaplarında pek görmediğimiz bir teknik ile tablo şeklinde “müşriklerin bildiği Allah” ve “Kur’an’ın tanıttığı Allah” şeklinde karşılaştırma yapılmış. Bu teknik, bilgiyi zihinde tutma noktasında iyi bir yöntem.

Esmâ-ül Hüsna (Allah'ın (cc) güzel isimleri) anlatılırken, nüzul sırasına göre ayetler ile anlatılıyor. Akabinde, ilk nazil olan ayetlerdeki isimler/esma ayrıca anlatılmış. Akabinde, Kur’an’da çokça zikredilen Esmâ’ül Hüsna anlatılıyor.

Eski dönemlerde küfre düşme sebepleri ve şekilleri uzun uzun izah edildikten sonra, "Modern zamanların küfrü nasıldır?" başlığı altında; “heva, dehr, teşri” (Kişinin istekleri, zaman algısı, yasama*) güzel bir şekilde izah ediliyor. Özellikle “teşri” şeklinde tezahür eden küfür konusunda, laisizm’in şirk olduğu ayetler ile izah ediliyor.

İman esaslarından “meleklere iman” konusunda, “melekler mükerremdir” başlığı ile izah başlıyor. Önce müşriklerin melek inancı ele alınıp daha sonra Kur’an’ın melekleri anlattığı ayetleri ile tasvir ediyor.

Bu kısımda bir parantez açmak gerekiyor. Yazarın bu kitabı yazarken anlattığı “melek” tasvirinde sorun yok. Lakin son birkaç yıl içinde yazmış olduğu makalelerde “melek” anlayışı konusunda zorlama yorumlar yaptığını hatırlatmak gerekiyor. Bir vesile ile, eğer yazar bu yazıyı okur ve şu soruya cevap verirse zihnimizdeki sorular cevap bulmuş olacaktır:
"İtikat Üzerine adlı eserinizdeki “melek” anlayışınız hala aynı mı? Eğer aynı ise, bugün savunduğunuz anlayış ile çelişmiyor mu? Eğer bu konuda düşünceniz değişti ise, o günden bugüne ne değişti de fikriniz değişti?"

"Peygamberlere iman" bölümünde; "risalet, resul, nebi" kavramları kısaca izah edildikte sonra, vahyin geldiği ilk süreçte Risalete yapılan itirazlar, Kur’an ayetleri ile izah ediliyor. Hemen akabinde Kur’an ayetleri ile bu itirazlara cevaplar veriliyor.

Bölümün sonunda, Resulullah’ın (sav) ümmetine neyi bıraktığı sorusuna üç farklı cevap verildiğini ifade ediliyor. Sadece Kur’an, Kur’an ve Sünnet, Kur’an ve Ehli Beyt.

Bu konuda klasik akide kitaplarında bahsedilen şekli ile “peygamberlere iman” anlatılmamış, Resulullah’a (sav) iman konusu üzerinde özellikle durulmuştur.

"Kadere iman" bölümünde, Kur’an’da kaza ve kader ile ilgili ayetler bütün halinde veriliyor. Ardından klasik kelami konulardan Cebriyye ve Kaderiyye mezhebi ile ilgili kısaca bilgi veriliyor. Konu sonunda, kader ve kaza kavramları klasik kitaplarda tanımlandığı şekli ile tanımlanmıştır. İhsan hoca ile ilgili olarak, “kadere imanı imanın şartlarından saymıyor” iftirasının da haksız bir eleştiri olduğunu burada görüyoruz.

"Ahirete iman" bölümünde, “ölüm, kıyamet, dirilme, mahşer, hesap günü, mizan, cennet ve cehennem” konuları, ilgili ayetler ile güzelce izah ediliyor. Detaylara girmeden, ayetler ile konunun izah edilmesi yazıya orjinallik katmış.

Sonuç bölümünde; itikadi mevzularda sadece ana esasların izah edilmesinin, İslam itikadının berrak ve net olması ile ilgili olduğu izah ediyor.

Tarih içinde tartışma konuları olarak ifade ettiği; “sıfatlar, ruyetullah, kabir azabı, şefaat, keramet, mucize, büyük günahlar, tekfir ve kulların fiilleri” başlıklarını neden izaha girmediğini de kısaca izah ediyor yazar.

Akide konusunda, Kur’an’ın izah şeklini okumak isteyenler için okunabilecek bir eser.

İtikat Üzerine
İhsan Eliaçık
İnşa Yayınları

* Editör tarafından eklenmiştir.


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 03.03.2011 11:01 - Güncelleme Tarihi: 18.11.2021 18:10
4384
Yorumlar
  • Ferhat Özbadem 2011.03.03 12:53

    İmanın (İman olgusu, İmanın mahiyet ve içeriği) kendisi ile ilgili olarak giriş kısmında kısa bir değinme var. Sanırım, Yazar nasıl iman edilmesi gerektiği konusunda fikir vermek istediğinden, imanın olgu kısmına derinlemesine inmemiş kitapta.
    Kelami konular'a hiç girmemiş. (Kur'an'ın mahluk olup olmaması konusu, Allah'ın boyası konularına değinilmemiş.
    Son dönem anarşizme yatkın sosyalizm kokan söylemleri konusu ayrıca ele alınmalı..Bunu son dönem eserlerinin değerlendirme yazılarında gündem konumuz yapıcaz inşAllah..

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com