Kan Dökülecek (Oil) - Upton Sinclair, Edebiyat, Misafir Köşesi

Kan Dökülecek (Oil) - Upton Sinclair yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kan Dökülecek (Oil) - Upton Sinclair

21.02.2011 17:03 - Misafir Köşesi
Kan Dökülecek (Oil) - Upton Sinclair

Hasip Çifci, kitaphaber için kaleme aldı.

Yazarını üst seviyelere taşıyan ve bir çok övgüyü sindiren bir kitap "Kan Dökülecek"

Kitabı okumaya başladığınız andan itibaren hiç kopmaksızın gözlerinizin önünde oynayan siyah beyaz bir film gibi karakterleri ve yaşanılanları görebiliyorsunuz. Başlarda sıkıcı gibi görünen kitap ortalara doğru okuyucuyu kendisine hapsetmeyi başarıyor.

Kitabın başrolünde bulunan Bunny, ismindeki çocuk ve sırasıyla tanışacağınız ilginç karakterler oldukça ilginizi çekecek. Aslında bazı aktarımlar abartıya kaçsa da kitabın kurgusu sizi içerisine çekecek ve sonuna kadar okuyacaksınız. Kitabın kapak tasarımı da içeriği kadar önemli aslında. Kitabın kapak tasarımı size kitabın sonunda neler olabileceğinin ufak bir özetini verir gibi duruyor.

Yazar kitapta yalın bir anlatımdan çok karakterlerin arasında geçen diyalogları aktarmış. Adeta başka bir yazıttan alıntılanmış gibi duran cümleler olaylara daha objektif bakmanızı sağlıyor.

1927 yılında yazılmış olan bu eser 1920'li yıllarda yaşanılan olumlu olumsuz bir çok olaydan bahsediyor. Kitabı okudukça geçmişten günümüze dünya tarihindeki değişimleri de rahatlıkla görebileceksiniz. 1920'li yılların ve günümüze kadar ulaşan sorunların temelinde yatan para, petrol, kapitalizm, sosyalizm, işçi hakları, sömürgeler ve daha bir çok temel konuyu kapsayan kitap, yazarı tarafından tamamen bitaraf yazılmış.

Gelişen olayları gözlerinizin önüne getirerek sonuca okuyucu tarafından ulaşılması sağlanmış. Kitabın orijinal isminden de anlaşılacağı gibi; (OIL) yani petrol uğruna başlıyor bütün hikaye. Ve kitap toplam 21 ayrı bölümden oluşuyor. Başlangıçta kendi halinde yaşayan birkaç insandan ibaret olan kitap 3. ve 4. bölümlerden itibaren kalabalıklaşıyor; hikaye artık sizi de alakadar etmeye başlıyor. 1920'li yıllarda başlayarak günümüze kadar uzanan bir ipin ucunda buluyorsunuz kendinizi. Değişen dünya düzenleri, dengelenmeye çalışılan işçi hakları, patronlar arasında oluşan itilaflar, sınıf ayrımları, insanların para uğruna oynadığı onlarca oyun ve kandırılmışlık hissi...
Sonra isyanlar...
Sonra aşk...
Sonra ölümler...

Kitapta birbirinden bağımsız gibi duran ama aslında hiçbir konunun bağımsız kalmadığı bir akıcılık görüyoruz. İhanetlerin dalga dalga yayıldığı yalan ve düzenbazlığın son haddine vardığı günümüzde temeli seneler önce atılmış imparatorluklar ve düzenlerin olduğuna artık tamamen kanaat getiriyorsunuz.

Eserin içeriğinde din kavramının da işlendiği görüldüğünde insanların yeri geldiğinde dini nasıl kendi lehlerine kullandığı açıkça ortada. Uyduruk inançlar, batıl kavramlar... Yer yer "bu da olur mu!" dediğiniz anlar.

Şimdi bütün kavramlardan soyutlayarak kendinizi bu kitabı okumaya başlarsanız elinizde sürükleyici bir kurgu ve güzel bir hikaye olduğunun farkına varacaksınız. Kitabın baş kahramanı Bunny ile çocukluğunuza dönüp onunla birlikte yaşayacak, onunla büyüyecek, birlikte aşık olacak, beraber eylemlere katılacak, kişiliğinizin taşlarını oturtacak ve aynı olayları yaşayacaksınız. Kitabın sonunda mutlaka bir değerlendirme yapacaksınız. Belki ben olsaydım aynı yolu izlerdim yahut ben olsam şunu da yapardım diyeceksiniz.

Aldığı ödüllere layık bir yazarın kitabını sonuna kadar okuduğunuz ve başlarda okumaktan vazgeçmeyi düşündüğünüz için kendinize kızacaksınız.

Kan Dökülecek
Orijinal Adı: Oil
Upton Sinclair
Martı Yayınları
Çeviren: Kerem Çorbacıoğlu
546 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 21.02.2011 17:03 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:24
8256

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.